Gurzau sau Boc. Tot o apa si un pamant

Absolventul de Teologie Adrian Gurzau a fost acuzat de om de afaceri din Germania de faptul că nu îi restitutie 8 locomotive cu abur cumpărate de la firma deputatului în 1999.

Firma prin care Adrian Gurzău a făcut tranzacţia se numea SC Gumec Service SRL şi a fost radiată de la Registrul Comerţului. La data închiderii firmei, 24 noiembrie 2007, aceasta datorii in valoare de 359.126.886 ROL catre Caile Ferate, in speta Statia Cluj-Napoca Est. Istoria locomotivelor de patrimoniu cumpărate de firma lui Gurzău şi revândute apoi a făcut şi prima pagină a ziarelor locale în anul 2005. Un material din Bună Ziua Adreal (autor Mirela Ogruţan, 15 iunie 2005) titrează: “Fost deputat PD abandoneaza 6 locomotive in Gara Cluj”:

SC Gumec Service SRL, firma patronata de Adrian Gurzau, fost deputat PD de Cluj, a garat in luna iunie a anului trecut 6 locomotive cu aburi in statia CFR Cluj-Napoca Est. Pana aici, toate bune si frumoase, avand in vedere faptul ca tariful de transport a fost achitat conform prevederilor in vigoare.

Ulterior, firma lui Gurzau a refuzat sa mai plateasca tariful de stationare pe liniile CFR si a abandonat locomotivele cu pricina. Potrivit ceferistilor, acestea ingreuneaza activitatea si pericliteaza siguranta circulatiei feroviare.
[…]
Cele 6 locomotive cu aburi au fost garate in statia CF Cluj-Napoca Est (gara Someseni) la data de 24 iunie 2004. De atunci, locomotivele stationeaza pe liniile CFR fara a mai fi solicitate de beneficiarul de transport, SC Gumec Service SRL, si fara a se plati tariful de garare. Oana Branzan, purtatoarea de cuvant a Companiei Nationale de Cai Ferate “CFR” SA, ne-a declarat urmatoarele: “Reprezentantii statiei CF Cluj-Napoca Est au instiintat in scris conducerea SC Gumec Service SRL despre tarifele pe care le are de achitat catre Sucursala Regionala CF Cluj, in urma gararii respectivelor locomotive pe liniile CF.

Intrucat aceste instiintari au ramas fara raspuns, conducerea Regionalei CF Cluj urmeaza sa recupereze creantele in instanta.

In prezent, dosarul a fost inaintat instantei de judecata, iar conducerea Regionalei CF Cluj asteapta finalizarea acestui caz.” Reprezentanta Companiei Nationale de Cai Ferate “CFR” SA a precizat ca deocamdata nu se cunosc mai multe detalii despre acest caz. Mai mult, aici.

Omul de bază al lui Traian Băsescu, în perioada în care PDL s-a aflat la guvernare, Emil Boc, a transformat Primăria Municipiului Cluj-Napoca într-o vacă de muls pentru cercurile de interese care gravitează în jurul său. Actualul primar şi viitor candidat la funcţia de edil, din partea Partidului Naţional Liberal, a reuşit performanţa ca mai multe contracte finanţate din fonduri europene, derulate la nivel local, să încapă pe mâna unor firme controlate de fosta sa secretară de la Primărie, Simona Iren Istrătescu, căsătorită cu unul dintre miliardarii oraşului, Sorin Dan, afirma jurnalul.ro.

Toate contractele au fost atribuite firmelor în cauză prin încredinţare directă şi au vizat finanţarea unor campanii de publicitate pentru promovarea unor proiecte asigurate, de asemenea, din fonduri europene. În lanţul trofic al afacerilor derulate de familia Istrătescu – Dan se regăseşte şi un nume celebru din media centrală, respectiv acela al jurnalistului Rareş Bogdan, a cărui firmă a fost, de asemenea, abonată la contractele primăriei conduse de Emil Boc.

Aceste amănunte întăresc ideea conform căreia Emil Boc a transformat Primăria Cluj-Napoca într-o adevărată afacere de familie, după ce, acelaşi primar, şi-a angajat rudele în funcţii publice locale, iar unei nepoate prin alianţă instituţia i-a pus la dipsoziţie chiar o locuinţă socială.

Scandalurile legate de nepotism sunt deja bine cunoscute în ceea ce priveşte primăria păstorită de fostul premier al lui Traian Băsescu, Emil Boc. Însă toate informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la aceste aspect nu au suscitat, până în prezent, interesul organelor de anchetă.

Simona Iren Istrătescu (căsătorită Dan) a lucrat, până în anul 2010, la Primăria Cluj-Napoca. Potrivit unei declaraţii de avere înregistrate în luna iunie a anului 2009, ea ocupa funcţia de şef Serviciu Protocol Secretariat din cadrul instituţiei conduse, până cu o jumătate de an înainte, de Emil Boc şi, ulterior, de către succesorul penal al acestuia, Sorin Apostu.

Din acest document, nu reiese anvergura afacerilor pe care aceasta le-a derulat, doar câţiva ani mai târziu. Astfel, Simona Iren Istrătescu nu declara nicio suprafaţă de teren aflată în proprietatea ei, niciun imobil şi doar un autoturism Opel, achiziţionat prin credit bancar, achitând un avans de 18.000 lei.

Până în august 2015, societatea SC Transilvania Real Estate SRL era deţinută de afaceristul Sorin Lucian Ioan Dan şi de un anume Liviu Claudiu Sugaru, din Bistriţa. Dan deţinea 80% din acţiuni, în timp ce Sugaru restul de 20 de procente.
În 25 august 2015, Sugaru decide să cedeze părţile sociale către soţia lui Dan, fosta secretară a Primăriei, Simona Iren Dan (Istrătescu). SC Transilvania Real Estate SRL a deţinut, la rândul ei, acţiuni, în proporţie de 47 la sută, ca persoană juridică, în cadrul unei alte societăţi – SC Cleaver Media SRL. Ceilalţi asociaţi erau, în anul 2009, Sorin Lucian Ioan Dan (13%), un anume Mihai Andrei Moga (6%) şi jurnalistul Rareş Ioan Bogdan (vedeta Realităţii TV), cu un procent de 34% din părţile sociale.

În aprilie 2009, Rareş Bogdan şi Mihai Andrei Moga şi-au cesionat acţiunile, ieşind din firmă, pentru ca, în 22 ocombrie 2009, acţionariatul să se schimbe din nou. Astfel, Sorin Lucian Ioan Dan cesionează acţiunile către offshore-ul cipriot Rollingstock Trading Limited, reprezentat de un anume Ioan Flavius Pop, în timp ce SC Transilvania Real Estate SRL îi vinde acţiunile jurnalistului Rareş Bogdan.

În urma acestor mişculaţii, căsuţa poştală cipriotă devine acţionar cu 50% din SC Cleaver Media SRL, în timp ce cealaltă jumătate din părţile sociale i-au revenit jurnalistului Rareş Bogdan.

De altfel, Antena 3 a dezvăluit, anul trecut, faptul că însuşi Rareş Bogdan, printr-o firmă din care face parte şi fratele jurnalistului, Horia Marius Bogdan, a prestat servicii pentru Primăria Cluj-Napoca. Este vorba despre societatea SC Trend Communication SRL, care a derulat, în perioada 2007-2014 (incluzând şi perioada în care Simona Iren Dan Istrătescu lucra la cabinetul primarului), două contracte, în valoare totală de 25.771,6 euro, pentru prestarea unor servicii de publicitate.
Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a dezvăluit, de asemenea, că firma controlată de fraţii Bogdan a încasat în perioada 2007-2008, de la Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor, zece contracte în valoare totală de 308.708,95 lei cu TVA, pentru servicii de organizare de evenimente, dar şi un alt contract, în valoare de 17.227,64 euro cu TVA, de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANDR), pentru prestarea de servicii de monitorizare a presei scrise, online, TV şi radio.

În 31 martie 2016, Autoritatea Electorală Permanentă a acordat firmei Net Brinel din Cluj un contract în valoare de 6.655.559 lei pentru softul de numărare a voturilor de la alegerile locale din 2016.

Contractul a fost acordat fără licitație, iar motivul este unul incredibil: „situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Adică Autoritatea Electorală Permanentă nu a putut prevedea că vor fi alegeri locale în 2016.

Beneficiarul contractul, Net Brinel, este o firmă abonată de ani de zile la contractele Primăriei Cluj Napoca. Un singur exemplu: toate calculatoarele achiziționate de Primăria condusă de Boc provin de la firma Net Brinel, afirma GIP aici, pe pagina de facebook.

Mai multe, dati click aici.

Surse : Napoca News, jurnalul.ro

 

 

 

1 thought on “Gurzau sau Boc. Tot o apa si un pamant

Comments are closed.

Putere vs. integritate. Tu alegi !

O situatie deosebita o avem din nou la Floresti, unde acelasi candidat, de care aminteam...

Închide