septembrie 26, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Penibilul Putin

SOCHI, RUSSIA - MAY, 10 (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin attends an ice hockey match of the Night Hockey League in Sochi, Russia, May,10,2016. Putin attended a hockey match with NHL veterans, Putin's team won 11: 5. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Nu stim daca Rusia insasi s-a dus de rapa. Speram ca nu, pentru ca rusii de rand sufera sub Putin cum sufeream noi sub Ceausescu. Dar Putin, cu siguranta, se cam duce la vale.

Daca e sa ne luam dupa ultimele imagini, am putea spune ca Putin nici nu are nevoie de vale ca sa „se duca la vale”. El se duce la vale si pe teren plat, e drept, cu gheata, dar plat (sic!!!).

Ce este si mai rau pentru Putin este ca aceste momente penibile i se intampla exact cand in Romania se inaugureaza scutul anti-racheta si americanii si NATO fac mare caz din asta, cum e si normal dealtfel.

In razboiul propagandistic si de imagine, lui Putin a inceput sa nu-i mai iasa. A patit-o in doua zile la rand, una dupa alta, exact cand in Romania  se inaugura cu mare fast scutul anti-racheta de la Deveselu, cu americani, cu NATO si cu exercitii militare aliante atat in Romania cat si in Republica Moldova, deci, a patit-o ca un caraghios exact cand Rusia avea nevoie sa burzuluiasca la vest.

Spuneti si voi cum poti sa iei in serios si sa te sperii de amenintarile unui tip care ieri s-a dat cu fundul de pamant, ma rog, de gheata si a mai fost si surprins in penibila pozitie „cu cracii in sus” de jurnalistii de la GETTY IMAGE intr-un instantaneu remarcabil si care a facut inconjurul lumii si care azi, la o expozitie de tehnica militara „made in Rusia”, organizata cu mare fast ca sa contracareze fastul inaugurarii de la Deveselu, a ramas cu clanta de la o portiera in mana cand a incercat sa intre intr-o masina declarata de rusi „cea mai tare din parcare” si cu mult peste tehnica de lupta vestica.

Uitati-va si voi la poza de mai jos, nu va aduce aminte de bancurile de pe vremea lui Ceausescu despre „cuceririle societatii socialiste multilateral dezvoltate”?

Evident ca nici aceasta intamplare nu a scapat necomentata pe larg de toata presa internationala cu comentariul: „eforturile lui Putin de a arata superioritatea tehnicii militare ruse s-au intors impotriva sa”

putin door

Hai sa punem un pic in context.

Stim cu totii ca, pe langa tensiunile diplomatice si disensiunile politice, Rusia si NATO duc un razboi psihologic destul de „fierbinte”, razboi ce se deruleaza in spatiul mediatic de toate felurile. Pe langa demonstratiile de forta si preamarirea liderului suprem exacerband pana la limita rezistentei puterea „marelui urs” si a „gloriosului sau lider”, Rusia a apelat pe scara larga pana si la finantarea unor site-uri in limbile diverselor tari din flancul estic al NATO, site-uri aparent independente si care promoveaza un fel de patriotism izolationist aberant si stimuleaza anti-americanismul publicand obsesiv tot felul de teorii conspirationiste.

Astfel de mesaje sunt menite sa demoralizeze populatia din tarile foste satelite ale URSS, astazi state NATO in coasta Rusiei si sa scada suportul popular pentru politicile pro-vestice, integrationiste, pro-EU si pro-NATO ale acestor state promovate de o parte dinte politicienii locali. In acelasi timp Rusia finanteaza substantial curentele politice nationalist-izolationiste gen Frontul National Francez al lui Marie Le Pen.

Intr-o oarecare masura, rusii chiar reusesc sa obtina o parte din efectele scontate, a se vedea situatia din Polonia si Ungaria. In Romania insa, desi rusii fac eforturi diperate si au infiintat o pletora de site-uri care mai de care mai conspirationiste si mai „patriotice” unde scriu niste personaje care „mor si se topesc” de grija romanilor, a Romaniei „jefuite” zic ei de UE si „inrobite”, zic tot ei de SUA si „mor” mai ales de grija istoriei noastre antice, descoperind la fiecare 5 minute cate o dovada „irefutabila” ca dacii erau mai avansati ca vulcanieinii dun Star-Trek ba chiar sunt urmasii acestora, in Romania, zic, in ciuda acestor eforturi, rusilor nu prea le iese anti-americanizarea. Probabil pentru ca romanii sunt foarte preocupati de coloratul si mereu efervescentul spectacol intern ca sa aiba timp sa citeasca si sa acheseze pe scara larga la teoriile conspirationiste oferite generos de trolii rusi.

Pe de alta parte, nici americanii si NATO nu sunt niste ageamii la capitolul „razboi psihologic de imagine”. Ca atare, pentru inaugurarea bazei de la Deveselu au pus in scena un intreg show pe durata mai multor zile, integrand fastuasa inaugurare- ca punct culminat – intr-o uriasa demonstratie de forta desfasurata pe cateva saptamani sub forma unor exercitii militare de amploare care au implicat deplasare de tehnica militara de ultima generatie atat in Romania cat si in Republica Moldova si in Marea Neagra, adica, exact in coasta rusilor.

Una peste alta, Putin ne-a dat de doua zile incoace, prilejul sa radem copios pe seama sa, fara ca NATO si americanii sa aiba vreo contributie. Multumim domnule Putin, chiar ne-am distrat.

About Author