EXCLUSIV: Viitorul Ministru al Sanatatii ar putea fi IOANEL SINESCU (surse)

Gura targului sopteste pe la colturi ca viitorul Ministru al Sanatatii ar putea fi actualul Rector al Universitatiide Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, academicianul IOANEL SINESCU.

Reconfirmat in februarie in functia de rector al UMF-Bucuresti, Sinescu are in CV si pozitia de prorector al aceleiasi universitati anterior fiind seful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă și Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni unde a activat inca din 1980, preluand conducerea clinicii in 1997. Sinescu a fost ales membru al Academiei Romane in 2012.

In octombrie 2015, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, academicianul Ioanel Sinescu, cerea ministrului Sănătăţii, de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, prezent la deschiderea noului an universitar, să facă în aşa fel încât medicii să nu mai fie consideraţi funcţionari publici.

Academicianul Ioanel Sinescu nu este lipsit totusi de controverse, numele sau fiind legat de niste acuzatii de plagiat

In vara anului 2007, când era inca Prorector al UMF, Sinescu a fost acuzat de către ziarele Ziua și Gardianul că a copiat fragmente întregi și grafice dintr-un tratat apărut în Statele Unite în 1957, în lucrarea sa „Urologie clinică” din 1998. Acuzatiile aveau la baza un anunt facut de editura americană care pubicase tratatul si care anuntase, la vremea respectiva că nu a autorizat reproducerea. In analiza jurnalistilor. asemănările între cele două lucrări ar fi izbitoare: titlurile capitolelor – identice, iar frazele de deschidere ale acestora diferind doar ca topică.

In legatura cu aceste acuzatii, Profesorul Sinescu a explicat, la momentul respectiv, că nu a pretins niciodată că lucrarea sa ar fi originală. Cu toate acestea, a semnat-o și a trecut-o în propriul CV. Mai multeONG-uri și publicații  ar fi analizat cele două lucrări pronuntandu-se că lucrarea „Urologie clinică” publicată „sub redacția Ioanel Sinescu” în 1998 la Editura Medicală AMALTEA, București, este plagiată din lucrarea „General urology”, 9th edition, semnată de Donald R Smith, publicată la Lange Medical Publications, Los Altos, California 94022, în 1978.

Ioanel Sinescu a fost acuzat și de autoplagiat și triplicat: articolul „Highlights in the Minimally Invasive Treatment of SUI in Women”, publicat în Journal of Medicine and Life fiind o traducere a lucrării publicate anterior, în 2010: „Tratamentul modern minim invaziv al incontinenței urinare de efort – este transplantarea celulară o soluție?”, semnat de C. Surcel, C. Chibelean, A. Iordache, C. Mirvald, C. Gingu, S. Margaristis, R. Stoica, C. Codoiu, M. Țucă, C. Sinescu, C. Savu, R. Marksteiner și I. Sinescu, Revista Română de Urologie. 

 

 

 

Despre Autor