„Toti pentru unul, unul pentru toti” Blinken – România trebuie să aibă încredere în angajamentul de neclintit al SUA față de articolul 5 din Tratatul NATO

Aflat in vizita la Bucuresti, in cadrul unui turneu est-european, in pregatirea Summitului NATO din iulie, de la Varsovia, adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, s-a intalnit cu presedintele Iohannis, premierul Ciolos si alti membri ai guvernului, dar si cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai societatii civile.

Pe parcursul vizitei, oficialul american a facut mai multe declaratii apreciative la adresa Romaniei, atat in ceea ce priveste rolul si importanta sa in NATO si capacitatea saca furnizor de securitate in flancul esticsi sudic al aliantei dar si in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

In domeniul apararii

Blinken a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuția României prin baza Deveselu, subliniind importanța declarării capabilității inițiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia, adaugand că țările din Estul Europei trebuie să aibă încredere în abilitatea SUA de a interveni pentru a apăra un stat membru NATO. „România și alți parteneri din Est trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA și al aliaților parteneri față de obligațiile noastre de aliați NATO, în special obligația conform articolului 5, de a veni unul în apărarea altuia în cazul unor agresiuni”. Potrivit acestuia, angajamentul SUA față de articolul 5 din Tratatul NATO este „de neclintit”.

„Cred că ați văzut în cazul Ucrainei, care nu este membru NATO, angajamentul nostru și al unor țări europene pentru a restaura suveranitatea teritorială (…) care era pusă în pericol de Rusia. (…) În cazul unei țări NATO, avem, potrivit articolului 5 al Tratatului NATO, această obligație, nu am niciun dubiu că vom respecta angajamentul, iar alți aliați vor face același lucru”, a declarat el.

Oficialul american a adăugat că „acțiunile Rusiei în Europa, întâi în Georgia și, recent, în Ucraina, nu doar că au atacat suveranitatea și integritatea celor două țări, ci, mai mult, au subminat principiile ce stau la baza ordinii internaționale”, pentru care membrii NATO au „muncit atât de mult, în cei 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

„Sperăm că Rusia își va schimba abordarea, dar, până acest lucru se va întâmpla, noi vom apăra principiile care sunt miza, iar în cazul Ucrainei este imperativ ca Rusia să respecte angajamentele sale, și anume Acordul de la Minsk. Până va face acest lucru, sancțiunile impuse de SUA și țări europene rămân aceleași”, a adăugat oficialul.

In acest context, adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, a declarat ca trupele SUA vor fi prezente in Romania 12 luni/an dupa ce presedintele Obama a cerut Congresului american un buget patru ori mai mare destinat Initiativei pentru Reasigurarea Europeana (European Reassurance Initiative/ ERI).

In domeniul anticoruptiei

Antony Blinken, a declarat la  întâlnirea cu presa, că Statele Unite ale Americii admiră lupta dusă în țara noastră împotriva corupției, Direcția Națională Anticorupție (DNA) fiind „un fel de model” pentru statele din regiune ce au probleme asemănătoare.

„Dorința puternică din partea românilor de a scăpa de corupție, de a avea un guvern deschis și transparent este vizibilă, iar liderii politici trebuie să reacționeze la acest lucru dacă vor să aibă succes. Acestea sunt însă decizii pe care românii trebuie să le ia. (…) Admirăm lupta împotriva corupției din România, în special DNA a avut mult succes. Devine un fel de model pentru țările din regiune care au probleme similare”, a afirmat Blinken.

Adjunctul secretarului de stat american a adăugat că acțiunea globală anticorupție are nevoie de timp. „Investigările, condamnările au avut impact semnificativ. Dar aceasta este doar o parte din răspuns. E nevoie de timp pentru a schimba administrația, pentru a face guvernul mai deschis, mai transparent. Acesta este modul sistemic de prevenție a corupției, nu doar prin acțiuni punctuale”, a arătat Blinken

In ceea ce priveste Republica Moldova

Blinken a spus ca „este foarte pozitiv sa vedem eforturile indreptate spre reforma ale guvernului moldovean si sper ca sa aduca stabilitate si un progres real”. Guvernul de la Chisinau este condus de Pavel Filip, un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc.

Mentionam ca Plahotniuc a fost saptamina trecuta in SUA, unde s-a intilnit cu Victoria Nuland, celalalt adjunct al secretarului de stat american. Plahotniuc, care nu ocupa nici o functie in guvernul moldovean, dar este recunoscut drept cel care a reusit sa darime guvernul precedent si sa formeze o noua majoritate guvernamentala, a fost prezentat la intalnirea cu Nuland drept coordonator al coalitiei guvernamentale. Plahotniuc controleaza o parte dintre politicienii moldoveni, dar si sectoare importante din mass-media si economie prin mijloace considerate ilegitime de analistii moldoveni independenti.

Antony Blinken a precizat ca a atins subiectul Moldova in toate discutiile avute in Romania si a subliniat ca „sustinerea Romaniei pentru o Moldova puternica, independenta si orientata spre Europa este esential”.

La finalul intalnirii cu Klaus Iohannis, oficialul american a prezentat condoleanțe pentru militarii români căzuți la datorie sâmbătă, în Afganistan.

 

 

Liviu Alexa – autoportret

Pentru ca nu imi pierd timpul aiurea, iar pentru mine Liviu Alexa este un tip...

Închide