Scandalul dezinfectantilor: Testele Ministerului Sanatatii – frectie la picior de lemn

Ne intrebam daca  Ministrul Sanatatii nu cumva incearca sa acopere ceva sau pe cineva, poate si pe sine insusi cu parodia testelor facute de minister in ceea ce priveste dezinfectantii folositi in spitale.

„Sub 5% din cele peste 3500 de teste efectuate pe dezinfectanţii din spitale sunt neconforme. Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă în acest moment.” Este declaraţia ministrului Sănătăţii, care a anunţat rezultatele verificărilor realizate aleator, la unităţi medicale din întreaga ţară. Preşedintele Alianţei Medicilor din România, Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic Bucureşti, spune la RFI că organizaţia pe care o reprezintă contestă testarea făcută de Minister.

Bogdan Tănase a declarat pentru RFI: „Personal, mă simt în nesiguranță. Personal, nu consider că pacienții sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru. Închipuiți-vă că sunteți în avion. Cineva din avion anunță că este o bombă. Evident, avionul aterizează pe aeroportul cel mai spropiat și se duce o anchetă pentru a confirma sau infirma existența unei bombe. În sistemul santitar s-a semnalat existența unei bombe și avionul merge mai departe fără ca cineva să-și pună vreo problemă.

Se pare ca Ministerul s-a jucat de-a testarea ca sa inchida gura presei si a efectuat doar teste de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafețe și pe mâinile personalului. Nu s-au testat viruși, spori sau fungi. NU S-AU TESTAT DEZINFECTANTII PENTRU CONFORMITATE CU RETETA.

Nu s-a testat nici macar dacă este prezent virusul hepatitei C pe suprafețe sau pe instrumentarul chirurgical sau endoscopic și nici dacă un pacient care a fost supus unei manevre poate fi infectat cu acest virus.

„În România orice este posibil. O sală de operații reprezintă un loc unde un pacient merge cu toată încrederea pentru a se lăsa pe mâinile medicilor, renunțând la orice mecanism de apărare. Vedem că aceste săli de operații nu sunt un mediu controlat, așa cum ar trebui să fie. Vedem că acolo se folosesc substanțe pe care statul nu le controlează și care, se pare, nu sunt conforme cu ceea ce scrie pe etichetă”, a mai declarat Bogdan Tanase.

„Fiecare medic, fiecare om are resorturile lui și poate acționa în consecință. Eu consider că în acest moment pacienții nu sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru. Închipuiți-vă că sunteți într-un avion și cineva, fără nicio calitate, anunță că acolo este o bombă. În acel moment avionul aterizeză pe cel mai apropiat aeroport și se duce o anchetă pentru a confirma sau a infirma existența unei bombe. În sistemul de sănătate din România s-a semnalat o bombă și totuși, avionul merge mai departe fără să se oprească, fără ca cineva să își pună măcar o problemă” a spus in continuare seful Aliantei Medicilor.

Tot la RFI, Tanase a anuntat ca Alianta Medicilor va pregăti o reacție si dupa declaratiile Ministrului. „Nu putem fi de acord cu concluziile acestei anchete. Pentru noi nu sunt liniștitoare, în niciun caz”.  In mod normal, factorii de decizie din minister sau din guvern ar fi trebuit sa controleze exact informatiile aparute in presa pentru a le stabili veridicitatea și dacă ceea ce se întâmplă în spitalele din România este sau nu sigur. In schimb, Ministerul a controlat daca angajatii din spitale s-au spalat pe manuțte si au unghiile frumos taiate. Bine ca nu i-a controlat si la batistuțe!!!

„Așa cum am spus și în declarație noastră, vrem să fim mințiți. Toată lumea vrea să fie mințită că totul este în regulă. S-a mai întâmplat și probabil se va mai întâmpla. Nu putem merge așa la nesfârșit. Se spune că nu poți minți pe toată lumea, tot timpul. Se pare că in România exact asta se încearcă. Trebuie să mințim pe toată lumea, tot timpul. Nu putem privi în față niște adevăruri pe care toți le cunoaștem, până la urmă. Pe cele care nu le cunoaștem, le descoperim cu surprindere, după cum se vede, dar reacțiile lipsesc”, a incheiat Bogdan Tanase

Iohannis: „cultura are nevoie de reforma nu de reformita”

Cateodata, surprinzator, Presedintele Iohannis mai are si umor. "Cred că domeniul de care se ocupă...

Închide