Coabitacii intr-un nou dosar penal – Boc, Basescu, Sarbu si lista continua

DNA le-a pus gand rau politicienilor. Nume grele apar intr-un nou dosar DNA disjunsde catre procurori din dosarul in care au fost trimisi in judecata omul de afaceri Ioan Nicolae și fostul președinte CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Sunt vizați fostul premier Emil Boc, dar și foști miniștri, ca Adriean Videanu, Gheorghe Pogea și Vasile Puşcaş, dar și fostul lider PSD, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta.

In procesul in curs, Ioan Niculae (Interagro), este acuzat de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani. În același dosar este judecat și Gheorghe Bunea Stancu, acuzat de trafic de influență.

Insa in rechizitoriu, procurorii anunta „disjungerea și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare — dare de mită, cumpărare și trafic de influență, abuz în serviciu în forma tentativei cu scopul obținerii de foloase necuvenite pentru altul, folosirea influenței și autorității unor persoane ce dețineau funcții în partide politice pentru a obține foloase necuvenite pentru altul”. Se pare ca noul dosar – disjuns – este rezultatul unui denunt amanuntit facut de patronul INTERAGRO.

Cauza disjunsă se afla, in prezent, în stadiul de dosar in rem (fără nominalizarea vreunui făptuitor) dar procurorii anunta posibila implicare a fostului premier Boc si a foștilor miniștri: Adriean Videanu, Gheorghe Pogea despre care se spune ca ar fi ar fi exercitat asupra secretarului de stat Liviu Harbuz, „fie anumite forme de presiuni, fie demersuri de persuadare” in favoarea Interagro.

Despre Vasile Pușcaș, ministru al Integrării Europene la acel moment, Ioan Niculae și Gheorghe Bunea Stancu au vorbit în mod repetat in cursul anchetei ca fiind unul dintre demnitarii care le-au susținut interesele.

In cazul lui Ilie Sârbu (socru ex-premierului Ponta) „au rezultat date în privința unei posibile implicări infracționale, atâta timp cât acest ministru, în ciuda opoziției funcționarilor publici din minister, cât și a înalților funcționari reprezentanți ai României pe lângă Comisia Europeană, a semnat proiectul de act normativ care l-ar fi favorizat pe Ioan Niculae și a transmis respectivul document pe circuit în vederea avizării”. Mai mult, Ilie Sârbu fi întâlnit cu Niculae și „ar fi discutat problematica acestui act normativ cu alți politicieni și demnitari (ex. Mircea Geoană, Gheorghe Bunea Stancu, etc.)”.

„Din discuțiile telefonice rezultă că omul de afaceri Ioan Niculae ar mai fi discutat și cu alte persoane, inclusiv demnitari, despre problematica actului normativ privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte, fiind folosite titulaturi generice ca ‘președintele’, afirmație care ar putea să conducă către Traian Băsescu, despre care Ioan Niculae afirmă că ar fi la curent cu ‘problema’ lui și care a promis că se va adopta respectivul act normativ, chiar dacă asta ar însemna să se exercite presiuni asupra ministrului Ilie Sârbu„, se arată în rechizitoriu.

Conform DNA, cercetările vor continua și pentru a se stabili dacă intervențiile asupra miniștrilor nominalizați au fost realizate de anumite persoane care au oferit și primit sume de bani din partea lui Ioan Niculae, pentru a fi promovat și adoptat actul normativ care ar fi avantajat grupul Interagro. Un exemplu ar fi Dorin Cocoș, față de care vor continua cercetările pentru a se stabili dacă a dat sau nu curs solicitărilor lui Ioan Niculae.

 

Despre Autor