Bani europeni pentru demarare de afaceri pentru comunitati defavorizate, romi, persoane aflate in saracie extrema sau excluziune sociala

Persoanele din comunitatile cu etnici romi, grupuri marginalizate si defavorizate vor putea primi ajutoare de stat de pana la 25.000 de euro, din fonduri europene si nationale, pentru a-si deschide o afacere, prin doua linii de finantare care se vor deschide din 16 mai 2016.

In cadrul programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, in perioada 16 mai – 1 august 2016 se vor deschide primele doua linii de finantare, in valoare totala de peste 350 de milioane de euro.

Acesti bani vor putea fi solicitati de catre institutii in parteneriat cu societati comerciale si / sau cu organizatii non-guvernamentale. Acestea vor putea derula astfel proiecte europene in valoare de maximum 6 milioane de euro, in cadrul carora vor fi prevazute si componente pentru antreprenori.

Partea de antreprenoriat va consta, intre altele, in doua activitati principale:

– persoanele de etnie roma, cei defavorizati, aflati in situatii de saracie si excluziune sociala, persoane din grupuri marginalizate vor putea accesa pana la 25.000 de euro pentru a-si deschide o afacere.

– firmele existente (vechi) care angajeaza personede etnie roma,  pe cei defavorizati, aflati in situatii de saracie si excluziune sociala, persoane din grupuri marginalizate vor putea primi subventii la plata salariilor acestora de pana la 900 de lei de persoana, timp de 12 luni.

In proiectele derulate de institutiile publice, ONG-uri si firme se pot solicita finantari pentru acordarea de sprijin persoanelor din grupul tinta (persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala) pentru infiintarea de afaceri sub forma unor servicii personalizate de sprijin.

Astfel, beneficierii pot primi finantare pentry sevicii de consiliere/ consultanta/ mentorat/ formare profesionala antreprenoriala, sprijin pentru elaborarea planului de afaceri etc., analiza si selectarea planurilor de afaceri viabile, suport in infiintarea unei firme etc. Deasemenea se vor putea deconta si costurile aferente infiintarii companiei

Planurile de afaceri vor fi supuse aprobarii unei comisii de selectie, pe baza unor criterii stabilite, in cadrul unui proces  transparent si nediscriminatoriu.

Comisia de selectie a ideilor de afaceri va include obligatoriu un numar impar de membri din care se recomanda sa faca parte reprezentanti ai mediului de afaceri si ai patronatelor din aria de implementare a proiectului.

Subventia maxima pentru un plan de afaceri aprobat este de 25.000 euro/ plan de afaceri/ firma. Pentru primirea subventiei este  obligatorie angajarea a cel putin unei persoane defavorizate. Afacerile trebuie sa functioneze minimum 12 luni.

Persoanele din comunitatile marginalizate aflate in risc de saracie si excluziune sociala care nu au acte de identitate, vor reprezenta grup tinta eligibil daca, in urma analizei la nivel de comunitate, se constata ca locuiesc in comunitatea marginalizata aflata in risc de saracie si excluziune sociala (declaratie pe propria raspundere).

In linia de finantare POCU “Dezvoltare Locala Integrata in comunitatile marginalizate” sunt disponibili in total 131.270.125  euro. Acest apel de proiecte se adreseaza exclusiv comunitatilor marginalizate (non-rome), localizate in orice unitate administrativ-teritoriala (comuna, oras, municipiu).

In categoria in risc de saracie sunt incluse persoane care au un venit disponibil situat sub pragul de saracie care nu dispun de resurse pentru supravietuire cum ar fi, de exemplu. pentru plata chiriei sau facturilor la utilitati.

Pentru a fi eligibile, persoanele trebuie sa indeplineasca CUMULATIV urmatoarele conditii: a) au domiciliul/ locuiesc in comunitatea marginalizata vizata de interventie. b) sunt in risc de saracie si excluziune sociala.

Subventii de 900 de lei pe luna pentru companiile care fac angajari

O alta componenta  vizeaza antreprenorii care pot primi subventii acordate companiilor existente pentru a incadra in munca sau pentru a primi in stagii de pregatire sau ucenicie persoane din grupurile defavorizate. Vor putea primi aceste subventii si companiile care nu se afla in zonele vizate de proiecte daca vor implica persoane din grupurile tinta vizate.

De asemenea, in proiectele POCU 2014-2020, se vor putea deconta din bani europeni, diferite echipamente.

Resurse utile:

Descarca de AICI Ghidul conditii generale valabil pentru toate liniile de finantare POCU 2014-2020

Descarca de AICI Ghidul solicitantului Condiţii Specifice „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome” (Obiectivul Specific 4.1. POCU).

Descarca de AICI Ghidul solicitantului Condiţii Specifice „Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunitățile marginalizate” (Obiectivul Specific 4.1. POCU).

Subscribe To Our Newsletter

Cat de eficiente sunt metodele naturiste de detoxifiere?

Ideea ca sucurile naturale ajuta organismul sa elimine toxinele acumulate este din ce in ce...

Închide