Gâgă si politica – efectul de bumerang

E clar! Gâgă si Dorel au ajuns sa conduca lumea, sau sunt pe cale sa ajunga acolo. Nu, nu numai in Romania, peste tot; si asta este partea cea mai trista.

E plin pamantul de inculti aroganti atat de ahtiati dupa putere incat sunt dispusi la orice pentru a o avea. Politicienii de azi nu-si mai doresc puterea pentru a face ceva cu ea, pentru a-si implini un vis, o viziune, un proiect. In ziua de azi puterea se doreste de gragul puterii insasi. Daca as fi judecat toata lumea doar pe baza a ceea ce se intampla in Romania, as fi spus ca ahtiatii de putere o vor ca sa se imbogateasca peste masura, dar, cand ma uit la Donald Trump, care este deja bogat peste masura sau la alti politicieni de „top” mondial – Sarah Palin, Berlusconi chiar si David Cameron – imi dau seama ca nu imbogatire cauta ei. Sunt deja bogati, unii chiar extrem de bogati. Si atunci te intrebi: ce naiba cauta astia in politica? La ce le trebuie? De ce vo ei puterea? Ei bine, pentru faima, pentru vizibilitate. Ce rost are sa fii bogat daca nu te stie lumea? Egourile personajelor politice sunt atat de exacerbate incat sunt dispuse la orice pentru a fi „faimosi”. In ziua de azi puterea se doreste de dragul puterii insasi.

Din pacate pentru noi, ca societate globala, personajele care populeaza scena politica de la noi si de aiurea sunt in prea multe cazuri niste semidocti frustrati suferind de mania grandorii si „echipati” cu niste ego-uri supra dimensionate.

Chiar asa, cat de culti si capabili sunt politicienii de la noi si de aiurea?

Sa incepem cu Trump, campionul gafelor, al arogantei si al tupeului. Sa povestim doar pe ultima dintre ele, aia de ieri. Asa de „patruns si afectat”, ca new-yorkez, este Trump de atentatul de la 11 septembrie 2001 incat confunda 9/11 (nine-eleven, in engleza) cu celebrul lant de magazine „7-eleven” (seven-eleven).  Intr-un discurs la New-York pentru alegerile primare, incercand sa laude „valorile new-yokezilor” Trump spune; ” am vazut politistii si pompierii noastri cazut pe 7-Eleven… „, jignind astfel toti salvatorii care si-au pierdut viata in acea zi fatidica.

Sa nu credeti ca e singurul „inteligent” de afara. Lista e lunga. Voi enumera insa doar cativa, asta ca sa va conving ca nici la ei nu e diferit de ceea ce e pe la noi.

Sarah Palin – guvernator de Alaska si aspiranta la conducerea SUA – intrebata despre rolul vice-presedintelui (pozitie pentru care candida la acel moment)  a raspuns ca in SUA vice-presedintele e conduce Senatul!!!!!! Dar despre gafele si incultura doamnei s-ar putea scrie romane fluviu in mai multe volume ca Harry Poter.

David Cameron – premier britanic – asta macare recunoaste cinstit ca e vorba de interesele sale personale: ”  Aceste alegeri sunt doar despre cariera mea, pardon am vrut sa spun tara mea”!!! Gura pacatosului adevar graieste

Sigur ne-am putea lungi pana maine povestind gafele politicienilor straini, de la cleptomania lui Sarkozy – spaima stilourilor, pana la maestrul de bunga-bunga, Berlusconi.

Dar, daca povestim prea mult despre straini, nu mai apucam sa vorbim si de ai nostri. Vi-l amintiti pe Tariceanu – mare arhitect mare – incurcand podurile si insistand ca el „stie mai bine” ca „doar e de specialitate” cand i s-a atras atentia? Dar de Boc va mai amintiti, cu „aviara-gripa? dar de Basescu cu „sulaina channel” va mai amintiti?

Te uiti la ei si te minunezi si te intrebi cu un soi de disperare: „de unde Dumnezeu au aparut nulitatile astea care ne conduc?” Si, dintr-o data, incepi sa injuri toata clasa politica sa asimilezi toata clasa politicasi termenul de politician in sine cu prostia. aroganta, incultura, tupeul coruptia si, in general, cu tot ce e mai rau pe lume.

Dintr-o data, TOTI politicienii devin o apa si-un pamant si a fi politician devine ceva rusinos si blamabil. Si uite-asa, cu o astfel de perceptie, inchizi usa politicii pentru toti oamenii decenti, culti, inteligenti, profesionisti, educati si care chiar ar avea ceva de spus si chiar  ar putea schimba in bine lumea sau, dupa caz, Romania.

Ne intrebam cine e de vina ca avem parte de astfel de politicieni sa ne conduca? Raspunsul e simplu: NOI suntem vinovati, noi si mass-media, nu doar de la noi, de peste tot, dar, mai ales de la noi!!!

Noi, pentru ca, in loc sa-i luam la intrebari sa vedem efectiv ce stiu, ce gandesc ce planuri si proiecte au, in loc sa-i chestionam in amanunt cum o sa faca aia, cu ce bani o sa realizeze ailalta, ce impact colateral o sa aiba cutare sau cutare promisiune electorala, preferam sa cascam gura si sa ne extaziem in fata grobianismului si tupeului nemasurat – cu cat mai scandalos, cu atat mai gustat:”mama ce i-a zis-o, l-a terminat!!”. Noi suntem vinovatii pentru ca ocupati sa aplaudam si sa idolatrizam toti acesti mascarici politici nu mai avem ochi sa vedem si urechi sa ascultam pe cei care ar avea ceva constructiv de oferit. Noi, pentru ca ne grabim sa aruncam cu laturi nediscriminatoriu in oricine incearca sa intre in politica si care, lipsit de tupeul specific mahalalei imunde, nu stie si nu poate sa ne satisfaca apetitul pentru circoteca.

Evident, si presa poarta o mare parte din vina, pentru ca in goana dupa audienta, dupa scandalosul care „vinde” procedeaza exact la fel. Ii ingroapa in uitare pe cei buni – „saracul, stie, are ceva in cap, dar nu face audienta, nu-l mai chem” si construieste piedestale pentru demagogi si grobieni agramati, inculti si plini de ei insisi – „e si prost si impertinet dar face audienta, il chem de trei ori pe zi”.

Asa ca, stimati alegatori si alegatoare nu va mai plangeti, nu mai blamati clasa politica, voi ati facut-o, voi ati selectat-o, voi sunteti vinovati. Nu mai cautati falsi vinovati. Nu e de vina nici sistemul, nu sunt de vina nici partidele, nici institutiile, nici democratia. Principalii vinovati sunt alegatorii.

Pana cand populatia nu-si va schimba scara de valori si modul superficial si caricatural de a trata viata politica nu se va schimba nimic. Am un prieten care imi tot spune ca lumea se schimba. E un optimist incorijibil, eu sunt mai realista si nu-l cred, cel putin, nu inca.

 

Despre Autor