Mai tineti minte cum se lauda Ponta ca a castigat parioul cu agricultura? Ei bine, asa e! Ponta a castigat pariul IMPOTRIVA agriculturii romanesti si a taiat efectiv accesul fermierilor la zeci de milioane de euro anula in fonduri europene printr-o legislatie de-a dreptul idioata adoptata pe tacute.
La nivelul UE exista fonduri care se acorda pentru gestionarea riscurilor in agricultura prin Politica Agricola Comuna (PAC) 2014- 2020 iar Romania are la dispozitie 200 milioane de euro fonduri UE pentru gestionarea riscurilor in agricultura. Numai ca, printr-o legislatie nationala total idioata, Romania a acceptat sa primeasca aceste fonduri doar daca fermieri isi creaza fonduri mutuale. In ultimii doi ani nu a fost creat nici macar un singur fond mutual si prin urmare banii europeni nu au fost atrasi.
Semnalul de alarma a fost tras de asiguratori, care au propus recent autoritatilor sa modifice legislatia astfel incat sa fie subventionate asigurarile agricole, asa cum se intampla in Franta, Italia, Ungaria si Croatia.
Desi UE permite accesarea fondurilor si prin subventionarea primei de asigurare a culturilor, animalelor si plantelor Guvernul Ponta a optat, prin legislatie, ca Romania sa primeasca acest sprijin numai prin infiintarea de catre fermieri a fondurilor mutuale pentru fenomene nefavorabile, lucru care nu s-a intamplat timp de 2 ani, astfel ca zeci de milioane de euro sunt pierduti anual.
Asiguratorii au propus recent intr-un grup de lucru la care mai participa oficiali ai Ministerului Agriculturii si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) modificarea legislatiei astfel incat, pe langa posibilitatea ca fermierii sa infiinteze fonduri mutuale, sa existe si posibilitatea subventionarii asigurarilor agricole.
„Ne intrebam de ce fermierii romani nu sunt competitivi pe pietele internationale? Pentru ca nu sustinem suficient fermierii. Exista o legislatie astazi in Romania care zice ca trebuie formate aceste fonduri mutuale. Legea are insa niste hibe. O data ca vrea sa creeze niste fonduri mutuale care sa acopere riscuri similare pe care le acopera piata libera. Banii UE nu au fost dati ca sa concureze piata locala, ci ca sa acopere riscuri neacoperite in piata. Apoi modul de supraveghere este neclar. O alta problema este legata de expertiza – cine constata daunele, cine aduna banii. Nu e nimic clar. O problema care a dus la insucccesul total este o limitare pe care au pus-o la numarul minim de participanti in acest fond mutual – undeva la 25% din totalitatea fermierilor, culturilor si animalelor din tara. Trebuie sa-i aduni pe fermieri, sa-i pui sa semneze o aderare sa puna niste bani acolo. Nimeni nu cred ca s-a gandit la logistica crearii unui astfel de fond”, spun asiguratorii.
Acestea ar putea fi explicatiile pentru care timp de mai bine de 2 ani, fermierii nu au creat aceste fonduri mutuale si banii europeni nu sunt atrasi.
Asiguratorii propun acum sa fie schimbata legislatia astfel incat sa fie introdusa si optiunea subventionarii cu pana la 65% a primei unei asigurari agricole, asa cum se intampla in alte tari UE. Printre altele, noua optiune ar conduce si la scaderea primelor de asigurare platite de agricultori care sunt si asa cocosati de costuri, costuri care fac produsele romanesti necompetitive ca pret atat pe piata nationala cat si cea internationala.
Conform normelor PAC, subventia primei de asigurare pentru asigurarea culturilor, a animanelor si a plantelor „se acorda numai pentru contractele de asigurari care acopera pierderile cauzate de un fenomen climatic nefavorabil, de o boala a animalelor sau a plantelor, de infestarea cu daunatori, de un incident de mediu sau de o masura.
Peste toate acestea ar trebui sa mentionam si faptul ca, prin subventionarea primelor de asigurare din fonduri europene, pe langa costurile mai scazute pentru fermieri si scaderea subventiei de la bugetul national al Romaniei care finanteaza azi cam 85% din valoarea primelor de asigurare, am avea si o revigorare a pietei asigurarilor agricole ceea ce ar duce la cresterea veniturilor la buget prin taxele si impozitele incasate de la asiguratori.
In concluzie, Ponta si Daniel Constantin au sters dintr-o data nu doar sansele fermierilor de a deveni competitivi dar au omorat si piata de asigurari agricole adica pierderi peste alte pierderi pentru bugetul national si pentru privati, in timp ce au pus presiune suplimentara pe bugetul national prin cresterea subventiei de la buget pentru primele de asigurare.
Geniali baietii astia nu-i asa? Parca se mandreau ca sunt romani prin campanie. Bleah.
More Stories
I-a reținut 24 de ore !
Tancuri Abrams în Ținutul Secuiesc ! Începe !
Andrei Pennazio, explozie de culoare, luni 25 septembrie, ora 17, la Turnul Croitorilor