Cumparati produse romanesti!? Bacterii de Bradet si miasme de Amareto

Nu ne distruge nimeni brandul de tara si nici brandurile romanesti. Ni le distrugem singuri, sistematic si organizat, cu sprijinul consistent al statului si cu “eforturile” constante si sustinute ale patronilor de firme “100% romanesti”. Romanii si Romania n-au nevoie de dusmani. Cei mai aprigi dusmani ai romanilor si ai Romaniei sunt romanii insisi.

In vorbe, tot romanul e patriot dar patriotismul se opreste cand vine vorba de interesul personal. Atunci nu mai exista nici patiotism, nici respect pentru cei din jur, nu mai exista nimic decat vechile apucaturi comuniste: “nu stii pe cineva care stie pe cineva caruia sa-i dau spaga aferenta ca sa obtin ce vreau eu, ca sa ma imbogatesc dupa cum vrea muschii mei, indiferent de consecinte? hai ca nu o faci pe gratis, iti iese si tie!”. Acesta este principiul de baza dupa care inca functioneaza Romania. Si functioneaza si inca din plin.

Ce face statul, veti intreba. Ei bine statul e participant activ la aceasta ipocrizie. Doar statul e facut si el din oameni, din romani adica. Romani care si ei, la randul lor, sunt patrioti doar pe Facebook si in declaratii. In restul timpului sunt la fel de ahtiati dupa profituri personale in dispretul celorlalti. Ca atare, statul asta romanesc lasa intentionat gauri in legislatie prin care sa se strecoare “avantajul personal”. De aceea pun in legislatie “caracter consultativ” pentru studiile de impact sau “uita” sa-i oblige ferm pe producatori in legislatia nationala sa asigure siguranta alimentara a populatiei, lasand astfel de prevederi doar in normele ISO. Un lucru e cert, statul roman nu protejeaza populatia ci doar interesele comerciale al unora dornici sa-si faca “un rost in viata” in dispretul si in dauna celorlalti, indiferent de consecinte.

Poate va imaginatii ca nemernicia patronului de la Lactate Bradet care si-a facut profit pentru firma cu pretul vietii unor copii si a si mai avut nesimtirea sa strige ca e sabotat de “agenturili straine”, e un fenomen izolat. Nici pe departe. Astfel de “abordari manageriale” sunt practicate pe scara larga peste tot in tara.

Sa luam un alt exemplu – afacerea Amareto din Floresti, afacere cu multe probleme si despre care Vocea Clujului a scris in nenumarate randuri. In ciuda apelurilor disperate, nu s-a schimbat nimic. Ceasul a ramas blocat pe ora 2 si un sfert.

Desi localnicii stiu exact despre ce este vorba, mai bine zis, sunt intoxicati de ieri din nou de miasmele infioratoare ce vin de la Amareto, reiteram istoria pentru cei nefamiliarizati.

In 2006 Agentia pentru Protectia Mediului emite o autorizatie integrata de mediu pentru  constructia unei ferme pentru creştere intensivă păsări de carne, pe un teren aflat cu mult sub 1000 de metri distanta (prevazuta in normele legale) fata de E60. Uite-asa s-au trezit locatarii blocurilor,  vecini cu puii si putoarea. In ciuda plangerilor cetatenilor intoxicati in propriile case, autorizatia e reinnoita si in 2011. Doar nu v-ati imaginat ca autoritatile s-ar putea impiedica in 40.000 de oameni nevoiti sa indure zi de zi si noapte de noapte mirosul insuportabil, lasa-i sa indure pentru “propasirea natiei”, doar “produsele romanesti” au prioritate, nu-i asa?!!!!

Ce inhaleaza, mai exact floresteni? Gaze nocive, degajări de bioxid de carbon (CO2), amoniac (NH3) şi hidrogen sulfurat (H2S) – acestea sunt masurate – dar exista si protoxid de azot (N2O) si azot(N2). Exista si lege, de exemplu: art. 11 din Ordinul 536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, dar cine se mai incurca in ele cand e vorba de “sustinerea brandurilor romanesti”, nu-i asa?!!

Nimeni nu s-a incurcat nici de faptul ca nu s-a facut un studiu de impact, asupra sanatatii populatiei, sau in zona de restrictie sanitara. Afaceristii romani sa traiasca si sa propaseasca, ura, ura, ura!!!!! Cumparam produse romanesti!!!

Cine este acest “vasnic patriot, intreprinzator roman de succes”? Un fost militian comunist, reciclat postrevolutionar in consilier local PSD, actualmente “doar” mare sef de firma producatoare de putoare, pe numele sau Cobarzan. Va mira ca patronul a fost si “ales local”? Dar ce ati fi vrut sa fie activist de mediu pe la Green Peace?!!

Normal ca firma si-a deschis si punct de desfacere – la Turda. Acum magazinul acela e scos la vanzare de ceva timp. Nimeni nu-l vrea. Ori sti ei potentialii cumparatori de ce. Sau, chiar organele Statului, satui de plangeri, ca deh, Turda e mica. Sau nu o fi apartinand Amareto, Bravinvest SRL, sau orice alta firma nou infiintata care sa preia patrimoniul ? Sau spatiul nu e al firmei Amareto ?

Ce e de facut? Pai s-a facut tot ce s-a putut – petitii, plangeri, cereri de interventie la toate autoritatile posibile din Romania. Unul din petitionari spune ca in 2012, Cobarzan ar fi afirmat ca “daca iese Sulea primar, muta ferma” N-a precizat in care mandat. Nimeni si nimic nu a fost suficient sa convinga autoritatile romane sa intervina. La un moment dat, unii de pe la mediu ii trimiteau pe bietii oameni la politia locala, sa intervina aia.  De parca politia locala e autoritate de mediu si de sanatate publica si consiliu local si judetean si guvern la un loc!!!!

Fostul primar al comunei Floreşti, Ioachim Vancea, a intrat în vizorul DNA. Procurorii au cerut mai multe acte de la Primăria Floreşti privind proprietăţile lui Vancea. Surse judiciare susţin că fostul primar de Floreşti ar fi primit mită peste 30 de apartamente, apartamente care figurează pe numele mamei acestuia. Pana la urma, pare ca s-a rezolvat, romaneste. Dar autorizatiile date in zona de restrictie sanitara raman date.

Singura institutie care a considerat petitia localnicilor ADMISIBILA este UNIUNEA EUROPEANA!!! Normal, astora le pasa mai mult de sanatatea cetatenilor europeni (inclusiv cei din Floresti) decat de prosperitatea unui patron fost potentat politic. Tocmai am dat “patriotilor” care “papa doar produse romanesti” un nou motiv sa zbiere pe forumuri si site-uri dubioase ca “UE distruge industria romaneasca si ca ne vrea piata de desfacere”. N-o sa auziti pe niciunul dintre acesti ipocriti strigand ca UE ne vrea SANATOSI!!!

Mai sunt sperante? Ceva sperante ar mai fi. Autorizatia de mediu expira anul acesta la sfarsitul lui iunie, in 20,  si localnicii spera ca de data aceasta, reprezentantii actualului guvern Ciolos isi vor face treaba in mod responsabil si in folosul cetateanului si NU vor mai elibera autorizatii de mediu de-aiurea si vor inchide puturoasa afacere, indiferent cui apartine.

 

Pana atunci, noi, la Vocea Clujului, asteptam un drept la replica sau orice fel de luare de pozitie.

 

Subscribe To Our Newsletter

Delegație a CJ Cluj la un eveniment organizat de A.R.E.

O delegație a Consiliului Județean Cluj formată din vicepreşedintele instituției, domnul Vákár István și directorul...

Închide