UE – presiuni la adresa SUA pentru ridicarea vizelor pentru romani.

Comisia Europeană analizează, posibilitatea de a introduce vize pentru cetăţenii americani şi canadieni, în condiţiile în care mai multe ţări europene, printre care şi România, nu beneficiază încă de programul Visa Waiver. Termenul limită pe care îl au americanii şi canadienii pentru a aplica fără discriminare programul de liberă circulaţie pentru toţi cetăţenii europeni expiră azi.

Se împlinesc doi ani de când Comisia Europeană a atenţionat partenerii de peste ocean în legătură cu lipsa de reciprocitate în privinţa liberei circulaţii, în condiţiile în care încă există cinci membre ale Uniunii care nu beneficiază de programul care permite cetăţenilor să călătorească în Statele Unite fără viză: România, Croaţia, Cipru, Bulgaria şi Polonia.

În aceste condiţii, Comisia Europeană este îndreptăţită, prin regulamentele Uniunii, să recurgă la o suspendare temporară de doi ani a programului reciproc de liberă călătorie pentru cetăţenii americani şi canadieni.

Problema are o mare încărcătură politică, iar probabilitatea ca Uniunea Europeană să ceară efectiv vize americanilor şi canadienilor pentru că românii, polonezii, bulgarii, ciprioţii şi croaţii nu pot călători liber peste ocean este foarte mică, având în vedere că o astfel de decizie a Comisiei Europene ar trebui să nu fie atacată de Consiliul European şi de Parlament în termen de patru luni, lucru puţin probabil.

Candidatul Romaniei la sefia ONU vine din Moldova – Republica Moldova

Dupa cum se stie, pentru sefia ONU urmeaza a se alege un candidat din zona...

Închide