Cat costa sa spargi emailul Codrutei Kovesi si alte detalii

Unul dintre suspecții urmăriți de autorități pentru spionaj asupra Laurei Codruța Kovesi și a familiei sale a reușit să fugă de sub supraveghere și să treacă granița. Un alt suspect, arestat, a mărturisit că a fost plătit cu 5.000 de euro.

Unul dintre suspecții urmăriți de SRI și DIICOT a fost scăpat peste graniță. Este vorba despre unul dintre foștii ofițeri Mossad implicați în acțiunea din România a firmei private Black Cube.

„Unul dintre ei a reușit să iasă din țară, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. În acel moment erau reținuți deja doi dintre suspecți, Ron Weiner și David Geclowitz”, au declarat surse judiciare.

Numele persoanei care a reușit să scape nu a fost dezvaluit, dar în mandatul de arestare dat de judecători, apar alte două nume ale unor angajați ai firmei israeliene Black Cube care nu au fost prinși: Dan Zorella și Avi Yanus, ambii fiind prezentați de jurnaliștii de investigație drept membri fondatori ai acestei companii, dar și foști ofițeri ai Mossad, serviciul secret israelian.

Surse apropiate anchetei au declarat că unul dintre suspecții reținuți a refuzat orice colaborare cu autoritățile și nu a făcut nicio declarație. Este vorba despre David Geclowitz.

În schimb, Ron Weiner, un tânăr IT-ist în vârstă de 25 de ani, a dat declarații și a afirmat că a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail aparținând tatălui Laurei Codruța Kovesi, fostului ei soț, de care aceasta a divorțat în urmă cu aproape zece ani, și altor doi polițiști judiciari care au lucrat la DNA până în 2014.

Ancheta împotriva grupului de israelieni a început în luna martie, atunci când tatăl procurorului-șef al DNA a primit mai multe telefoane prin care era invitat la o conferință. Acesta a considerat suspect faptul că este invitat, mai ales că cel care îl suna „vorbea românește stricat”. A povestit totul fiicei sale. Așa a ajuns Laura Codruța Kovesi să informeze Serviciul de Pază și Protecție despre acest incident, iar SPP a informat SRI. La rândul lor, ofițerii au sesizat Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General. De aici, dosarul a fost trimis spre investigare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, pentru a fi investigată o faptă de hărțuire.

Dosarul a ajuns în cele din urmă la DIICOT, în urma cerererii procurorului-șef al structurii, Daniel Horodniceanu, cel care a considerat că atacurile informatice asupra apropiaților lui Kovesi și grupul organizat erau de competența instituției pe care o conduce.

De altfel, procurorii i-au reținut pe Ron Weiner și David Geclowicz, despre care susțin că “au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.

Judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi. Ceilalți doi israelieni invocați în mandatul de arestare sunt Dan Zorella și Avi Yanus.

(EurActiv)

Subscribe To Our Newsletter

Cumintenia Pamantului – avantaje fiscale pentru donatori

Ministerul Culturii a deschis din data de 8 aprilie conturile subscripției naționale pentru achiziția operei...

Închide