A inceput campania electorala la Cluj-Napoca ?

În condiţiile în care campania electorală pentru alegerile locale începe pe 6 mai 2016, campaniile de promovare a partidelor şi candidaţilor prin bannere şi alte materiale publicitare trebuie să respecte Legea 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, iar responsabilitatea pentru amplasarea lor în spaţiul public revine doar autorităţilor locale.

La Cluj-Napoca, un banner cu Daniel Constantin  si junele C.P. Tariceanu flanca centrul Clujului. Initial, am crezut ca delirez,  intr-o tara cu bipolaritate patologica cronica, in care ciclotimia se inverseaza doar din 4 in 4 ani. In raporturile popor-alesi, evident.

tariceanu

Ca Marius Nicoara nu observa, e normal. Nici macar Aurelia Cristea, sau domnul Pop Puscas. Poate din cauza primaverii, sau din alte motive, dar alea le dam in mai, va dati seama.

Cand am inceput sa fotografiez, un, tip s-a precipitat, a deschis portbagajul grabit al unui Audi visiniu deloc ieftin, in care a bagat scaunul, o mapa cu semnaturi probabil, s-a urcat in masina si a plecat. Masina avea si numere de circulatie, nu le facem publice.

Vom atrage atenția asupra faptului că, potrivit legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor, deci în data de 6 mai 2016.

De asemenea, potrivit legii 185/2013 privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate, toate formele de publicitate stradală sunt amplasate doar în baza unei autorizaţii de construire, emisă de către primarii de sector, sau de către Primarul General pentru zonele protejate. Aşadar, toate formele de promovare electorală deja amplasate fie au primit autorizații emise nelegal, fie nu au primit autorizaţii. Cerem verificarea și sancționarea imediată a acestor abuzuri.

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) consideră că acest tip de promovare este profund imoral, la limita legii și afectează competiția politică si adreseaza urmatoarele intrebari Doamnei Ana Maria Pătru, Preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente :

 

1) Care este perioada legală de pre-campanie electorală în România?

2) Care sunt materialele de promovare electorală permise în perioada de dinaintea celor 30 de zile de campanie electorală? Care sunt elementele obligatorii care trebuie să apară pe aceste materiale (de exemplu, sursa finanțării și bugetul alocat campaniei de promovare) și care sunt sancțiunile care se impun în eventualitatea în care astfel de elemente nu sunt prezente?

3) Care sunt sancţiunile pentru partidele care fac campanie electorală înainte de termenul stabilit de Guvern?

4) Care este termenul limită pentru verificarea şi publicarea informaţiilor referitoare la sursele finanţării politicienilor şi partidelor politice vizate de controalele AEP?

M-am saturat de Europa. Prefer la orice ora USA !

Am locuit in Germania 8 ani, care nu au fost o lectie de drepturile omului...

Închide