Diferenta intre profesionist si prostul populist – Ciolos: „MTO se calculeaza pe o perioada mai lunga de un an”

imageResize

O propozitie, de o singura porpozite a avut nevoie Ciolos ca sa-i desfiinteze simultan atat pe Ponta cat si pe Basescu. Oh, era sa uit, si pe don’soara de Harvard: „MTO SE CALCULEAZA PE O PERIOADA MAI LUNGA DE UN AN”!!!!

Sunt convinsa ca lui Ciolos nici macar nu i-a trecut prin cap, omul a spus simplu un adevar, dar, cu aceasta propozitie, noul premier a demascat atat prostia crasa ce se instalase comod pe la palatele noastre diriguitoare dar si populismul si ipocrizia ridicate la rand de politica de stat.

ponta_mto2

Va aduceti desigur aminte de celebra scena intamplata la Cotroceni ai carei protagonisti au fost Basescu, Ponta si don’soara Dezastruosa (adevarul e ca am uitat cum o cheama si nu merita sa ma obosesc sa-mi aduc aminte 😉 😛 ) Cu siguranta n-ati uitat momentul cand Basescu intreba de MTO, ceilalti doi se chiorau la peretii Cotrocenilor, si Basescu ranjind, satifacut orgasmic de impactul pe care-l avea intrebarea asupra preopinentilor inepti, insista cu intrebarea. Era clar ca cei doi habar nu aveau ca celebrul MTO se calculeaza pe o perioada mai mare de un an. Cat despre Basescu, la el problema se pune dupa cum urmeaza: fie nu stia nici el (ceea ce e foarte probabil, avand in vedere ca el are obiceiul de a prinde din zbor chestii care-i suna pompos si le foloseste fara a sti ce inseamna), fie stia, si a facut o „aroganta” doar ca sa-si bata joc de oponenti.
In ambele situatii Basescu nu este cu nimic mai bun decat Ponta. pentru ca un sef de stat normal la cap in loc sa rada machiavelic s-ar fi ingrijorat si ar fi ridicat public problema incompetentei crase de la nivelul guvernului folosindu-se exact de faptul ca la guvern nu se stie ca MTO-ul se calculeaza multianual. N-a facut-o, ceea ce-l face la fel de populist si incompetent ca si Ponta.

hqdefault

Dar, hai sa nu ne mai legam de trecut si sa ne uitam spre viitor si sa vedem ce ne-a spus Ciolos despre viitor.

Intai ne-a spus ca Iohannis stia ca el – Ciolos – ar fi disponibil pentru vreo doi ani ca sa faca ceva pentru Romania- „imi oferisem serviciile presedintelui dar nu ma asteptam la o asemenea pozitie”. Ne-a mai spus subtil ca nu are de gand sa-si faca partid: „m-am angajat pentru un an si atat”

Este evident ca prioritatea 0 a guvernarii este reforma profunda a administratiei publice si schimbarea paradigmei in relatia stat – societate: „principalul proiect pe care vreau sa-l promovez este reforma administratiei si conectarea la mediul de afaceri pentru a asigura o predictibilitate in economie”.

Ciolos a dovedit inca o data ca e modest si practic – „in calitate de comisar m-am antrenat ca negociator (28 de state) dar ca premier dinamica e alta. E important sa promitem doar ce putem face, mai ales ca asteptarile sunt mari”.

Ciolos pune accent pe randament si performanta si nu e dispus sa faca niciun rabat de la acestea si ministrii pe care si i-a ales ori implementeaza aceasta viziune ori pleaca. Aceeasi politica se va aplica tuturor inaltilor functionari si sefilor de agentii si companii de stat – „pentru inaltii functionari vreau sa vad intai performanta lor. orice decizie in ceea ce priveste functiile lor se va face exclusiv pe criterii de performanta […] sefii companiilor nationale vor fi evaluati si unde e cazul vom lua masurile necesare pentru asigurarea unui management de calitate”.

Ciolos nu are nici timp nici chef sa-si piarda vremea cu conflicte politicianiste ieftine si ineficiente desi nu se fereste sa critice subtil clasa politica. In legatura cu amanarea reformei in administratie Ciolos afirma ca pana acum nu a existat vointa politica desi exista proiecte disparate prin ministere privind reforma de prin 2007 – 2008

Programul de investitii se va baza in principal pe atragerea de fonduri europene. Pentru cine nu s-a prins, de aici are de gand sa acopere deficitul bugetar creat atat de reducerile de taxe cat si de recenta de marire de salarii.

Va exista o reforma profunda a politicilor de absorbtie de bani europeni unde nu suntem pregatiti pentru perioada 2016 – 2020 si unde, in prezent, lipseste coerenta si predictibilitatea pe termen mediu deoarece fosta guvernare s-a concentrat mai mult pe absorbtie cantitativa si nu pe calitatea proiectelor iar banii nu s-au dus unde era nevoie.

Despre redevente Ciolos spune ca exista deja un proiect la Ministerul de Finante, permanent amanat, pe care il va lansa in dezbatere publica astfel incat sa se gaseasca solutia cea mai avantajoasa atat pentru Romania cat si pentru companii

E clar ca in zona de insfrastructura rutiera dezastrul e atat de mare incat e nevoie de o curatenie masiva de sus pana jos si ca Ciolos se va folosi de influenta sa personala la EU pentru a „drege busuiocul” si a obtine continuarea finantarilor existente si atragerea unora noi.

In concluzie, viitorul nu suna tocmai rau, si asteptam cu nerabdare sa vedem rezultate.

 

 

 

Despre Autor