Codruta Kovesi: “Corupția pune în pericol statul și democrația și crează neîncredere în instituții”

kovesi10_VS_e849dfa0a2

Astazi, Laura Codruța Kovesi, procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a vorbit, intr-un interviu la DIGI24 despre conștientizarea corupției în România, dupa drama de la Clubul Colectiv: “Am văzut sloganul „Corupția ucide”, pot spune că, în mare parte, e adevărat. Corupția afectează foarte mult viața cetățenilor de zi cu zi. Corupția, dacă se manifestă în mod sistemic, produce consecințe mari. Foarte multe firme oferă mită, afectează calitatea serviciilor și prețul serviciilor.”  Cum ancheta se desfasoara in ritm alert, este de asteptat sa avem trimiteri in judecata in curand.

In legatura cu noul dosar al lui Dan Șova, Laura Codruța Kovesi spune: “Se verifică o acuzație care vizează infracțiunea de complicititate la abuz în serviciu pentru obținerea unor contracte de asistență judiciară de la o instituție publică de o firmă de avocatură pentru care Șova se pare ca a intervenit.” Dupa um se stie, astazi, comisia juridică din Senat a aprobat cererea de încuviințare a reținerii lui Dan Șova. Urmează votul în plenul Senatului.

Despre valoarea mitelor care se dau Kovesi spune ca în dosarele trmise deja in judecata in cursul anului, valoarea totala este în jur de 100 de milioane de euro.

Kovesi gaseste greu de explicat perpetuarea coruptiei: “Este extrem de dificil de explicat, spre exemplu, într-un dosar în care a fost anchetat un secretar de stat, cum acesta a continuat să primească mită și să continue fapte de corupție, în condițiile în care, cu câteva luni înainte de a fi prins de DNA, a asistat la prinderea în flagrant a unui coleg care lucra în același minister cu el. Cu toate aceste, în afară de faptul că și-a conspirat activitățile și a încercat să evite discuțiile sau întâlnirile directe cu cei care-i ofereau mita, nu s-a gândit că ar trebui să renunțe.” dar este optimista si crede ca “împreună putem schimba mentalități în România”

Kovesi subliniaza deasemenea importanta masurilor preventive cum ar fi modificarea legislatiei si a procedurilor de achizitii din bani publici. “Dacă există atât de multe persoane corupte, cu siguranță există probleme privind procedurile, există riscuri și vulnerabilități care trebuie indentificate și îndreptate. Există multe lucruri care trebuie îndreptate prin modificarea dispozițiilor legale.”

Despre anchetele care vizeaza clasa politică, Kovesi afirma: “Probabil această percepție pleacă din aceea că investigăm dosare ale unor persoane care dețin și funcții în partide politice […] Probabil sumele de bani sunt foarte mari și, din acest motiv, tentația este foarte mare.[…] Procurorii din DNA își fac treaba pentru care există. Noi suntem cei care trebuie să investigăm fapte de corupție la nivel înalt.”

Despre recuperarea prejudiciilor: “Am observat și noi: unii dintre cei pe care îi cercetăm, suspecți sau inculpați sunt mai afectați de faptul că li se pun măsuri asiguratorii sau că li se confiscă anumite bunuri decât de faptul că petrec 30 de zile în arest preventiv.”

In legatura cu perpetuarea fenomenului de coruptie, Kovesi este de parere ca desi, in noul Cod penal, pedepsele pentru coruptie sunt relativ mari, modul de aplicare al acestora in justitie este relativ bland. Peste 60% dintre pedepse sunt cu suspendare. Ea considera ca dacă instanțele vor aplica pedepse mai severe, acest fapt va duce la reducerea corupției.

Din interviu mai aflam ca:
– Se inregistreaza o crestere importanta a numarului de sesizari a cazurilor de coruptie fata de anul trecut.
– Doar 10% dintre sesizari sunt din oficiu sau din spațiul public.
– Fenomenul coruptiei este prezent în toate domeniile dar domeniile prioritare pentru DNA: sunt educație, sănătate, achiziții publice, fonduri europene și justiție.
– în ultimii cinci ani peste 100 de magistrați au fost trimiși în judecată, mare parte dintre ei au fost deja condamnați.
– Coruptia in justitie greu de explicat pentru că salariile s-au majorat si au fost luate tot felul de măsuri. In general, persoanele investigate din sistemul de justitie au fost, anterior, verificate de inspecția judiciară a CSM. Codruta Kovesi este de parere ca “dacă aceste cotroale ar fi mai dese, dacă ar fi mai atenți, probabil acest gen de fapte ar putea fi evitate”.
-În acest moment exista bunuri confiscate în valoare de 275 milioane de euro. Peste 300 de milioane de euro sunt indisponibilizate pentru confiscare prin hotărâri judecătorești. Sum poate să fie trecută efectiv în bugetul statului. Este ca orice sumă care poate fi confiscată de stat să fie confiscată efectiv.
– Cu o rată de condamnare de 90%. DNA este cu mult media europenă, care este la 70%-75%.
– Anul acesta DNA a instrumentat 10.200 de dosare la un total de 100 de procurori.

 

 

 

Subscribe To Our Newsletter

Aurelia Cristea explica amanarea legii fumatului

Ref. PL-X 399/2011, "Proiect de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi...

Închide