Turcia a doborat un avion rusesc. Reuniune de urgenta a NATO. Razboi total?

ScreenShot_20151124131001

Aviatia turca a doborat un avion SU24 apartinand Rusiei, la granita cu Siria. Initial au existat supozitii ca avionul, desi de provenienta rusa, ar fi putut apartine aviatiei siriene dar, rusii au recunoscut ca avionul le apartine dar ca se afla in spatiul aerian sirian. Pe de alta parte, Turcia sustine ca avionul a fost doborat, in spatiul aerian turc, dupa ce a fost avertizat de 10 ori ca a depasit granita. De aici incepe razboiul declaratiilor si dovezilor. Turcia prezinta imagini radar care par a arata ca avionul se afla in spatiul aerian turc, in timp ce Rusia pretinde ca detine imagini din satelit care ar arata ca avionul se afla in spatiul aerian sirian.

thumbs_b_c_ec05edc1dfefacd8ef175ebafd5aebc0

Aceleasi controverse sunt si in ceea ce priveste soarta pilotilor. In timp ce Anadolu Agency prezinta imagini cu cei doi piloti ejectandu-se, forte rebele siriene afirma ca unul dintre piloti ar fi fost gasit decedat in Siria. O alta factiune rebela afirma insa ca cei doi piloti ar fi fost gasiti in viata sunt in mainile lor. Ambele factiuni pun la dispozitie si imagini care sa le dovedeasca afirmatiile. Totusi, pana la aceasta ora nici una dintre variante nu a fost confirmata independent.

Trebuie reamintit faptul ca Turcia a avertizat Rusia in numeroase ocazii asupra violarii spatiului sau aerian afirmand ca orice violare ulterioara nu va fi tolerata. Incidentul de azi ar fi raspunsul Turciei la obraznicia Rusiei.

Avand in vedere ca Turcia este membra NATO si ca violarea spatiului sau aerian reprezinta violarea spatiului aerian al NATO, in baza articolului 5 al tratatului nord-atlantic, un astfel de incident poate conduce la o reactie a intregii aliante. Dealtfel, conform AFP, NATO a convocat deja o reuniune de urgenta a membrilor.

Pentru a „descurca itele” intregii situatii trebuie sa luam in considerare si faptul ca Turcia a depus la ONU o plangere impotriva Rusiei acuzand-o de exterminarea sistematica a populatiei turkmene din nordul Siriei. Intamplator sau nu, turkmenii sirieni sunt impotriva presedintelui Bashar al Asaad, protejatul rusilor.

Deasemenea este relevant si faptul ca tot mai multe militii rebele care se opun lui Bashar, afirma ca doar 6% din bombardamentele ruse in Siria ating pozitiile DAESH (ISIS) restul fiind de fapt atacuri impotriva fortelor rebele siriene care lupta si cu Bashar si cu DAESH.

Este greu de spus cine spune adevarul si cine minte in legatura cu acest incident. Se stie ca Rusia a mai incercat si in trecut sa ofere imagini din satelit false cu care a incercat sa „dovedeasca” alegatiile impotriva Ucrainei in legatura cu tragedia aviatica din vara. Pe de alta parte, nici presedintele Erdogan nu este cunoscut ca un model de sinceritate.

Deasemenea incidentul vine si in contextul in care Putin nu a avut succesul pe care si l-a dorit la Reuniunea G20, sanctiunile economice fiind prelungite cu inca 6 luni. La acest moment Putin are o nevoie acuta de capital de imagine intern. Rusia ca victima a „nedreptatilor” occidentale ar putea fi exact evenimentul de care este nevoie pentru cresterea suportului popular.

Putem insa afirma cu certitudine ca, in acest moment, situatia este extrem de volatila.

UPDATE: Intr-o declaratie publica, Vladimir Putin lanseaza un val de acuzatii impotriva Turciei acuzand-o de pact cu teroristii DAESH, afirmand ca petrolul extras de acestia ar fi achizitionat de turci si ca DAESH insusi ar fi finantat de catre Turcia si ca armata turca sprijina DAESH. Putin nu ezita sa ameninte Turcia si NATO cu reactie armata.

Din pacate, afirmatiile nu fac decat sa confirme analizele noastre anterioare.

Porsche Cayenne cu numarul CJ-30-CKN, invitatie pentru Directorul DRDP Cluj, sa inspecteze E60, pe relatia Floresti-Cluj

Porsche Cayenne cu numarul CJ-30-CKN, aceasta este masina cu care se deplasa domnul Eugen Cecan...

Închide