Nici Putin nu mai e ce a fost

APTOPIX_Turkey_G-20.JPEG-08e1e_c0-84-2065-1287_s561x327

Orice s-ar spune, Rusia si-a pierdut pozitia de lider mondial si, in ciuda eforturilor „liderului suprem”, nici nu sunt semne ca isi va recapata pozitia, cel putin, nu in curand.

Obisnuiti cu reveniri spectaculoase si cu cascadorii de imagine, tipice pentru Putin, analistii s-au inselat cand au anuntat revenirea triumfala a lui Putin in elita politicii mondiale.

Contrar estimarilor initiale, la G20 lui Putin nu i-a reusit nimic din ce si-a dorit cu adevarat. Nu l-a implorat nimeni sa preia conducerea luptei anti-DAESH, nu a acceptat nimeni sa-l „ierte” pe Bashar – protejatul personal al lui Putin – pentru masacrul dezlantuit asupra propriului popor,  nu l-a iertat nimeni – pe Putin – in legatura cu invazia din Ucraina.

Putin nu a fost nici vedeta nici triumfal. Liderii celorlalte state nu au uitat despre invazia in Crimeea si au decis prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei pentru 6 luni, ceea ce va pune, in continuare, presiuni puternice asupra economiei ruse, aflate deja in cadere libera, mai ales cu pretul petrolului aflat la nivele minime record.

Situatia in Crimeea se agraveaza pe zi ce trece. Dezastrul economic al autoproclamatei republici autonome se adanceste si se va adanci, mai ales dupa ce furnizarea de electricitate din Ucraina s-a oprit in urma prabusirii liniilor de inalta tensiune ce legau peninsula de restul Ucrainei, ca urmare a unor explozii suspecte ce s-au „intamplat” azi dimineata. Nu e greu de estimat ca, la un moment dat, satui sa faca foamea si sa se confrunte cu tot mai multe privatiuni, locuitorii peninsulei, aceeiasi  care au votat pro-Rusia in „proportie de 150%” la asa zisul referendum de acum cateva luni, isi vor schimba opiniile si vor deveni mult mai „favorabili” Ucrainei. E greu sa fii „patriot” fie si „patriot filo-rus” pe stomacul gol.

Cat despre situatia din orientul mijlociu, ei bine, Bashar este inca „baiatul rau”, Rusia nu e aclamata drept campionul luptei antiteroriste, celelalte state nu se aliniaza in spatele ei pentru a se lasa „conduse spre victorie”

Mai mult, la ONU, Franta a obtinut o rezolutie a Consiliului de Securitate, votata unanim si care poate sta la baza interventiei NATO impotriva DAESH. Uniunea Eurpeana, desi zdruncinata de sirul de evenimente, care mai de care mai „zdruncinatoare”(vezi criza din Grecia, atentatele de la Paris, migratia masiva, isteria post-atentate etc.) si in ciuda predictiilor apocaliptice despre destramare, pare ca se aduna si va reusi sa faca fata si de aceasta data.

Una peste alta, mult-trambitata revenire in forta si in glorie a lui Putin nu s-a intamplat. Si nici nu sunt semne ca se va intampla curand. Si e bine ca e asa. O fi ea democratia un sistem imperfect, dar, chiar si asa imperfect cum e, este, de departe, mult mai bun decat orice dictatura oricat de „luminata” ar fi ea.

Ciolos: „Este nevoie de o schimbare de sistem. Fără schimbare, lucrurile nu pot evolua”

"Să nu lăsăm impresia că Cioloș e bun, Cioloș e competent și așa mai departe, am...

Închide