Ciolos: „Este nevoie de o schimbare de sistem. Fără schimbare, lucrurile nu pot evolua”

„Să nu lăsăm impresia că Cioloș e bun, Cioloș e competent și așa mai departe, am și eu limitele mele, o oarecare impulsivitate, o formă de timiditate.”

Dacian_Ciolos_RadioRomania

Trebuie sa recunoastem ca Ciolos nu pierde vremea si nu „se ascunde dupa copac”. Daca ce spune se va si aplica in practica, atunci, chiar vom putea spune ca guvernarea Ciolos inseamna inceputul schimbarii la fata a Romaniei. Ramane de vazut. Deocamdata notam schimbarea de discurs. E practica, e la obiect, e fara „floricele politicianiste”

Raspunzand alegatiilor din presă si de pe retelele sociale vizavi de faptul că „a fost trimis de UE împreună cu „o trupă de oameni de acolo ca să impună României voința Bruxelles-ului”, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, premierul Dacian Cioloș spune raspicat: „Dacă astfel de declarații prind, înseamnă că cei șapte-opt ani care au trecut de la aderare au trecut aproape degeaba, în sensul că încă nu am înțeles că ceea ce am cerut noi în România, să fim parte a Uniunii Europene, s-a întâmplat și că nu ne asumăm lucruri pe care noi le-am cerut din ’90 încoace. România este parte a UE, și nu este o anexă a Uniunii Europene — și dacă în unele cazuri nu reușim să ne impunem punctul de vedere acolo, este probabil pentru că nu am făcut efortul să înțelegem suficient de bine cum funcționează lucrurile și să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să își impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu știu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea Uniunea Europeană atât timp cât România are voturi acolo și este partea Uniunii Europene să impună ceva României. Cred că este important să înțelegem că, dacă am vrut să fim parte a Uniunii Europene, este pentru că am vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție. Atunci când considerăm că Uniunea Europeană are niște reguli care nu corespund cu credințele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu să stăm doar în fața unui microfon în presă în România și să criticăm Uniunea Europeană, ci să ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, căutându-ne aliați în interiorul Uniunii Europene și să explicam lucrurile respective”

Nu stiu daca intr-un an de guvernare este timp suficient sa-i inveti pe romani sa fie cetateni europeni dar, poate ca, transmis de la Palatul Victoria, acest mesaj va avea mai multa autoritate. Unii dintre noi ne chinuim de ani de zile sa explicam asta si ne lovim constant de habotnicia mesajelor nationalist-fundamentaliste promovate asiduu de fani infocati ai teoriilor global-conspirationiste.

Deasemenea, premierul vede cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene ca solutie pentru modernizarea Romaniei si pentru recupararea decalajului economic fata de celelalte tari europene: „Vom ajunge pe fondurile structurale, dacă lucrurile merg bine, undeva în jur de 70%, dar, dincolo de asta, cel puţin pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă şi absorbţia calitativă, în sensul că eu aş vrea să ne concentrăm şi pe unde ajung banii pentru că altfel economia nu evoluează şi dacă calitatea vieţii oamenilor nu se îmbunătăţeşte, prin absorbţia banilor respectivi, o să ne trezim în 2020 sau 2025, când nu vor mai fi fonduri structurale, că nu am recuperat un anumit decalaj faţă de alte ţări europene”

In acelasi interviu, premierul s-a referit la criteriile de integritate pe care doreste a le implementa ca parte a reformei administratiei publice: „Criteriile de integritate, semnate deja de membrii noului cabinet, vor trebui să fie asumate de toţi angajaţii din administraţie. Este unul dintre criterile reformei în acest domeniu, alături de transparenţa procesului de selecţie”

Prim-ministrul a adăugat că este nevoie de un sistem care să nu mai permită corupţia şi şpaga în administraţie. „În acest fel, se va da o şansă în carieră şi funcţionarilor care vor să lucreze corect”, a adăugat el.

In ceea ce priveste bugetul pentru 2016 si promisiunile populiste facute de fostul premier, Dacian Cioloș a declarat pentru Radio România Actualități că guvernul și-a propus să adopte proiectul de buget pe anul 2016 pe 10-11 decembrie la nivel de Guvern.

În ce privește majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, premierul a spus că guvernul studiază cifrele lăsate de fostul executiv și va lua o decizie: „Studiem proiectul făcut de fostul guvern și vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare așa încât să se înscrie în limita de deficit asumată”. Premierul considera ca marirea salariilor in administratia publica trebuie corelata cu reforma acesteia.

Alte declaratii interesante:

– Orice am spune despre ei, parlamentarii sunt aleși de noi, de alegători. Ei au de fapt mai multă legitimitate decât mine, pentru că ei au fost aleși;
– M-a deranjat și pe mine poza oficială de grup a executivului în care miniștrii bărbați apar pe primele rânduri, iar doamnele ministru au fost puse în spate, dar am înțeles că așa e protocolul. Cu prima ocazie, o să refacem poza, iar doamnele vor fi invitate în față.
– Eu sunt creștin ortodox, bunica m-a învățat să mă rog iar rugăciunile m-au ajutat de-a lungul vieții. Dar nu vreau să fac tapaj de credința mea. Întrebați-l pe preotul din Pericei (n.r. localitatea natală a premierului) cât de credincios sunt.
– Eu aș vrea ca această consultare publică să nu însemne doar postarea pe internet a proiectului de lege;
– Ministerul Consultării Publice nu poate fi funcțional din prima zi;
– Energia de protest trebuie convertită în energie de construcție;
– Transparența și integritatea mi se par elementele esențiale pentru o administrație eficientă;
– N-am venit cu decizia de a schimba totul numai de dragul schimbării;
– În administrație trebuie să avem oameni competenți și trebuie să eliminăm corupția, inclusiv „mica corupție”;
– Un om sau câțiva oameni nu vor putea schimba totul, împotriva celor ce se opun la schimbare

Despre Autor