decembrie 9, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

La DSP Iasi, medicul Liviu Stafie are probleme cu Marele Ars

stafie

Situaţie unică în ţară la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP). Într-o perioadă în care sistemul medical se află în schimbare odată cu implementarea proiectului cardului naţional de sănătate, Ministerul Sănătăţii (MS) schimbă directorii DSP Iaşi de la o zi la alta. Astfel, numai în  luna mai a.c. conducerea DSP a fost asigurată de trei directori, dr. Eugen Popescu, dr. Valeriu Chirica, dr. Liviu Stafie.

Dr. Vasile Cepoi a fost numit şef al DSP în 2009, iar la începutul lui 2012 a fost desemnat secretar de stat în MS. În luna mai a aceluiaşi an medicul a fost numit chiar la conducerea MS de unde şi-a dat demisia câteva luni mai târziu. Ulterior, dr. Vasile Cepoi a acceptat poziţia de consilier de stat la Cancelaria primului-ministru Victor Ponta, din acestă funcţie fiind eliberat în iulie 2014 când a fost numit la conducerea CoNAS.

De la începutul lui 2012, conducerea DSP Iaşi a fost asigurată până în octombrie 2014 de dr. Lucian Indrei. Până la numirea următorului director, – dr. Eugen Popescu -, activitatea DSP a fost coordonată câteva zile de directorul adjunct, dr. Valeriu Chirica, care a primit ordin de numire de la MS , când a preluat funcţia pentru aproape o săptămână de la directorul Popescu, care de altfel fusese notat cu nota maximă la evaluarea ministerului din urmă cu două luni.

Ulterior, MS l-a numit pe post pe dr. Liviu Stafie, consilier cu o vechime de 14 ani în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, instituţie pe care dr. Vasile Cepoi a condus-o în intervalul 2001-2003. „Sunt în această direcţie câteva persoane care nu-şi fac treaba, care stau prin restaurante, mai mult la băutură decât la muncă. Sperăm că de acum treaba o să fie mai bine organizată“, a spus dr. Alin Iulian Ţucmeanu, secretar de stat în cadrul MS.

„La ora actuală nu am putea face faţă în niciun caz unui dezastru precum cel din Bucureşti. În primul rând, zilnic, rezervele de sânge ale Iaşului sunt reduse la jumătate. Centrul de transfuzii nu are o capacitate mare şi funcţionează cu deficit de personal. De asemenea, deocamdată, Iaşul nu are o secţie de chirurgie plastică şi reparatorie dotată corespunzător. Spaţiul în care este acum clinica profesorului Stamate este înghesuită şi are un număr redus de paturi. Chiar dacă pacienţii ar fi dispersaţi pe la alte spitale, tot ar fi un dezastru pentru noi, deoarece avem un număr limitat de paturi ATI. Pe de altă parte, proiectul Marele Ars a fost blocat un timp. Acum se fac eforturi deosebite, dar tot nu va fi gata într-un timp scurt”, descrie situaţia, pe scurt, dr. Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Iaşi, pentru Comisarul.

Ne lipseşte aproape tot: clădiri, săli de operaţie adecvate, personal, instrumente, aparatură. În materie de infrastructură pentru pacienţi arşi, Iaşul este azi în situaţia în care erau Bacăul, Piatra Neamţ sau Suceava acum 30 de ani”-precizează dr. Dragoş Pieptu.

„Legislaţia actuală este cea care ne-a împiedicat să finalizăm mai repede aceste lucrări. A trebuit schimbat tot circuitul funcţional, adaptatabil unei asemenea secţii care a presupus lucrări suplimentare specifice. De vreo trei ani jumătate încercăm să finalizăm această secţie clinică şi ne-am confruntat cu tot felul de inconvenienţe legislative care prevăd ca lucrările să nu fie continuate cu acelaşi ofertant care a câştigat licitaţia iniţială. Concret, acum ne aflăm în faza în care secţia clinică aşa cum a fost ea proiectată este undeva la 75% finalizată”, arată ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Avand in vedere dezorganizarea ce aminteste mai degraba de situatia unei gari din apropierea Iasului, unde 3 incarcau un vagon, iar 4 descarcau acelasi vagon,la figurat vorbid, credem ca si ultimul reprezentant al Guvernului Ponta, din cei 3 sau 4 schimbati, dr. Liviu Stafie, sa se foloseasca de instrumentul demisiei de onoare.

Asta pana in momentul in care organele abilitate se vor sesiza. Lista e lunga, la nivel national. In contextul evenimentelor din Colectiv si de la Paris, este nevoie ca specialistii care au curaj si raspundere sa poata prelua fraiele unei institutii importante, vitale pentru Romania.

Modul in care se plange dr. Stafie este deplorabil. Are o diploma, poate profesa, dar e mare palaria de director. Un director nu genereaza probleme ci cauta solutii. 

Nicidecum in plan politic. Daca partidul lui Oprea joaca la 2 capete, asta nu intereseaza pacientul asigurat. Asta, vorbind despre politica…

Cerem ca dr. Stafie Liviu sa reflecteze pana luni si sa faca iesenilor o bucurie : sa isi dea demisia. 

Sa lase pe cineva care poate !

Surse BZI.ro, Comisarul.ro

Despre Autor