Daca vi se pare ca pute ferma de pui, sunati-l pe Vancea !

cobarzan

Interviu 03.09.2011 – ziardefloresti.ro

”Primarul a creat un precedent, pentru că a dat PRIMA autorizaţie de construcţie ilegală, pentru blocul care se construia pe terenul lui, în spate la Multiserv”

1. Stimate Domnule Nicolae Cobârzan, când aţi început afacerea Amareto?

Am început acum 15 ani cu creşterea puilor la fostele ferme nr. 15 şi 16, în restul fermelor se creşteau iepuri, apoi porci şi găini de ou. Am cumpărat la licitaţie ferma cu găini de ouă de la fosta firmă Nutrex. Platforma Avicola era înconjurată numai de câmp, casele erau foarte departe, lângă şoseaua naţională.

 2. Puteţi face un scurt istoric al firmei?

Suntem un grup de trei firme  Amareto Impex, Amareto Prod şi Brav Invest, ultima situată în judeţul  Bihor. Amareto Impex este o  societate cu răspundere limitată, cu capital integral privat, a fost înfiinţată în anul 1993 şi a cunoscut o evoluţie importantă începând cu anul 1997. În prezent firma este administrată de soţia mea şi dispune de un numar de opt hale proprii, dotate cu tehnologie ultramodernă pentru creşterea puilor de carne şi de un abator pentru sacrificarea păsărilor construit şi utilat după ultimele standarde europene, proiect finanţat parţial prin programul SAPARD şi finalizat în luna martie a anului 2006.

3. Care ar fi valoarea investiţiei?

De la SAPARD am primit doar 500.000 de euro, ceea ce ar reprezenta circa 10-15% din valoarea investiţiei, restul de 85% fiind realizat cu bani proprii, cu profit reinvestit şi cu credite bancare.

4. Ce înseamnă Amareto ca structură şi personal?

Amareto înseamnă 171 de angajaţi, toţi cu contracte legale de muncă, din care 120-130 lucrează la Floreşti, restul în magazinele de desfacere din ţară. Avem magazine în Floreşti, Cluj, Dej, în Sibiu avem două.

 5. Pe ce pieţe de desfacere activaţi?

În principal pe piaţa românească, dar am avut export şi în spaţiul intracomunitar, deoarece avem un abator de categoria A. Avem utilaje de ultimă generaţie, la fermele de pui apa, căldura, ventilaţia, totul este controlat de calculator.
 
6. Care ar fi produsele de succes?

Toate! Am creat brand-ul Euroavis, EURAVIS produs de AMARETO cuprinde variate sortimente de carne proaspată (refrigerată) de pui, ambalată prin metode performante, astfel încât se oferă consumatorului nu numai siguranţa dorită, dar şi confortul unui termen de valabilitate de 7 zile, la o temperatură de păstrare cuprinsă între 0 si 4 grade Celsius. Condiţiile de igienă la noi sunt stricte şi de superclasă. Personalul este verificat medical periodic.
7. Ar fi posibilă o relocare a fermei? Aţi fi de acord?

Da, în condiţiile în care mi s-ar pune la dispoziţie condiţii similare.  Halele preluate de noi erau distruse în totalitate, am investit enorm de mult în ele, sute de mii de euro. Avem 8 hale care produc câte 20.000 de pui pe serie, într-un an facem cam 5 serii şi jumătate. Dar o relocare ar fi grea pentru că Primăria nu are bani, poate cu fonduri guvernamentale sau bani europeni de la mediu. Aici ar interveni şi aspectul creditelor bancare existente, acestea trebuie plătite.

 8. Cum vedeţi viitorul Floreştiului? Unde ar fi plasată Amareto în acest viitor?
Eu cred că Floreştiul va deveni oraş. Pe termen mediu-lung cred că abatorul Amareto va rămâne aici. Cel puţin până în 2018 va rămâne şi ferma aici.

9. Ce părere aveţi despre activitatea Primăriei în relaţia cu Amareto?

Primăria mai mult încurcă decât ajută. Primarul duce oamenii cu vorba, face promisiuni fără acoperire. Ar trebui să fie bărbat şi să recunoscă că  a creat un precedent, pentru că a dat PRIMA autorizaţie de construcţie ilegală, pentru blocul care se construia pe terenul lui, în spate la Multiserv. Apoi, în egală măsură, sunt vinovaţi şi cei de la Mediu, Sănătate Publică şi Prefectură, care au închis ochiii la ce se întâmplă. Toţi au tăcut din gură deşi am făcut nenumărate sesizări.

10. Ce părere aveţi despre protestele oamenilor din vecini?

Eu cred că au dreptate să îi deranjeze mirosul. Dar orice fermă de animale are mirosuri specifice. Situaţia este identică la fermele de pui, porci, vite. Diferenţa este făcută de faptul că dejecţiile miros în mod diferit. Pe de altă parte acest miros nu este nociv pentru organism. Vă repet, ei când au cumpărat apartamentele în blocuri au fost asiguraţi (păcăliţi) de investitorii imobiliari că ferma se va muta. Dar să nu ne minţim. Şi dacă vrem acum nu putem muta ferma.

11. Ce părere aveţi despre actualul primar?

Este un tip educat şi inteligent, dar nu are deloc spirit practic. Încă înainte de să se extindă arealul blocurilor i-am propus să planteze nişte cordoane, liziere, de spaţiu verde. Poate acelea ar mai fi atenuat mirosul. După cum vedeţi, nu a făcut nimic.

 12. Sunteţi credincios?

Da sunt ortodox, dar nu sunt habotnic. Cred că cineva acolo sus are grijă de fiecare.
13. V-aş propune să organizaţi ”Ziua porţilor deschise la Amareto” Aţi fi de acord?

Eu în mod normal nu trebuie să justific în faţa nimănui o activitate legală. Dar pare o idee interesantă. Am să mă gândesc la ea.

14. Credeţi că vecinii Dvs. sunt oameni răi?

Nu cred asta. Odată, angajaţii mei foloseau un aparat de dezinfectare care făcea mult fum. Pompierii au primit zeci de telefoane că a luat foc ferma. Dacă erau răi nu ar fi sunat. Eu cred doar că se lasă manipulaţi. Primarul a făcut la fel şi la precedenta campanie electorală.

15. Ce părere aveţi despre candidatura D-lui Liviu Cucu?

Liviu Cucu este un om foarte educat şi plin de bun simţ. Este curat ca şi cristalul, are o reputaţie inatacabilă. Are firma lui, este profesor universitar. Din păcate lumea din Floreşti încă nu-l cunoaşte. Poate ar trebui să aibă mai multă experienţă. Dar mai este destul de mult până la alegeri. La alegerile anterioare am fost doar trei-patru care ne-am implicat activ dar acum avem nevoie de o echipă puternică.
Eu totuşi cred că ar avea mai mult succes un floreştean decât un clujean mutat în Floreşti. Cred că l-ar vota mai multă lume.

Subscribe To Our Newsletter

Target DNA : C.N.A.D.N.R. !

E mult prea multa debandada intr-o institutie publica. Baietii "destepti" din CNADR cred ca se...

Închide