EDITORIAL/ Pe la „Sireturi”, unde pana si vulturul face dreapta

Cand se plictisesc, insa doar atunci, francezii au „prostul obicei” de a-si taia muntii in doua, trei, patru bucati, pentru a-si lega satele/statiuni montane si a le oferi biciclistilor noi trasee pentru…Tour de France.

Miercuri seara, colegul Horia Cristea, m-a intrebat daca ma voi duce sa asist si, evident, sa scriu despre sedinta de Consiliu Local Floresti, programata pentru dupa-amiaza zilei de joi.

I-am raspuns sec: Nu; insa m-am simtit obligat sa-i si explic si de ce prefer sa stau in casa, „blocat” in fata televizorului.

„Este Tour de France, Turul unde mai ascult si invat ceva istorie, vad niste peisaje de o frumusete aparte, urmaresc niste sportivi adevarati si suflete chinuite de efort si m-am cam saturat de PUZ-PUD-uri facute, amanate si apoi trecute la misto. La a doua, treia sau chiar si la patra strigare. Iar maine (n.red. joi), in premiera, Turul trece pe la <<Sireturi>>, un drum sapat in munte pentru a lega doua catune. E un drum unde pana si vulturul face dreapta!”

Ei bine, acum, cu ocazia acestor imagini inregistrate de pe Eurosport, cine stie si cunoaste povestile lunare de la etajul doi din Primaria Floresti, imi da dreptate.

A meritat sa vizionez si cea de-a 18-a etapa din TDF: Gap – Saint-Jean-de-Maurienne, 186,5 km – doar si pentru a vedea „Sireturile” in lungime de 3,4 kilometri si care le-au luat francezilor 6 ani sa le „innoade”, conform spuselor comentatorului Manolo Terzian.

Iar colegului Cristea ii spun cam asa: sa-ti para rau ca nu esti posesorul „microbului sport”, pentru ca altfel, cu certitudine, doar te cunosc, ti-ar fi incoltit in minte cateva intrebari…retorice, bien sur.

1. Nu mai au francezii de construit sosele pe plat sau drumuri de centura si au inceput sa-si taie muntii pentru a inventa poteci mortale?

2. De ce pe o sosea banala, pe o lungime de 5 kilometri, francezii planteaza doua-trei sensuri giratorii?

3. Cand au spus constructorii ca sunt gata „Sireturile” de innodat si cand au primit cuvenita funda?

4. Sudii de fezabilitate, tehnice, super-tehnice, caiet de sarcini, contestatii si alte rahaturi.

5. Fonduri locale, extra-locale, super-guvernamentale si Europene?

Si lista de intrebari ar putea continua, insa ma pregatesc de etapa a 19-a: Maubourguet Pays du Val d’Adour / Bergerac – 192 km; cu alte drumuri, peisaje si sportivi incredibili si semne de intrebare fara raspunsuri in romana si pentru romani, ci doar cu PROMISIUNI formulate jalnic si stalcit.

Sireturitour de france eurosporttour de france 003 tour de france 005

Codin SAMOILA

 

 

 

 

 

Cursuri de sex oral

La Chisinau au aparut cursuri de sex oral, unde femeile invata cum sa-si imbunatateasca viata...

Închide