Consilierii lui Predoiu

In 2010, Predoiu avea doua nominalizari pentru premierul Boc de atunci : Alina Bica si judecator Lidia Barac. Prima stie toata lumea ce face. În aprilie 2010, MJ a primit, prin hotărîre de guvern, o suplimentare de buget pentru plata dreturilor salariale restante, în valoare de 143 milioane de lei (noi). În loc să facă plățile, MJ s-a cramponat de un aviz al Ministerului de Finanțe (de control financiar preventiv – aviz de care se poate lipsi ușor, conform legii, acesta avînd un caracter relativ). Acțiunea depusă și semnată de Lidia Barac și directorul Direcției de Contencios din MJ, Oviudiu Puțura (și el candidat la CSM, de altfel), cere constatarea refuzului nejustificat al MFP de a efectua plățile. Acestă acțiune a fost trimisă ulterior tuturor curților de apel din țară, drept mărtuire a schimbării de atitudine a MJ față de magistrați. Trecem peste caracterul profund electoral al acestei acțiuni și insistăm puțin pe maniera în care  secretarii de stat ai MJ, Lidia Barac și Alina Bica, au înțeles să facă acțiunea în instanță. Pe 20 august 2010, s-a înregistrat la Curtea de Apel dosarul 7330/2/2010, căruia i s-a dat termen de aplicația ECRIS (de repartizare aleatorie a dosarelor) la 21 ianuarie 2011. Adică, am spune, un picuț prea tîrziu pentru campania Lidiei Barac (alegerile la CSM au loc înainte de această dată). Trei zile mai tîrziu, s-a înregistrat un al dosar, o acțiune identică, tot la CAB, cu numărul  7340 /2/1010. Dar care a primit termen pe 29.09.2010, deci în plină campanie pentru alegerile din CSM. Îndrăznim să spunem că “aleatoriu” este un cuvînt extrem de relativ atunci cînd două acțiuni identice primesc termene de judecată la cinci luni diferență una de cealaltă.

Alo, Oradea ?

Experienţa Learciu ne-a învăţat să „citim“ instanţele și din perspectiva relaţiei actualilor judecători cu fosta Securitate. La o primă examinare, instanţa bihoreană nu prezenta pete pe dosare. La a doua citire, am reţinut ochii albaștri ai domnului avocat Ioan Cigan. Despre domnia sa, același ticălos CNSAS a constatat că ar fi fost ofiţer de Securitate și că monta microfoane în birourile judecătorilor bihoreni. Anul 1989 l-a găsit cu grad de locotenent major în Securitate.

Bun, dacă pentru orădeni nu mai e o surpriză, pentru noi a fost una neplăcută să descoperim că Ioan se căsătorise cu fiica unui director de mare întreprindere locală (fabrica de mase plastice Viitorul), actuala doamnă Dana Cigan, proaspat pensionara președinta a Curţii de Apel din Oradea.

Alo, Clujul ?

Clujeanul Petru Samoilă se judecă de mai bine de 20 de ani pentru un teren de circa un hectar din localitatea Sălicea. Chiar dacă are o sentinţă executorie care îi dă câştig de cauză, el nu îşi poate intabula pământul. Chiar dacă în momentul de faţă repartizarea dosarelor se face aleatoriu, el reclamă faptul că de aproape 10 ani de zile este judecat de aceiaşi judecători: Andreia Ţuluş (actuală Chiş), Traian Dârjan şi Ana Ionescu. O parte dintre aceşti magistraţi deţin funcţii de conducere în cadrul instanţelor clujene. Chiar dacă a făcut cereri de strămutare a procesului, acestea nu i-au fost aprobate.

În momentul de faţă, Petru Samoilă a apelat la forul superior al magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde speră să i se facă dreptate.

“Sentinţele date în cei şase ani de când am încercat să îmi întabulez terenul, puteţi constata cum de fiecare dată la Curtea de Apel Cluj au făcut parte cam aceiaşi judecători, Andreea Ţuluş (actual Chiş), Traian Dârjan şi Ionescu Ana, fosta judecătoare Crişan care făcea parte din cultul Penticostal, ca şi cei cu care mă judec. În procesul de întabulare pe care l-am început în baza sentinţei din 2003 a Curţii de Apel Cluj, care a durat şase ani de zile, de fiecare dată erau cel puţin doi judecători care m-au judecat şi în celelalte procese de întabulare, pierzând toate procesele la Curte cu toate că la Judecătorie şi Tribunal am câştigat unele procese de întabulare, dându-se câştig din cauza părţii adverse, sentinţe care privesc notări de carte funciară. După fixarea termenul de judecată la actualul proces am văzut că în complet sunt judecători din vechile complete, doamnele judecător Ţuluş, actuala Chiş, şi Ionescu. Şeful de Secţie la Curtea de Apel Cluj este Traian Dârjan, care este nedezlipit de procesele în ultimii 8-9 ani, care se vede că a sărit peste repartizarea aleatorie şi a trecut direct la aceşti doi colegi judecători pentru a fi sigur că sentinţa va fi în defavoarea mea. Toate acestea se întâmplă din cauza avocaţilor familiei Muncaciu care sunt Dan Chirică, profesor la Facultatea de Drept din Cluj Napoca, şi conferenţiar Şerban Diaconescu, care sunt colegi de catedră cu unii judecători din cauză. Vă rog să mă ajutaţi în acest caz pentru a fi judecat corect şi nepărtinitor la procesul care a fost fixat în 31 octombrie la Curtea de Apel Cluj, Completul 4 R compus din judecătorii Ionescu Ana, Chis Andreea, fosta Ţuluş, şi judecătorul Câmpean. Datorită acestor aranjamente făcute de-a lungul timpului şi acestor sentinţe aberante, mama mea a decedat din cauza unei comoţii cerebrale, iar tatăl meu  s-a spânzurat de necaz, neputând înţelege cum se poate dacă am câştigat grădina familiei, instanţele de judecată îi întabulează pe ceilalţi”, arată Petru Samoilă în petiţia pe care a trimis-o către CSM

Info : gazeta de oradea, gazeta de cluj, luju

Despre Autor