Ce grad aveti, stimate domnule Emil Boc ?

boc

O parte a afacerilor lui Boc se află în jurul fotbalului clujean, fie că e vorba de Universitatea Cluj (vândută de către Primăria Cluj către un investitor local) unde manager a fost finul său, fie că e vorba de CFR Cluj, al cărei stadion a fost modernizat de către sponsorii politici ai PD-L (firma Transilvania Construcţii).

În 2008, cel mai generos finanţator al PD-L la nivel naţional a fost, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, „cetăţeanul” Arpad Paszkany, cu 1,45 milioane de lei. După ce a primit un memoriu de la Paszkany, Traian Băsescu l-a înaintat în urmă cu doi ani procurorului general pentru „rezolvare”, fiind urmărit penal în mai multe dosare pentru spălare de bani. El a construit pe un teren care a aparţinut Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca mallul Polus Center, inaugurat cu mare fast în 2007 de actualul premier Emil Boc.

Tot cu primăria condusă de Emil Boc, Paszkany s-a asociat pentru construcţia Cartierului Tineretului, care ar fi trebuit să cuprindă 6.000 de locuinţe cu o valoare a investiţiei anunţată de peste 200 de milioane de euro. Consiliul Local Cluj a aprobat reconversia Cartierului Tineretului (proiect acordat iniţial de Emil Boc lui Arpad Paszkany) într-un parc fotovoltaic. Legalitatea Hotărârii Consiliului Local Cluj privind reconversia Cartierului Tineretului într-un parc fotovoltaic va fi verificată de Prefectura Cluj, având în vedere că s-a realizat fără organizarea unei licitaţii.

 

Acuzatii extinse:

Acuzaţia 1: Afacerile lui Emil Boc cu gruparea din jurul lui Arpad Paszkany

O parte a afacerilor lui Boc se învârt în jurul fotbalului, fie că e vorba de Universitatea Cluj (vândută de către Primăria Cluj-Napoca, pe vremea când aceasta era condusă chiar de Boc, către un investitor local), unde manager a fost finul său, fie că e vorba de CFR Cluj, al cărei stadion este modernizat, cum altfel, decât de sponsorii politici ai PD-L. Firma se numeşte Transilvania Construcţii şi a modernizat tribunele stadionului CFR Cluj pe lângă multe alte contracte publice finanţate de primăria lui Boc: parking suprateran în piaţă Lucian Blaga din Cluj-Napoca, locuinţe pentru tineret în strada Observator, blocuri de locuinţe sociale în calea Floreşti, cămine studenţeşti tot în Cluj-Napoca.

Unul dintre actionarii CFR Cluj este omul de afaceri Arpad Paszkany – „simplul cetatean” care s-a plâns preşedintelui Traian Băsescu pentru că este urmărit de procurori – care dezvolta afaceri ultra-profitabile în parteneriat public-privat cu primăria condusă la acea perioadă de Emil Boc. Cel mai mare proiect al celor doi a fost construirea de către Paszkany a cartierului Tineretului: 2.500 de case pe 200 de hectare, puse la dispoziţie de Primăria Cluj-Napoca.Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj, a donat un milion de lei (238.000 euro) pentru campania electorală a PD-L din 2008.

Donaţiile s-au efectuat prin intermediul a 6 firme pe care Paszkany le controlează direct sau prin interpuşi. Astfel, firmele Ecomax şi Euromentor, la care Paszkany este direct asociat, au donat 225.000, respectiv 60.000 de lei. Câte 225.000 ron au donat Desboria (unde asociat este cumnatul lui Paszkany, alături de o firmă din SUA a lui Paszkany) şi DNP Invest (controlată de Paszkany, prin intermediul unei firme cu nume identic din SUA). 200.000 au intrat în conturile PD-L din cel al firmei Assix (Assix Creations SUA – Paszkany), iar 65.000 din al firmei Baucom (cumnatul lui Paszkany şi firma Mentor din SUA, a lui Paszkany).

Tot cu primăria condusă de Emil Boc, Paszkany s-a asociat pentru construcţia Cartierului Tineretului (Primăria lui Boc deţinea 51%, iar firma lui Paszkany restul), care ar fi trebuit să cuprindă 6.000 de locuinţe cu o valoare a investiţiei anunţată de peste 200 de milioane de euro.

În 4 aprilie 2006, în plin boom imobiliar, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat înfiinţarea unei societăţi comerciale în regim public-privat, cu participarea Primăriei Cluj-Napoca şi alături Polus Real Estate (reprezentând un grup de câteva firme) în vederea construirii unui cartier de locuinţe. Primarul a propus, consiliul a aprobat! Clujul primea 51%, iar grupul ”generosului” Arpad Paszkany, 49%. Clujul punea 203 hectare şi contravaloarea expertizei tehnico-valorice a terenului. Paszkany – echivalentul în lei a 49% din procentele societăţii. Adică valoarea construcţiilor şi infrastructurii. Arpad Paskany este un nume ce merită să fie scotocit prin memoria presei. Nu în ziarele de sport unde apare ca patron al CFR Cluj. El mai era implicat în afacerea Gazeta, în proiectele Polus, dar este una şi aceeaşi persoană cu petentul care s-a adresat lui Traian Băsescu. Despre memoriul său, preşedintele a spus ceva în genul apostilei pe memoriul de cumpărare de energie adresat de ALRO. De altfel, proiectul imobiliar al lui Emil Boc şi sprijinul prezidenţial pentru Paszkany datează cam din aceeaşi perioadă de mare dezinvoltură a lui Traian Băsescu şi Emil Boc.

Întâi de toate, Emil Boc a semnat un contract de prestări de servicii cu PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL pentru realizarea unei expertize tehnico-valorice. Actul a fost bătut în cuie în 7.07.2006. Semnează Emil Boc şi directorul economic Olimpia Moigrădan, dar şi directorul din primărie Dacia Crişan. Rezultă o valoare în funcţie de care a fost calculat numărul locuinţelor sociale.

Chiflă de reţinut: abia ulterior evaluării, terenul a fost introdus în zona construibilă. După dobândirea acestui statut a căpătat o cu totul altă valoare. Dar juristul profesor şi multiplu doctor Emil Boc a trecut peste. De referinţă a rămas tot valoarea păşunii, adică a terenului extravilan din proprietatea municipiului Cluj-Napoca. Consiliul local îşi însuşeşte expertiza (deşi s-ar putea spune că a înghiţit-o) în data de 29 august 2006 şi trece în mare grabă la întocmirea actelor de societate. Totul a mers ca pe roate, ca în nici o afacere imobiliară din România, iniţiată în regim public-privat.

Contractul de societate şi statutul au fost semnate în 29.11.2006. Boc şi Paszkany devin ”parteneri”, fiecare reprezentând pe altcineva şi cu alte interese. Firma grupului Paszkany (o să aflaţi mai departe ce grup) se obliga să livreze Consiliului Local 384 de locuinţe sociale. O lovitură imobiliară, nu altceva, având la bază un contract pe 5 ani. În Cluj-Napoca se mai auzea un singur lucru:

– Comanda la mine. Băieţi, la muncă! Să raportăm succesuri cât mai multe!

De precizat încă un lucru. Multiplul doctor Boc şi juriştii Primăriei introduc în acte câteva prevederi interesante. Una dintre ele preciza că, în cazul în care Polus Real Estate SRL nu întreprinde nimic timp de un an, contractul se reziliază de drept. Hotărârea Consiliului Local din 20 aprilie 2006, cea care aproba participarea Consiliului Local şi a municipiului Cluj-Napoca în viitoarea societate comercială destinată realizării proiectului, mai prevedea următoarele:

  • obţinerea autorizaţiei de construcţie în 4 luni
  • începerea lucrărilor de construcţie în 30 de zile de la obţinerea autorizaţiei de construcţie
  • finalizarea lucrărilor în termen de 3 ani.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat reconversia Cartierului Tineretului (proiect acordat iniţial de Emil Boc lui Arpad Paszkany) într-un parc fotovoltaic.

Omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, care controlează compania Polus Real Estate – societate ce s-a angajat să realizeze investiţia -, a declarat că parcul energetic va fi realizat de un grup de firme americane specializate în domeniul energiei alternative. Legalitatea Hotărârii Consiliului Local Cluj-Napoca privind reconversia Cartierului Tineretului într-un parc fotovoltaic va fi verificată de Prefectura Cluj, având în vedere că s-a realizat fără organizarea unei licitaţii.

 

Sursă: Financiarul, 18 iunie 2008, Gândul – 3 aprilie 2009, Bursa – 9 martie 2011

Acuzaţia 2: Contracte cu statul oferite lui Claudiu Sugar, sponsorul lui Emil Boc

Foştii parteneri electorali ai actualului premier, pe vremea când Emil Boc candida la alegerile pentru scaunul de edil al municipiului Cluj Napoca, au mai primit un os de ros chiar la finalul anului trecut. Este vorba despre un contract pus la bătaie de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, adjudecat de o societate care se ocupă cu dezvoltări imobiliare, şi care vizează furnizarea de jucării în toate grădiniţele din România.

Contractul depăşeşte 1,5 milioane de euro, bani care aduc profit şi actionarului Claudiu Sugar, un prosper om de afaceri din Cluj şi sponsor al campaniei electorale a lui Emil Boc din anul 2008. Pretul total al afacerii a văduvit bugetul de investiţii al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării cu 5.289.558 lei, fără TVA. Toate loturile au fost câstigate de Decorint SA Cluj-Napoca.

Sursă: Napocanews.ro – 3 ianuarie 2011

Acuzaţia 3: Contractele de milioane de euro oferite de Emil Boc firmei King Industrial Enterprises

Liliana Călin câştigă alături de o altă apropiată a PD-L-ului, Mihaela Gruia Florina contracte de zeci de milioane de lei pentru furnizarea de echipamente pentru locurile de joacă la Primăria Sectorului 3 condusă de democrat-liberalul Liviu Negoiţă. King Industrial Enterprises, unde Călin era angajată, câştigase în aprilie 2008 un alt contract de 19 milioane de lei pentru furnizarea către Primăria Cluj-Napoca de aparate, complexuri şi ansambluri de joacă pentru copii, panouri de baschet şi mese de remi.

Conform lui Cozmin Guşă, din 2005 şi până în 2007 au existat o serie de aranjamente între Liviu Negoiţă, Florina Mihaela Boştină, care deţine societatea AA Marketing and Management SRL, şi societatea amantei lui Emil Boc, Liliana Călin, care deţine firma King Industrial Enterprises SRL. În fapt, este vorba despre contractele obţinute de societăţile celor două „doamne” din partea administraţiilor PD, privind amenajarea unor parcuri şi spaţii de joaca pentru copii, în Cluj şi sectorul 3 al Capitalei. Asadar, cele două societăţi au amenajat în Bucureşti 90 de locuri de joacă şi spaţii verzi, încasând sume fabuloase de peşte 4 milioane de euro. Pe aceeaşi filieră s-au obţinut contracte similare şi în ţară, acolo unde primăriile erau controlate de PD-işti.

Raportul lui Gusă preciza faptul că Liliana Călin şi Florina Mihaela Boştină sunt în relaţii de prietenie şi că intrarea lor în afaceri cu statul datează de la sfârşitul anului 2005, respectiv 2006, când Liliana Călin a fost primită în societate de partenerii săi turci, exact după consolidarea şi creşterea influenţei politice a PD.

Sursă: Financiarul.com – 15 decembrie 2008, CanCan – 17 mai 2007

Acuzaţia 4: Sinecurile oferite de Emil Boc – premierul şi-a transferat toţi colaboratorii de la Cluj în capitală

Nepoata lui Emil Boc a fost numită în 2009 consilier personal în cadrul Cancelariei premierului. Mihaela Boc este şi membră a Partidului Democrat-liberal şi a mai lucrat cu premierul la primăria din Cluj. Emil Boc şi-a adus la Bucureşti aproape toţi apropiaţii cu care a lucrat la Cluj şi i-a numit în posturi cheie. Ulterior, Mihaela Eugenia Boc, pictorita care aterizase de la Primăria din Cluj direct la Cancelaria premierului, nepoata premierului Emil Boc, a ajuns diplomat în MAE.

Jurnaliştii site-ului www.agentia.org susţin că Mihaela Eugenia Boc este diplomat la MAE. Cei din minister nu ştiu însă cum a ajuns pe o asemenea funcţie şi nici dacă postul în chestiune a fost scos la concurs.Pe de altă parte, în plină criză economică, în ciuda faptului că premierul Emil Boc a anunţat reducerea personalului propriei Cancelarii, cheltuielile cu transportul şi locuinţele angajaţilor au crescut de 3, respectiv 4 ori. Explicaţia: numărul mare de clujeni aduşi la Bucureşti. Alocaţiile pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi alocaţiile pentru locuinţe ale Cancelariei primului-ministru cresc cu 300-400% faţă de 2008, potrivit proiectului de buget. Asta în ciuda faptului că premierul Emil Boc a anunţat recent scăderea cu 40-50% a personalului.

Potrivit NewsIn, pentru transportul angajaţilor, Cancelaria va cheltui cu 265.000 de lei mai mult faţă de 2008, respectiv 350.000 de lei, în timp ce alocaţia pentru locuinţe va fi mai mare cu 124.000 de lei. Cheltuielile salariale în natură – în acest caz cele pentru locuinţa de serviciu folosită de salariat şi de familia sa – cresc şi ele cu 210%, respectiv cu 271.000 de lei.

Sursă: Napocanews.ro – 12 august 2010, Realitatea TV – 24 februarie 2009, Realitatea TV – 10 februarie 2009

Acuzaţia 5: Răchiţele, comuna lui Emil Boc, în topul investiţiilor publice

În Răchiţele, comuna natală a premierului Emil Boc, vor fi construite anul acesta o sală de sport, un centru de zi pentru copii şi un cămin cultural. În plus, va fi introdusă şi canalizare. Anul trecut, în luna mai, autorităţile centrale anunţau, prin vocea directorului Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, că au renunţat la proiectul privind construcţia unei săli de sport în Răchiţele, satul natal al premierului Emil Boc.

Anul acesta, însă, autorităţile par să fi revenit asupra deciziei, fiind emis deja un acord de mediu pentru investiţia respectivă. Sala de sport va fi construită de societatea TCM Nord, care şi-a adjudecat licitaţia din data de 11 mai 2010, angajându-se să finalizeze investiţia pentru suma de 2,42 milioane de lei.

În plus, comuna Mărgău, de care aparţine şi satul Răchiţele, va mai beneficia şi de un sistem modern de canalizare, de o reţea de apă potabilă, de un centru de zi pentru copii şi de un drum modernizat, lucrări câştigate de o firmă apropiată PDL.

Sursă: Evenimentul Zilei – 13 aprilie 2011

 

Acuzatia 6 – Reteaua de interese a lui Emil Boc

Influenţa şi controlul exercitat de Emil Boc la Cluj nu s-ar fi putut concretiza fără aportul unei adevărate reţele de influenţă constituite de-a lungul mai multor ani, reţea care a asigurat protecţia întregului şir de abuzuri comise de caracatiţa portocalie. Prezentăm o primă parte a acestei reţele, urmând ca în serialele viitoare să completăm numele şi să aducem detalii despre fiecare în parte.

1. Oamenii-cheie din primărie:

– Apostu Sorin, fost Director Tehnic, viceprimar şi primar, arestat acualmente la Gherla

– Radu Moisin, primar interimar

– Corina Ciuban – şef serviciu în primărie, om de bază la autorizări

– Tarmure Aurora – fost şef juridic şi actual secretar al primăriei

2. Consiliul Judeţean

– preşedinte Alin Păunel Tişe, finul lui Emil Boc

– fostul Vicepreşedinte Radu Bica, arestat actualmente la Gherla

Şefi la deconcentratele Consiliului Judeţean

– Horaţiu Catarig – şef la Hidroelectrica Cluj

– Daniela Costea, director interimar Clujana

– Rusu Rareş – şef Transelectrica

– El Hayes, director Electrica

– Ioan Moraru – Direcţia Silvică Cluj

– Adrian Apostoaie – şef Ocol Silvic Cluj

– Inspectoratul Şcolar Cluj – Anca Hodorogea, Inspector General

3. Poliţia Cluj

– Păcurar Ioan – şef inspectorat

– Pintea Dan Cristia – adjunct şef inspectorat

– Mureşan Alexandru – adjunct şef inspectorat

4. AJOFM Cluj – Director Don Daniel

5. Jandarmerie

Şeful Grupării Mobile de Jandarmi din Cluj Colonelul Florinel Budisan

Prim adj. al insp.şef mr. Eugen Pop

Pe lângă aceştia sunt toţi ceilalţi şefi de deconcertate, dar nu la fel de vizibili ca aceştia.

Sursa : Cotidianul si surse proprii

NCPC pe intelesul tuturor ziaristilor imperbi

Articol cu rol moralizator. "Vine un ziarist la sediul PSD. Vreau sa vorbesc cu domnul...

Închide