Analiza fundamentală

Ideea de a scrie acest articol mi-a venit in timp ce participam la o serie de webinarii introductive in domeniul pieţei de capital.

Pentru a putea face predicţii pe piaţa valutară internaţională, se apelează la analiza tehnică şi analiza fundamentală, aceasta din urmă avînd un caracter dinamic. Adică mişcările de e pe piaţă sunt influenţate de tot ceea ce se întâmplă în domeniul economic pe plan mondial. De exemplu, apare ştirea că guvernatorul unui bănci centrale dintr-o ţară europeană face o declaraţie cu privire la un anumita spect. De asemenea, alegerile dins tatele dezvoltate (prezente pe piaţa de capital) au o mare importanţă asupra mişcărilor de pe această piaţă.  La fel şi zvonurile.  Tot aşa se întâmplă şi cu comportamentul uman. De fapt, tranzacţionarea pepiaţa valutară este nici mai muly nici mai puţin decât tranzacţionare psihologică.

 

Consiliere telefonică

 

Aseară a sunat din nou telefonul. Mi se solicita o cosiliere telefonică. Este vorba de acea linie de consiliere “Prim Ajutor Emotional”, de care scriam in Introducere.

Găsise numărul de telefon pe internet, într-unul dintre puţinele locuri unde scrisesem despre acesta. Si, cu siguranţă, pe motorul de căutare Google, la căutarea de cuvinte-cheie.

“Am gasit acest număr pe internet – Prim Ajutor Emoţional”. I-am confirmat că nu greşise numărul. Chiar dacă era ora unu noaptea, era în regulă, deoarece oamenii nu îşi amintesc de problemele pe care le au numai în intervalul ora 9-17, ci – mai ales – seara şi noaptea, când sunt singuri: doar ei şi cu gândurile lor, cu fericirile şi nefericile lor, cu visele şi cu dezamăgirile lor.

Tocmai de aceea am dorit ca această linie de consiliere telefonică să fie una non-stop, pentru ca oamenii să ştie că le răspunde cineva atunci când au cea mai mare nevoie de un sfat.  Incă din anul 2007, de pe vremea când lucram ca şi sconsilier pe site-ul Viversum, telefonul suna noaptea deoarece l lăsam deschis pe site.

Mi-am dat seama că nu poţi salva întrega lume dintr-o dată, ci doar lumea din interiorul unei persoane, câte o persoană, rând pe rând. Inspirându-i o nouă viziune şi tranzacţionând sentimemte.

“Sunt inginer, de o lună mi-am pierdut serviciul. Nu mai stau cu familia – soţia şi copiii. Cred că soţia mea va intenta actele de divorţ în curând. Vreau să mă sinucid. Di nu ştiu ce decizie să iau”.

Acesta este mesajul pe care l-am auzit la celălalt capăt al telefonului. Cum se ajunsese aici? Care erau factorii generatori? Cum se puteau ei neutraliza? Cum ajunsese acest om în depresie?

Era conştient de faptul că se afla în depresie. Chiar el mi-a spus. Spunea că al patrulea pas al sinuciderii e depresia, care e urmat de acceptare. Luase o decizie şi era dispus să meargă până la capăt. De la mine dorea o confirmare: că nu va simţi nici o durere.

Acesta era singurul gând pe care îl avea şi care îl făcuse să caute o confirmare la un număr de telefon pe care îl găsise pe internet. “Dacă mă voi omorî prin împuşcare, oare mă va durea?” Chiar de Ziua Copilului îşi găsise să pună această întrebare.

“Pe alţii sigur nu îu va durea”, i-am răspuns. “Pe alţii sigur nu îu va durea. Dacă faceţi acest lucru ca să vă răzbunaţi, mai bine nu îl faceţi”.

M-a întrebat din nou dacă cred că îl va durea. I-am răspuns că nu ştiu, că nu am cum să ştiu. Era o singură cale de a afla. Oamenii care vor să ştie rezultatele unei acţiuni dinainte ca ea să se petreacă sunt cei care doresc să controlezze totul. Incertitudinea îi omoară. Le este frică. Lao Tsu spunea că “Nu există iluzie mai mare de cât frica”.

Cunosc o mulţime de astfel de persoane. Aceştia sunt oamenii care se tem cel mai mult şi care au nevoie cel mai mult de încurajare.

M-a întrebat dacă cred în Dumnezeu. I-am spus că da. “Dumneavoastră aţi vorbit vreodată cu el?” “Da”. “Si v-a răspuns la ceea ce i-aţi cerut?”

I-am răspuns că, de multe ori, Universului, lui Dumnezeu îi este necesar un anumit timp ca să ne răspundă într-un mod armonios: asta înseamnă că trebuie să se rearanjeze lucrurile în aşa fel încât cu răspunsul pe care ni-l dă nouă să nu facă rău altora.

In timpul convorbirii telefonice, făceam pase energetice pentru a îi uşura puţin situaţia emoţională acestui domn şi a-l ajuta să îşi revină.

Mi-a spus la un moment dat că a mai încercat să se sinucidă pe când avea 16 ani. Cei doi copii ai lui avea 11, respectiv 13 ani. L-am întrebat dacă şi-ar dori ca şi copiii lui să facă asta. Am simţit că aici am atins o coardă senaibilă.  Copiii sunt cei care trebuie protejaţi. Dacă nu se gândeşte la soţie, măcar să se gândească la copii. Perioada adolescenţei este o perioadă foarte fragedă, când copiii sunt influenţaţi de tot ce se întâmplă în jurul lor.

Mi-a mai relatat că vorbise cu preotul din parohia de care aparţine, că îi spusese şi lui tot ce se întâmplă în viaţa sa şi ce intenţionează să facă. Preotul îl sfătuise că poate decizia luată de el este cea mai bună pentru toată lumea. Cum a putut un preot să îi spună aşa ceva? Nu a făcut decât să îu adâncească depresia.

“Dacă eşti deprimat, trăieşti în trecut; dacă eşti dornic, trăieşti în viitor: dacă eşti împăcat, trăieşti în prezent” (Lao Tzu).

I-am mai sugerat domnului respectiv să se reinventeze, să fie altfel decât a fost până acum. Insă acest lucru este unul dificil. Deoarece “Trebuie să înveţi un nou mod de gândire î nainte de a putea stăpâni un nou mod de a fi”. (Marrianne Williamson)

 

 

Sub semnul lui Buddha

The mind is everything. What we think, we become” (Buddha)   Gautama Buddha spunea că...

Închide