Jurnalista Sorina Matei, atacata pe toate fronturile. Alo, CNA ?

cnaDoamnei Laura Georgescu
Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului

(…) În emisiunea din 3 martie, postul România TV, controlat de politicianul Sebastian Ghiță, a difuzat o emisiune care a conținut un atac murdar împotriva jurnalistei Sorina Matei.

Sub titlul „Doar o bucă să-ți mai pup, Băse!”, realizatorul RomâniaTV i s-a adresat Sorinei Matei (după ce aceasta moderase la B1TV o emisiune cu președintele Băsescu) cu un limbaj injurios, cu conotații sexuale, interzis de art.40 (3) din Codul Audiovizualului – „Soro, zi sincer, ai avut orgasm?”. A inserat apoi un montaj video realizat în aceeași notă de vulgaritate, pe care noi îl apreciem ca încălcând grav demnitatea umană și dreptul la propria imagine. În 10 martie 2014, materialele de promovare a emisiunii au reluat cele mai injurioase și vulgare expresii la adresa jurnalistei Sorinei Matei.

În spațiul public – pe stradă, într-un tren ori într-un magazin- autorii unor asemenea remarci obscene ar putea fi amendați de poliție. În studiourile de televiziune însă, ei se pun, cu curaj, la adăpostul libertății de exprimare pentru atacarea josnică a unei femei.

Responsabilitatea CNA

Fiind singura autoritate de reglementare, control și sancționare a încălcării legislației audiovizuale, CNA are cea mai importantă responsabilitate în ceea ce privește monitorizarea și sancționarea unor derapaje care aduc gravă atingere demnității umane.

Potrivit art.10, alin.3 din Legea Audiovizualului 504/2002, între altele, „în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligația să asigure (…) protejarea demnității umane, a dreptului la propria imagine”.

De asemenea, art.88 arată că „supravegherea respectării, controlul îndeplinirii obligaţiilor şi sancţionarea încălcării prevederilor prezentei legi, precum şi a deciziilor şi instrucţiunilor cu caracter normativ emise în baza şi pentru aplicarea acesteia revin Consiliului.”

Vă solicităm în consecință să vă îndepliniți obligațiile prevăzute de lege și să decideți în ce măsură emisiunea „Starea nației” din 3 martie 2014 de la RomâniaTV și promo-urile emisiunii din 10 martie 2014 au respectat Legea Audiovizualului adoptată de Parlamentul României și Codul Audiovizualului ale cărui norme au fost adoptate de membrii CNA.

Freedom House România                                                                                         10 martie 2014
Grupul pentru Dialog Social
Expert Forum

Subscribe To Our Newsletter

CRIN ANTONESCU: ACUZAȚIILE SENATORULUI LIVIU POP, O MIZERIE FĂRĂ PRECEDENT!

Acuzațiile lansate astăzi la adresa mea de senatorul PSD Liviu Pop sunt o minciună sfruntată....

Închide