Prefectul comunist al Clujului, fata in fata cu trecutul sau „de aur”

vuscan“Mă simt onorat de nominalizarea făcută de colegii mei de partid, la propunerea ministrului Ioan Rus. Instituţia Prefectului trebuie să-şi recapete vizibilitatea. Instituţia Prefectului nu poate fi eficientă fără a asculta mediul de afaceri, fără a colabora cu rectorii universităţilor, nu poate face pace socială fără dialog cu sindicatele. Vrem ca la Cluj să revină normalitatea. Campania electorală s-a încheiat. În ultimii ani am uitat să ne respectăm, să respectăm legile, să ne cerem scuze atunci când am greşit, toate acestea în detrimentul cetăţeanului care şi-a pus speranţe în noi. Nu mai vrem să împărţim cetăţenii Clujului în culorile curcubeului, vrem să schimbăm faţa şifonată a Clujului. În Prefectură se va face adminstraţie şi nu politică, va fi transparenţă şi aplicarea corectă a legilor”, a declarat prefectul Gheorhe Vuşcan.

A inceput frumos. Ca o zi de vara in care soarele se inalta pe cer. O adevaratie mandrie pentru Cluj, actualul nostru prefect. Dar, presa asta, e tot mai al dracului. Nici Andreicut nu o mai poate opri, cu toate soboarele de preoti. 

Cine e domnul Vuscan „Ioan” Gheorghe ?

Cel ce vorbea de restauraţie la 23 de ani de la revoluţia din decembrie 1989 nu s-a înşelat. Numai la Cluj marea parte a liderilor PSD sunt cadre de nădejde ale fostului UTC şi Asociaţiei Studenţilor Comunişti. Dintre fostele cadrele comuniste este  Gheorge Vuşcan. Puţini ştiu că  înainte de 1989 prefectul era un vaşnic lider PCR la UTCN care scria articole elogioase la adresa  regimului comunist şi Nicolae Ceauşescu. Atunci semna cu numele de autor Ioan Vuşcan iar după 1990 ca lumea să uite funcţia sa semna articolele şi candidaturi cu prenumele Gheorghe. În realitate numele întreg de buletin al prefectului “comunist” este Gheorghe Ioan Vuşcan. Vorba aceea la vremuri noi tot noi comuniştii. 

Prefectul Gheorghe Vuşcan, numit din rândul social-democraţilor, este un om care se luptă din funcţia sa publică cu construcţiile imobiliare. Culmea este că dânsul nu respectă reglementările urbanistice, ridicând o construcţie cu mansardă fără să deţină autorizaţie pentru ultimul nivel. De altfel, Vuşcan nu şi-a trecut pe declaraţia de avere toate proprietăţile, conturile, iar modul de construcţie şi dobândire a acestora este neclar. Acesta şi-a ascuns un teren de pe strada Saturn, nr. 7, apartamentele pe care le-a construit pe această suprafaţă, dar şi o casă în comuna clujeană Floreşti. Toate aceste afaceri par a fi făcute sub protecţia liderului informal al PSD, Ioan Rus, coleg cu Vuşcan la UTCN, dar şi cu prietenia familiei Pop, cea mai influentă din Justiţia clujeană, afirma Gazeta de Cluj. 

Prefectul i-a vândut în 2012 o casă de 120 mp şi un teren de 139 de metri pătraţi lui Mircea Jorj, fostul său coleg de partid. Prefectul a declarat tranzacţia, deşi nu a declarat numele integral al persoanei, ci doar ”Mircea J”, o nouă faptă în afara legii. În schimb, prefectul a vândut un teren şi o casă care nu au fost niciodată pe declaraţia lui de avere. Pe aceeaşi declaraţie de avere apare ca vânzându-i un apartament înCluj-Napoca lui “Gabriel M.” El nu spune nici de această dată cine este această persoană, deşi sursele noastre ne-au declarat că este vorba despre Gabriel Mureşan, jucătorul echipei de fotbal CFR Cluj.

Prietenia cu familia Pop

Gheorghe Vuşcan  a ştiut cui să vândă apartamentele, doar nu a ştiut cui să le declare. Unul dintre clienţii de pe strada Saturn este nimeni altul decât marele maestru Liviu Pop, fostul decan de la drept la UBB, Ramona Camelia Pop, nepoata acesteia, şi casa de avocatura a lor. Din firmă mai fac parte Andrei Gyori, Radu C şi Călin Pop, conform site-ului http://pop-associates.eu/, dar pe site-ul Baroului Cluj apare doar Ramona Camelia Pop ca făcând parte din cadrul acestei societăţi. Pe aceeaşi adresă, respectiv Saturn nr. 7, apt. 5 apare şi sediul unei societăţi ECS Retail Park. Societatea este administrată de Josef Schutzenhofer Siegbert şi deţinută de Picton Group AG.

 

Cine sunt membrii clanului Pop?

Procurori, avocaţi, notari, judecători, influenţi oameni de afaceri. Clanul familiei Pop a împânzit de ceva vreme justiţia clujeană până la cele mai înalte niveluri. Daciana Deritei, născută Pop, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului, pare a fi capul răutăţilor, deşi unii reuşesc să o întreacă în funcţii.

Daciana Deritei este rudă şi cu pensionara angajată la CJ, Măriuca Pop. Unul dintre principalele lucruri care au fost puse sub semnul întrebării din cariera fostului secretar al judeţului a fost parafarea contractului secret cu Iulius Mall. Culmea este că Daciana Deritei a făcut şi ea un serviciu aparent ilegal omului de afaceri care conduce Iulius Mall, Iulian Dascălu: a întocmit dosarul Gazeta II în care Iulian Dascălu a fost persoană vătămată, iar inculpatul Paszkany Arpad a fost achitat definitiv. Andrei Irinel este un alt judecător care este rudă cu Daciana Deritei, el activând la Tribunalul Cluj. Pop Lucian este rudă de gradul patru a Dacianei Deritei, el ocupând funcţia de consilier juridic. Marius Pop este un alt verişor din mediul justiţiei al Dacianei Deritei, care are o funcţie destul de importantă: preşedintele Tribunalului Militar Cluj. Tatăl lui Pop Liviu este arbitru la Camera de Comerţ Cluj, iar numele acestuia este de asemenea Pop Liviu. Soţia acestuia lucrează în mediul juridic, fiind notar. Pop Lenuţa Anişoara are chiar un birou notarial propriu. Acesta mai are o verişoară în cadrul Baroului Bucureşti, Pop Roxana. Pop Marius are o altă avocată verişoară, Pop Ramona Camelia. El mai are alţi doi verişori, Pop Calin, avocat în Baroul Târgu Jiu şi Pop Lucian, avocat în Baroul Cluj, dar şi pe verişoara Pop Dana, avocată în Baroul Cluj.

Relaţia procuror-judecător-decan-afacerist a dus la dezvoltarea unei familii cu foarte mari influenţe în judeţulCluj şi chiar în toată România. Numărul mare de persoane care fac parte din această familie a dus membrii ei în toate colţurile care contează, fie că a fost vorba de Mariana Pop, soţia lui Mircea Pop, care a scris o carte cu prorectorul Universităţii Tehnice, Mihai Iliescu, fie că a fost vorba de Ramona Pop, care l-a consiliat pe omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, oricare membru al clanului Pop a reuşit să fie la momentul potrivit şi la locul potrivit. Dosare fabricate ciudat, interese şi prietenii ascunse, cercetări favorizante şi alte ilegalităţi au fost comise de familia Pop de-a lungul timpului. Daciana Deritei, născută Pop, este procurorul care a instrumentat cazurile Gazeta şi Paszkany, iar una dintre părţile vătămate, Iulian Dascălu, este apărată de un alt membru al familiei Pop. Ca să nu mai zicem nimic că Arpad Paszkany a fost achitat definitiv, iar Liviu Man a ajuns în ultima fază la CEDO. Pe de altă parte, Dascălu mai are un proces care este judecat de soţia celuilalt procuror care a instrumentat cele două cazuri menţionate anterior şi colegul Dacianei Deritei, Mircea Hrudei, însuşi şeful DIICOT Cluj. Fostul decan al Facultăţi de Drept din cadrul UBB este un alt membru al clanului Pop, dar şi cel care colaborează cu avocata care îl apără pe Dascălu. Pe de altă parte, afacerile familiei Pop şi-au întins tentaculele şi peste celebra centură blestemată a Clujului, care s-a surpat de două ori până în prezent, cu toate că contribuabilii au plătit de trei ori preţul iniţial. Este vorba despre Mircea Pop, afaceristul care a proiectat centura, dar care ulterior a ajuns la şefia CNADNR. Acolo şi-a dovedit competenţa şi din acest motiv a fost demis.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, susţinut de PSD, este cercetat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în urma dezvăluirilor din Gazeta de Cluj. Oficialii ANI au cerut acte atât de la Primăria Cluj-Napoca, cât şi de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) ca să verifice modul cum acesta şi-a dobândit averea. Vuşcan a făcut la doar o lună dupăancheta Gazeta de Cluj o “vizită de lucru” la OCPI având în vedere că actele prezentate erau şi cărţi funciare.

 

Vuşcan şi intimidarea funcţionarilor

Vuşcan nu şi-a trecut pe declaraţia de avere de când este prefect un garaj pe care îl deţine la imobilul pe care el l-a construit pe strada Saturn nr. 7. Două dintre locuinţele pe care le-a “pasat” copiilor ca să nu pară ca fiind cel mai bogat prefect nu deţin autorizaţie de mansardare. O locuinţă din Floreşti nu a apărut niciodată pe declaraţia de avere a prefectului Gheorghe Vuşcan, decât după ce a vândut-o. Creditele nu şi le-a trecut corespunzător pe declaraţia de avere. Pentru toate acestea şi nu numai, prefectul Gheorghe Vuşcan este cercetat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Suntem curioşi dacă prefectul Vuşcan va face şi o vizită la ANI pentru “supravegherea activităţii”, deşi acest lucru nu intră în competenţa lui. Mai ales că precedentul vizitei de la OCPI în urma prezentării unor anchete cu documente de la aceeaşi instituţie poate fi interpretată ca o tentativă de intimidare a funcţionarilor publici. Cu toate că Gazeta de Cluj a cerut un punct de vedere oficial de la ANI în ceea ce priveşte ancheta prefectului Gheorghe Vuşcan au trecut mai bine de 10 zile de când aceştia nu au răspuns. Conform prevederilor legale, ei trebuiau să ne notifice în 10 zile dacă nu pot răspunde într-un timp “atât de scurt.”

Vuşcan şase case

Prefectul pesedist Gheorghe Vuşcan ar putea fi numit “Vuşcan şase case.” El a construit un imobil pe strada Saturn nr. 7 de şase apartamente într-o zonă unde se pot construi doar trei apartamente pe parcelă. Cel puţin aşa arată statul autorizaţiei acum pentru muritorii de rând. El a mansardat două dintre apartamente fără autorizaţie, iar ambele le-a trecut pe numele copiilor săi. Cei de la Poliţia Locală din subordinea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, aflată sub tutela lui Emil Boc, nu au făcut nimic pentru a observa că acele mansarde nu au autorizaţii. Mai precis, au spus că proprietarul este plecat din ţară, deşi fiul lui Gheorghe Vuşcan, care a primit una dintre locuinţe, locuieşte în Cluj-Napoca. Oricum, dacă ai norocul să ai legături cu PSD şi eşti căutat de Poliţia Locală poţi spune că eşti plecat din ţară şi eşti absolvit de orice vină. Şi unii mai au curajul să spună că nu există un blat între PSD şi Emil Boc… Oricum, dacă Gheorghe Vuşcan nu ar fi susţinut în continuare de PSD pentru a fi menţinut în funcţia de prefect, probabil cercetările faţă de el ar înainta mult mai rapid.

O donaţie şi o vânzare

Culmea este că fiul său George Dan Vuşcan a primit ca donaţie locuinţa, însă fiicei sale, Simina Ioana Mureşan, născută Vuşcan, şi ginerelui său, Mureşan Gabriel Stelian, i l-a vândut cu bani grei. Pe vremea când era consilier local, Gheorghe Vuşcan a declarat pe 11.06.2011, că nu are nici un credit de la Banca Transilvania. El a făcut un fals, deoarece acest credit a fost terminat abia la 17.11.2011, conform  înscrierii din cartea funciară a imobilului. Deci prefectul a declarat cu cinci luni înainte de a-şi termina creditul că nu îl mai are. Declaraţia de avere depusă de Vuşcan pe 10.06.2013, pe vremea când era deja prefectul judeţului Cluj, conţine o nouă minciună, deşi acesta a depus acest act în calitate de prefect. El a spus că a înstrăinat în iunie 2007 un apartament către Ciprian Deac, omiţând să menţioneze că a vândut o parte a locuinţei către fiica sa, Ioana Simina Mureşan, născută Vuşcan, pe 18.01.2013. Chiar cartea funciară a locuinţei construită de acesta pe Saturn nr. 7 arată negru pe alb minciuna pe care a făcut-o prefectul Vuşcan. Al doilea fals pe care acesta l-a făcut pe declaraţia de avere este că nu şi-a declarat un garaj pe care îl deţine, al cărui proprietar conform cărţii funciare a imobilului de pe strada Saturn, nr. 7, este.

Consilierul care îi cere demisia

Consilierul judeţean Rareş Rusu (PDL) i-a cerut anterior demisia prefectului Gheorghe Vuşcan, atât pentru neglijenţă în serviciu, cât şi pentru falsurile din declaraţia de avere. “Se pedepseşte, conform Articolului 249 Cod Penal, cu închisoare de la 1 lună la 2 ani sau cu amendă penală fapta de neglijare a atribuţiilor legale de serviciu. Adică neglijenţa în serviciu.”

Probleme de la terenuri la credite

“Declaraţia de avere din anul 2009 a lui Vuşcan este foarte ciudată din multe puncte de vedere. În primul rând dispare terenul de 1.834 mp achiziţionat în perioada 1998-2003 de familia Vuşcan şi care apare în toate declaraţiile de avere până în 2009 şi apare declarat un alt teren, de 1.800 de mp situate în colonia Sopor, şi care culmea, figurează achiziţionat încă din anul 2006. Dacă este aşa, atunci acest teren trebuia declarat în proprietate încă din declaraţia aferentă anului 2006, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Terenul de 1.834 de mp din Cluj-Napoca nu figurează ca înstrăinat, însă este clar, fără putinţă de tăgadă, că vorbim de două terenuri diferite. De la Volksbank creditul acestuia se multiplică de la 100.000 de euro la 405.000 euro, iar anul contractării apare 2007 fără ca acest împrumut să fi fost declarat în declaraţiile de avere aferente anilor 2007 şi 2008. Tot la acest capitol al datoriilor mai apare un împrumut de la SSIF Broker SA de 200.000 de lei care figurează contractat în anul 2007, dar nedeclarat în declaraţiile aferente anilor 2007 şi 2008”, a declarat anterior o sursă pentru Gazeta de Cluj.

Proiectantul, apropiat PDL

Casa lui Gheorghe Vuşcan a fost proiectată de către societatea Bogart Construct, deţinută de fostul prorector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Mircea Petrina, şi fiul acestuia, Bogdan Petrina. Societatea a fost o bună perioadă de timp apropiată PDL, în special lui SorinApostu. Reprezentanţii societăţii “au tremurat” puţin la arestarea fostului primar al municipiuluiCluj-Napoca.  Bogart a câştigat ultimul contract pe bani publici de la USAMV, o instituţie condusă de un apropiat al PDL şi unde profesor era la acea vreme Sorin Apostu, iar penultimul de la Primăria “portocalie” a municipiului Cluj-Napoca.

Surse : Gazeta de Cluj, Napoca news, bzc.ro, si altele.

Io sincer nu ma pricep, nu ma bag, dar mai Ioane, e prea de tot. Ai grija si tu la institutiile alea cu 3 litere.

 

Despre Autor