Remember Floresti 2011 – a nu uita de unde am plecat

eu“Strada este denivelată. Gropile sunt mari cât căzile de baie. Şoferii trebuie să fie mereu atenţi să nu piardă vreo piesă de la maşini. Pe mijlocul străzii pline de găuri, un bătrân plimbă o vacă”.

Aceasta este imaginea zugrăvită de cotidianul Blick municipiului Cluj-Napoca, adăugând că “totuşi oraşul vechi are un uşor caracter vest european” şi că este un important centru universitar, în care învaţă în jur de 100.000 de studenţi.

“Cu cât te îndepărtezi de centrul oraşului, cu atât sărăcia este mai mare. În faţa unui bloc sărăcăcios zace un câine mort, iar gunoaiele sunt strânse în mormane de înălţimea unui om. Copiii se joacă printre rable abandonate, vânând fluturi. Două fete tinere spală un covor pe care vor sau trebuie să-l vândă. Această parte a oraşului este periculoasa şi aici aproape nimeni nu are de muncă.

Aici oamenii trăiesc pe stradă, în barăci de tablă sau în cocioabe de lemn, ceea ce face totul să semene cu Africa de Sud. Apa curentă şi energia electrică sunt un lux”, mai scrie publicaţia din Ţara Cantoanelor, care însoţeşte textul cu fotografii sugestive făcute în zone de periferie.”

Au poposit se pare pe strazile din dreapta sensului giratoriu din Floresti.  Ma gandesc cat lobby am facut in Mittelfranken pentru Romania. Dupa 10 ani de la reintoarcere, vad realitatea, detasata de patriotismul desuet care ma caracteriza candva.

Vin spre casa. Franez si ocolesc la milimetru rigola de la intersectia strazii Stejarului colt cu Eroilor. In primavara, ni s-a spus ca vom avea asfalt pana la toamna. Deocamdata, am o rigola sarita. Montez un triunghi reflectorizant si sun la Politia Comunitara. Asigur cam ½ ora zona, intre timp sunand la telefonul viceprimarului. Fumez o tigara, blestemand de zor in gand momentul in care m-am reantors in Romania, apoi momentul in care am ales zona rezidentiala Floresti. Imi amintesc si de cine-i la putere, de promisiunile legate de asfaltare. Ma intreb cate studii de fezabilitate au fost efectuate, si mai trag o injuratura cu voce tare care i-ar face pe Cheloo si trupa Parazitii sa roseasca.

Deja ma simt obosit. Vine un tip de la Vaserv, trimis de viceprimar si pune cu greu la loc rigola. Ma suna din nou d-l  Horia Sulea, si-mi spune ca maine o va face cum trebuie. Oricum, pe moment, baile de ulei ale masinilor care vor indrazni sa acceseze strada Stejarului, vor ramane (sper), intregi, in noaptea de 11 spre 12 octombrie.

Ramane mizeria, praful, gunoaiele, carutele, sobolanii. O imagine portocalie, probabil, pentru cel care conduce comunitea. Nu-mi ramane decat sa-i urez din tot sufletul : „Sa traiti, bine, domnule Primar”. Florestenii apreciaza efortul  Dumneavoastra neprecupetit, pentru inaltarea Florestiului spre cele mai inalte culmi de progres si civilizatie”.

Un „golan” de Floresti
Ing. Horia-Eugen Cristea

Subscribe To Our Newsletter

Sotul “de serviciu”

Daca esti tanara si nu iti gasesti barbat, dar mai ales nu ai peste 30...

Închide