septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Daniel Metz : Dacă aş avea mâine posibilita­tea să angajez 100 de informaticieni, aş face acest lucru imediat

ebsÎn contextul în care tot mai multe companii se luptă pentru a-şi asigura serviciile informaticienilor clujeni, există şi firme care au decis să încheie contracte direct cu universităţile.

Companiile care consideră că piaţa locală a muncii nu este suficient de flexibilă sunt dispuse să finanţeze înfiinţarea unor noi secţii sau facultăţi. Condiţia este ca programele de studiu să includă cele mai noi tehnologii de pe piaţă, în aşa fel încât să fie scurtată perioada de acomodare pe care trebuie să o petreacă într-o companie un tânăr informatician angajat la ieşirea de pe băncile şcolii. În acest context, trei mari companii din domeniul IT au anunţat ieri că vor sponsoriza secţia în limba germană a Facultăţii de Matematică – Informatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“. Este vorba de EBS, de subsidiara grupului auto Porsche, care şi-a deschis de puţină vreme un birou la Cluj, şi MHP Consulting, unul dintre cei mai dinamici jucători de pe piaţa de profil.

Cele trei companii au afaceri orientate cu precădere către piaţa germană şi austriacă şi doresc ca, prin intermediul acestui program academic de la universitatea clujeană, să îşi asigure resursele umane necesare. ”Pentru început, noua secţie în limba germană a Facultăţii de Matematică – Informatică va avea 30 de locuri, iar programa de studii va fi una foarte bine adaptată cerinţelor”, a declarat decanul Adrian Petruşel. Noua secţie ar urma să îşi înceapă cursurile din această toamnă. Adrian Petruşel a mai declarat că ideea de a porni această secţie a venit după succesul înregistrat de secţia în limba engleză a Facultăţii de Matematică – Informatică, care a furnizat deja contingente importante de absolvenţi facultăţilor clujene.

Manager: aş angaja 100 de informaticieni

La rândul său, Daniel Metz, fondatorul companiei clujene EBS România, care produce software de contabilitate pentru Guvernul Germaniei, dar şi pentru Biserica Romano-Catolică ori cea Lutherană din Germania, s-a ­declarat încântat de faptul că va exista o anumită flexibilitate în pregătirea studenţilor. El a adăugat că, în prezent, EBS România a ajuns la 630 de angajaţi şi că intenţionează să mai angajeze. ”Dacă aş avea mâine posibilita­tea să angajez 100 de informaticieni, aş face acest lucru imediat”, a spus ­Daniel Metz. El a adăugat că, în contextul în care, în primii ani absolvenţii Facultăţii de Matematică-Informatică studiau patru ani pentru obţinerea licenţei, de la trecerea la sistemul Bologna, care are ciclul de trei ani de studiu pentru licenţă şi doi pentru masterat a observat o anumită scădere a calităţii pregătirii. Şi asta pentru că, în ciclul de licenţă, tinerii învaţă fundamentele profesiei, apoi ar urma, teoretic, specializarea în cadrul masteratului. ”Multe dintre masterate sunt după-amiază, după muncă ori la fără frecvenţă, iar în alte cazuri tinerii nu mai fac masterat. Acest lucru înseamnă că specializarea lor trebuie să fie asumată de mediul economic şi ne asumăm această specializare, însă nu cred că trebuie să ne ascundem nemulţumirea”, a spus Daniel Metz.

Concurenţă din partea britanicilor

Nu doar companiile germane se luptă pentru serviciile tinerilor informaticieni din Cluj. Oamenii de ­afaceri din Marea Britanie mizează tot mai mult pe informaticienii clujeni. Thomsosn Online Benefits a anunţat, de exemplu, că după ce şi-a dublat la 70 numărul de angajaţi în anul 2013, şi în acest an îşi va dubla numărul de salariaţi de la Cluj. Mai mult, britanicii au transferat în Cluj-Napoca centrul de pregătire globală, Thomsons Academy, care pregăteşte angajaţii din Cluj, Londra, Singapore şi San Francisco, relateaza Romania Libera prin Claudiu Padurean.

„Acest lucru înseamnă că specializarea lor trebuie să fie asumată de mediul economic şi ne asumăm această specializare, însă nu cred că trebuie să ne ascundem nemulţumirea.“

Daniel Metz, fondatorul companiei EBS România

 

About Author