Calin Popescu Tariceanu Sterling

5

Premierul “diesel”, care a sustinut ca avem o  economie care “duduie”, a lasat tara in deficit bugetar, desi criza era anuntata si simtita,  a iesit de la naftalina !

Iesirea de la naftalina s-a produs concomitent cu numirea lui ca lider al grupului de parlamentari liberali care se subtiaza pe zi ce trece. Dupa aberatiile atroce legate de viziunea lui despre cum ar trebui parlamentul sa arate si mentinand retorica universala de sorginte liberalo-socialista,  in care Traian Basescu trebuie starpit cu orice pret, declara fostul premier o aberatie monumentala, pe care bineinteles corifeii inculti din mass-media nici macar nu au sesizat-o.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a administrat necorespunzător patrimoniul statului prin concesionarea cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare a dreptului de a efectua operaţiuni petroliere în perimetrele Midia şi Pelican, precum şi în suprafeţele atribuite statului romån după pronunţarea definitivă şi irevocabilă a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga“ – aceasta este concluzia controlului Curţii de Conturi privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Ltd.
Pe lângă „administrarea necorespunzătoare“, Curtea de Conturi a constatat abateri în valoare de circa 38 mil. dolari, potrivit raportului instituţiei pe 2009. Raportul arată mai multe abateri grave de la legalitate.
Astfel, în cazul abaterilor de la legalitate şi regularitate care au determinat producerea de prejudicii, inspectorii Curţii de Conturi au constatat execuţia de operaţiuni petroliere în perimetrele Midia şi Pelican din Platoul continental al Mării Negre, fără a avea la bază avizele şi autorizaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru care taxele/tarifele datorate şi neplătite bugetului de stat au fost estimate la suma de 2.936.000 lei (1.000.000 USD).
O altă abatere constatată a fost nerecuperarea şi neplata, în cuantumul şi la termenul prevăzut de lege către bugetul de stat, a chiriei în sumă de 267.000 lei (91.000 USD) pentru folosirea unor suprafeţe contractuale situate în perimetrele Midia şi Pelican din Platoul continental al Mării Negre.
La capitolul abateri de la legalitate şi regularitate care nu au determinat producerea de prejudicii, raportul Curţii de Conturi arată că s-a acceptat derularea unui contract fără constituirea garanţiilor bancare în valoare de 107.417.000 lei (36.585.000 USD) pentru executarea la timp a lucrărilor;
Totodată, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că nu au fost respectate clauzele contractuale, în sensul neefectuării, la nivelul stabilit în contract, a cheltuielilor aferente pregătirii profesionale şi transferului de tehnologie, în sumă de 354.000 lei (121.000 USD).
De asemenea, au fost executate operaţiuni petroliere în perimetrele Midia şi Pelican, fără a exista un Certificat de atestare a competenţei/capacităţii tehnice emis de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi fără întocmirea Cărţilor petroliere pentru aceste perimetre.
Raportul arată că cele două perimetre Pelican din Platoul continental al Mării Negre nu au fost evidenţiate şi nici înregistrate în patrimoniul public al statului. Mai mult, dreptul de folosinţă şi de acces asupra terenurilor nominalizate în suprafaţa contractuală, pentru desfăşurarea de operaţiuni petroliere, a fost acordat companiei Sterling Resources Ltd fără a pretinde o compensaţie în condiţiile legii.
O altă abatere constatată de inspectorii Curţii de Conturi este nerespectarea clauzelor contractuale în sensul prelungirii succesive şi nejustificate a perioadei de explorare, fără a se realiza Programele de lucrări, aprobate de ANRM.

Concesiuni ilegale

Potrivit raportului, în perimetrul Midia au fost executate operaţiuni petroliere cu nerespectarea prevederilor legale. Tot cu nerespectarea prevederilor legale a fost aprobată şi concesionarea unei suprafeţe de 261 kmp din perimetrul Pelican, aflată în disputa dintre Romånia şi Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.
Raportul Curţii de Conturi mai arată că în perimetrul Midia au fost descoperite gaze naturale încă din anul 1995, fără a fi declarate ca „Descoperiri Comerciale/ Necomerciale“.
Curtea de Conturi a sesizat deja Parchetul de pe långă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abaterile constate.
Cabinetul Tăriceanu a concesionat, la sfårşitul anului 2007, prin mai multe hotăråri de guvern, 17 perimetre de extracţie de gaze. Potrivit unor documente apărute în presă, toate hotărårile de guvern au avut la bază note de fundamentare întocmite de şeful cancelariei premierului, Dorin Marian, şi de Bogdan Găbudeanu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Respectivele note de fundamentare au fost semnate de Călin Popescu Tăriceanu şi avizate de ministerele Economiei, Justiţiei, Finanţelor şi Mediului.

Poza : click.ro

Documentare : curentul

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights