DNA a demarat lucrul pe urmărirea penală în cazul Tower, pe Mihai Chezan. Imperiul cu picioare de lut se prăbuşeşte
Cel mai mare tun imobiliar al Clujului, megaescrocheria Tower încep să se prăbuşească precum un turn de cărţi de joc. Şubrezita pseudoafacere imobiliară, prin care au fost înşelaţi sute de clujeni, este deja atât pe masa instanţelor clujene, cât şi a DNA. Aceasta din urmă a început deja audierile martorilor într-un proces privind înşelăciunea şi altele în ceea ce îl priveste pe creierul afacerii Tower, Marius Chezan şi o serie din locotenenţii săi, ca Mihaela Bărbos sau Roxana Tămaş.
Mihai Chezan, sub umbrela protectoare a PDL CLUJ şi PDL Chicago este autorul celui mai mare tun postrevoluţionar de la Cluj, după Caritas. În această gaură neagră în care au dispărut 6 milioane de euro lucrurile se mişcă cu viteza melcului. Afacerea Tower este un tun de 6 milioane de euro desfăşurat la Cluj, cu înalte protecţii şi implicaţi portocalii. Foarte pe scurt, în jurul unui personaj fără cetăţenie română, Mihai Chezan, s-a creat un imperiu cu picioare de lut, care a fraierit pe segmentul imobiliar, sute de clujeni: promisiune de vânzare apartamente într-un imobil a cărui construcţie, de-abia începută, a fost abandonată. Un tun imobiliar de 6 milioane de euro, dar, ceea ce este grav, este că în jurul acestuia au gravitat instituţii importante ale Clujului, Primărie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Poliţia Cluj, Tribunal şi, nu în ultimul rând, chiar ex prim-ministrul Boc şi partenerul lui cel mai apropiat – ex deputatul Daniel Buda, actual preşedinte al PDL Cluj. Cum a fost posibil ca în jurul unor personaje, cunoscute pentru fraudele imobiliare şi furtul banilor publici în Statele Unite, să se aciuieze instituţii de stat şi oameni politici români? Cum a fost posibil ca în jurul unor oameni compromişi, anchetaţi în Statele Unite de către FBI şi condamnaţi de justiţia americană să ajungă să se construiască o reţea a fraudei internaţionale sub paravanul organizaţiei PDL Chicago, PDL Cluj ? Întrebări fără răspuns…
În prezent există sute de plângeri, din perioada 2010-2011, atât pe “penal” cât şi pe “comercial” privind Tunul Tower. Dar, ceea ce a devenit un coşmar pentru clujeni a fost, potrivit unor dezvlăuiri din presă, o afacere bună pentru ex deputatul de Cluj Daniel Buda, care, într-o singură zi, mai precis în data de 7.12.2007, a făcut mai multe tranzacţii imobiliare care i-au adus, dintr-un foc, 7,6 milioane de lei, adică circa 2,6 milioane de euro. El a vândut trei apartamente şi trei terenuri pe care le deţinea pe Str. Dorobanţilor la nr. 48 către SC Silver Development, înfiinţată în septembrie 2007, unde figurează ca acţionari Mihaela Bărboş şi SC Tower SRL, adică americanul-român Mihai Chezan, căutat pentru fraude imobiliare în Statele Unite, ţeparul clujenilor.
Uriaşul cu picioare de lut a început să se clatine acum un an când, pentru sutel de păgubiţi, luminiţa de la capătul tunelului a început să se zărească: magistratul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a întors Neînceprea Urmării Penale decisă de procurorul şi prim procurorul de pe lângă Parchetul Tribunalului Cluj. Instanţa clujeană a decis astfel ca Mihai Chezan să fie urmărit penal pentru infracţiunea de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9, alin 1, lit c din Legea 241/2005, care spune că (1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive. Decizia a fost una crucială crucială întrucât până acum dosarele privind afacerea Tower s-au prăfuit în sertare, păgubiţii acuzând un cerc vicios: Chezan nu poate fi dat în urmărire şi localizat pentru că nu s-a început urmărirea penală pe numele său. Iar urmărirea nu a început pentru că dosarul e încă în faza de cercetare. Care însă nu poate fi finalizată întrucât Chezan nu poate fi găsit.
Prin sentinţa respectivă se explica şi cum un constructor, atâta timp cât construieşte şi nu încasează bani, cere TVA-ul înapoi de la stat. Din momentul în care încasează el are TVA de rambursat şi nu de încasat. Or, Tower prin înregistrarea defectuoasă a chitanţelor de pe antecontractele de vânzare cumpărare a ascuns faptul că avea venituri. Aşa că, cu tupeu, cerea TVA-ul înapoi de la stat. Stat care, deşi premierul se plânge non stop că nu sunt încasări la buget, dădea înapoi la Tower TVA-ul.Şi, colac peste pupăză, ANAF Cluj mai şi dădea bani către Tower, iată, în baza unor documente contabile în care există indicii că ar fi fost măsluite. Direcţia de Finanţe nici măcar nu a constatat vreun prejudiciu, nu l-a calculat şi prin urmare nu s-a constituit parte civilă în dosarul despre care vorbim! Noroc cu judecătorii care văd frauda şi evaziunea fiscală chiar fără a fi ea calculată şi fără a fi nevoie de prezenţa fizică a lui Mihai Chezan, cel care pentru poliţie şi procuratură este de negăsit.
Apoi, Curtea de Apel Cluj a anulat irevocabil contractul de cesiune din vara lui 2008 dintre Clark International, respectiv Tower Developement şi Tower Business Center, prin care s-a realizat cesionarea proiecului Tower Park. Mai mult, s-a luat decizia repunerii părţilor în situaţia anterioară. Potrivit judecătorilor, prin cesiune s-prejudiciat interesul creditorilor prin decapitalizarea societăţii şi există supiciuni privind infracţiuni în dauna patrimoniului societăţii cedente. De asemena, magiostraţii au notat suceptibilitatea de contract fraudulos şi prin faptul că toate cele trei societăţi gravitează de fapt în jurul aceleiaşi persoane, Mihai Chezan. După această decizie, Tribunalul Comercial a decis antrenare a răspunderii pentru acţionarii firmei SC Tower Imobiliare SRL, Mihai Dumitru Chezan şi sora sa Mihaela Maria Bărbos şi i-a obligat pe aceştia să plătească o parte din pasivul firmei aflate în faliment, în valoare de 527.458 lei. Nu în ultimul rând, Banc Post, cere acum antrenarea răspunderii pentru acţionarul Mihai Dumitru Chezan, legat de creditul de 5 milioane euro al acestuia.
Acum, păgubiţii, întrucât ei au plătit sumele date ca avans unor persoane juridice, sunt decişi să facă plângere penală şi să ceară tragerea la răspundere şi a firmelor lui Mihai Chezan şi a locotenenţilor săi. De asemena, există tot mai multe voci care cer extinderea investigaţiilor şi spre lucidarea manevrelor de început ale afacerii Tower episodul Silver Tower cu fostul deputat PDL Daniel Buda în rol de milioane.
Foto :enational
More Stories
I-a reținut 24 de ore !
Tancuri Abrams în Ținutul Secuiesc ! Începe !
Andrei Pennazio, explozie de culoare, luni 25 septembrie, ora 17, la Turnul Croitorilor