„Botez” la hochei club CSM Suceava

hocheiSpuneam candva ca hocheiul este un sport care te incearca si nu este pentru „domnisoare”.Am facut parte din lotul echipei CSM Suceava si am primit la randul meu „botezul”, in cantonament. Fata de loviturile lipsite de noblete pe care le-am primit in viata, sau in partidele cu cei de la Galati, spre exemplu, slapii peste fund pe care i-am luat la  botez au fost o simpla mangaiere.

Nu am fost nici la psiholog in 1981, ci am incercat sa am cati mai multi prieteni in echipa. Cand jucam impotriva seniorilor, un simplu bodycheck ma arunca peste „manta”(mantinela) uneori cu totul. Plangeam, injuram si reveneam pe ghiata hotarat sa-mi platesc „polita”.

Astazi, lucrurile s-au schimbat, dovada articolul de fata. Chiar ministrul tineretului si sportului ia atitudine.

Bătaia primită de la colegi în primul cantonament, ritualul iniţiatic practicat încă la unele sporturi, i-a provocat puternice traume emoţionale unui băiat de 9 ani, jucător la clubul de hochei CSM Suceava. Copilul a fost lovit de ceilalţi jucători cu pumnii şi picioarele în timpului unui turneu la Ploieşti. Scena a fost filmată de unul dintre colegi. „Aşa e obiceiul”, a fost reacţia antrenorului Constantin Curelar.

Valerian, un copil în vârstă de 9 ani, jucător la secţia de hochei a Clubului Sportiv Municipal Suceava, a trecut săptămâna trecută printr-o experienţă traumatizantă. Băiatul a participat la un turneu de hochei pentru echipele de juniori Under 12 care a avut loc la Ploieşti. Joi, 6 februarie, în prima seară din cantonamentul de la Ploieşti, băiatul cu trei ani mai mic decât colegii din echipă a avut parte de „botez”, ritual iniţiatic practicat de obicei la sporturile de echipă, care constă într-o bătaie primită de la ceilalţi jucători. Scena a fost filmată de unul dintre copii. La începutul înregistrării se poate auzi cum copiii strigă „botezul, botezul!”. Valerian este apoi lovit cu pumnii şi picioarele de o parte dintre copiii aflaţi în cameră. Copiii se jignesc apoi reciproc, iar Valerian reuşeşte să îşi recupereze telefonul şi îşi sună părinţii pe care îi anunţă, plângând în hohote, că este bătut de colegi. Părinţii lui Valerian au mers cu maşina la Ploieşti şi şi-au luat copilul acasă. Părinţii au dat vina pe antrenor şi pe părinţii care au însoţit echipa la Ploieşti că nu au intervenit pentru a împiedica bataia.

„Antrenorul şi cinci părinţi ce au făcut acolo? L-am sunat şi i-am spus că băiatul ia bătaie, dar nu a făcut nimic. Mi-a spus că aşa e sportul ăsta. Am fost la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi la Poliţie. Merg peste tot până îi văd pedepsiţi pe cei vinovaţi. Nu vreau să păţească la fel şi alţi copii”, a declarat Elena Moldovan, bunica lui Valerian.

„Aşa e obiceiul la toate sporturile. Un nou venit în echipă trebuie să primească botezul. El este mai mic cu doi ani decât ceilalţi din echipă şi problemele de aici au plecat. El n-a suportat acest obicei. În fiecare cameră a fost câte un adult, dar nici nu putem să stăm cu ei non-stop. De 27 de ani de când antrenez nu am avut niciodată astfel de reclamaţii. Mai ales că nici acum n-au existat urme, zgârieturi, vânătăi. Voi face o şedinţă şi vom analiza posibilitatea aplicării unor sancţiuni în acest caz”, a spus antrenorul Constantin Curelar.

Eu cred ca vina este in primul rand a parintilor si a lui Costi Curelar. Nu stiu daca e normal ca Valerian sa fie selectionat in echipa. Nu oricine e capabil sa joace hochei. Oriunde pe glob.

Conducerea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Suceava se va întruni într-o şedinţă de  urgenţă pentru a analiza scandalul izbucnit la secţia de hochei, după ce părinţii unui copil în vârstă de 9 ani şi-au luat băiatul din cantonamentul în care se afla, la Ploieşti, după ce fiul lor ar fi fost lovit în repetate rânduri de colegii mai mari, sub pretextul „botezului” care se practică în multe discipline sportive.

Valerică Gherasim, vicepreşedintele CSM Suceava, a precizat că în urma sesizării depuse de bunica minorului se va face o şedinţă de analiză, care îl va viza în principal pe antrenorul Constantin Curelar.

„Cel mai probabil se vor lua măsuri disciplinare faţă de antrenorul care a făcut deplasarea la Ploieşti”, a precizat Gherasim, care a subliniat că e prima dată când clubul are o sesizare de acest gen.

Părinţii minorului au precizat că aşteaptă rezultatele acestei analize interne, după care vor decide dacă vor depune şi o plângere penală.

Reamintim, tinerii hocheişti sub 12 ani ai CSM Suceava s-au deplasat săptămâna trecută la Ploieşti, unde, în perioada 4-9 februarie, a avut loc un turneu de calificare în play-off. Copilul în vârstă de 9 ani, elev în clasa a II-a, mai mic decât majoritatea colegilor, ar fi fost lovit în camera de hotel în care copiii au fost cazaţi. O scenă de acest gen a fost filmată cu telefonul mobil de unul dintre copii. Băiatul de 9 ani şi-a sunat disperat mama şi a cerut ajutor. Tatăl băiatului, Dănuţ Mocanu, a declarat că era a treia seară când băiatul cerea ajutor, astfel că, în miez de noapte, a plecat spre Ploieşti şi şi-a adus copilul acasă.

Antrenorul Constantin Curelar este de părere că situaţia nu a fost atât de gravă şi consideră că evenimentul a fost prezentat exagerat de părinţi.

„Majoritatea lumii sportive ştie că nou-veniţii primesc <botezul>,e o tradiţie în foarte multe sporturi. Botezul constă în lovituri uşoare cu crosa sau şlapii la fund… Copilul a refuzat <botezul>, are o personalitate mai puternică, şi s-a ajuns la acest incident”, a declarat antrenorul.

Hocheiul nu este un sport in care esti tratat cu blandete. Se intampla sa faci cunostiinta cu o „secerare” sau sa-ti simti coastele dupa ce ai facut cunostiinta cu crosa care se mai si rupe.

„Daca nu ai noroc, mai bine te duci la balet”, spunea pe vremuri Romi Roznovat, un coleg drag de echipa.

Poza : „Bătaie ciudată la un meci de hochei. La meciul New York Rangers-New Jersey Devils, de pe realitatea.net

Despre Autor