Cercetarea din USAMV Cluj-Napoca în domeniul bolilor transmise de vectori, recunoscută ca fiind de vârf la nivel european

usamvProgramul european COST (European Cooperation in Science and Technology) urmărește realizarea la nivel European a unor rețele de cercetare inovatoare, interdisciplinare, care să faciliteze schimbul de cunoștințe între cercetătorii din Europa și să dezvolte legături mai strânse între aceștia, în scopul angajării cercetării europene în noi perspective, element esențial pentru dezvoltarea științifică, tehnologică, economică, culturală și societală a Europei.

Un cercetător din cadrul Facultății de Medicină Veterinară (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca) a reușit performanța de a câștiga un prestigios proiect interguvernamental european COST, axat pe coordonarea cercetării în domeniul bolilor vectoriale. Rețeaua coordonată de conferențiarul Andrei Mihalca include la ora actuală peste 100 de cercetători din 32 de țări.

Proiectul COST EurNegVec se va derula pe o perioadă de 4 ani, timp în care se estimează că se vor organiza 7 școli de vară, 4 conferințe internaționale și cca. 100 de mobilități ale tinerilor cercetători, toate finanțate din bugetul programului. Succesul USAMV Cluj-Napoca este cu atât mai important, cu cât din cele 1100 de proiecte COST derulate de la lansarea programului, EurNegVec este cel de-al doilea coordonat de către o instituție din România.

În luna aprilie a acestui an, USAMV Cluj-Napoca va găzdui și prima întâlnire a consorțiului, unde sunt aștapați cca. 90 de participanți din 28 de țări.

 

Despre Autor