Victoria Nuland: Cetățenii români trebuie să susțină independența justiției

01Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat al SUA, a catalogat,sâmbătă, drept „îngrijorătoare” provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România, îndemnând toate partidele politice şi cetăţenii să susţină independenţa justiţiei.

Într-o declaraţie făcută la sediul Ambasadei SUA din Bucureşti, Victoria Nuland a catalogat drept îngrijorătoare „atacurile” asupra independenţei justiţiei, precum şi „provocările” oricărui partid politic asupra sistemului judiciar.

Oficialul american a îndemnat toţi românii să susţină independenţa sistemului judiciar de interferenţele politice, subliniind că o justiţie independentă şi o presă liberă sunt „esenţiale” pentru o democraţie puternică.

Nuland a spus că SUA au „un interes profund” în dezvoltarea statului de drept, a justiţiei, a deschiderii economice, a transparenţei în România.

„Mă bucur să fiu din nou în România, după câţiva ani şi la începutul mandatului meu de secretar adjunct şi, în special, de ziua ministrului de externe. Vă mulţumesc că mi-aţi acordat din timpul dumneavoastră, într-o zi de sâmbătă, pentru a crea nişte discuţii atât de bogate. Mi-a făcut misiunea mai uşoară, fiindcă am fost de acord cu caracterizarea sa a consultărilor îndelungate, profunde şi robuste pe care le-am avut astăzi. Încep prin a vă aduce felicitările preşedintelui Obama, ale secretarilor americani John Kerry şi Chuck Hagel şi ale poporului american cu ocazia aniversării a zece ani de apartenenţă a României la NATO. Am venit să sărbătorim împreună tot ce am făcut împreună din punct de vedere strategic pentru comunitatea transatlantică, dar şi global în cei zece ani, să mulţumim României pentru tot ce a făcut împreună cu noi în Afganistan, în Irak, în Balcani, în privinţa scutului anti-rachetă. Avem o alianţă puternică, strategică în privinţa tuturor acestor aspecte. Este un an foarte important 2014 în relaţia noastră economică bilaterală şi în relaţia SUA cu Uniunea Europeană, în contextul în care am lansat negocierile pentru un acord transatlantic privind o zonă de liber schimb. Acest parteneriat va aduce creşterea economică, mai multe locuri de muncă, România creşte din nou, la fel şi Europa şi SUA. Nu ne-a fost foarte uşor să ne revenim economic, nu este uşor, dar trebuie să demonstrăm oamenilor că atunci când suntem împreună, suntem mai prosperi, iar lumea este mai deschisă şi mai liberă şi are mai multe oportunităţi. Parteneriatul transatlantic este un aspect cheie al acestei realităţi, iar relaţia cu România este un motor al acestui parteneriat, SUA au un interes în dezvoltarea statului de drept, a transparenţei, a justiţiei în Romania. Cum a spus şi ministrul de externe, am discutat toate aceste aspecte şi vom fi întotdeauna deschişi, SUA vor fi întotdeauna interesate de reforma şi de continuarea traiectoriei României. Aşa cum am văzut, statul de drept trebuie întărit, fiindcă el garantează o Românie prosperă şi un aliat, cel mai bun aliat în NATO şi este un partener strategic foarte important. Au fost 24 de ore foarte interesante şi foarte bune şi sunt recunoscătoare guvernului şi preşedintelui pentru oportunitatea de a fi aici şi aştept cu nerăbdare să mă reîntorc”,  a spus oficialul american.

 

Despre Autor