septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

De ce nu l-am primit in casa pe preot in Anul Nou

popaZiua Bobotezei şi sfinţirea caselor a fost aşteptată cu nerăbdare de mii de floreşteni. Numai că unii dintre ei, cu ocazia sfinţirii locuinţelor au avut parte de o surpriză. O monografie a Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru”, Floreşti Cluj, o cărticică de câteva zeci de pagini. Lăsăm la o parte faptul că monografie presupune potrivit DEX, Studiu științific care tratează amplu și aprofundat o singură problemă. Ştinţific, da? Detaşat, pe baza unor date seci, ştinţifice. Nu sentimental, nu părtinitor. Dar să îl credem pe Preotul Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica, coordonatorul lucrării, că e vorba de o monografie, întrucât avem de-a face cu o persoană care are un doctorat şi un masterat în Teologie. Oricum, Monografia este o surpriză plăcută, la prima vedere. O iniţiativă excelentă. Dacă nu şi-ar fi băgat necuratul coada. Pentru că după lecturarea cu atenţie a monografiei, surpriza plăcută s-a transformat în una neplăcută şi, mai mult, chiar în şoc şi groază. Preotul Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica, coordonatorul lucrării, a reuşit ca în doar 26 de pagini să ne demonstrez că Politicul este la el acasă în Casa Domnului şi că mentalităţile bolnăvicioase de Ev Mediu sau de tirani megalomaniaci în devenire nu sunt străine de, onor, Preotul Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica.

isus

Să le luăm pe rând, exemplificând cu doar câteva citări din Monografie: “În anul 2013, printr-o greşeală impardonabilă a actualei administraţiei locale, s-a aprobat construirea unei universităţi sectare penticostale, cu 5 facultăţi, mutându-se, astfel, centrul sectei penticostale de la Bucureşti la Floreşti.”

Dom’ părinte, în primul rând nu ştiam că preoţii au puterea de a da verdicte, de a emana adevăruri absolute. Apoi, nu ştiam că, aspect extrem de grav, Biserica face politică. În speţă, critică o decizie a administraţiei locale. Parcă, de fapt nu parcă, ci sigur, prin Lege, preoţilor le este interzis a face politică. Iar a critica vehement o decizie a administraţiei locale, o decizie care nu afectează direct în vreun fel Biserica, se numeşte a face politică. Ce mai urmează? Vreun îndemn la nesupunere civică? Poate că explicaţia textului rezidă în sponsorul monografiei, Ing. Florin Buzan Alexandru, care în pagina a doua ne spune “Cu adâncă preţuire pentru trudnicii acestei monografii, cu deosebită consideraţie pntru floreşteni”. Acelaşi Florin Buzan Alexandru care este potrivit unor articole de presă unul din potenţiali candidaţi la primăria Floreşti, în 2016, din partea PSD. Iată ce frumos se împleteşte politicul cu o monografie a Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru”, Floreşti Cluj, coordonată de Preotul Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica. Ce mai urmează? Poate peste doi ani să ni se şi spună în Biserică cu cine TREBUIE să votăm?!

Oricum, nu mai înţelegem nimic. Când e Preotul Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica sincer: când se roagă pentru cârmuitorii ţării, judeţului şi localităţii sau când le spune că au făcut o greşeală impardonabilă?!

Şi, Floreşti noua capitală a sectei penticostale!? Cum adică capitală a sectei penticostale, când 75% din floreşteni s-au declarat a fi ortodocşi? Ce aberaţie e asta!? Ce mesaj politic cretin e acesta? Primarul a transformat Floreştiul în capitală a sectanţilor ?! A început campania electorală şi presa nu ştie?! Şi….Ole! Suntem capitală înaintea Clujului!

Dincolo de acestea, marele bau bau numit Universitate Penticostală e un mare fâs. Va fi o universitate privată. La fel cum e Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir din Cluj Napoca, sau Bogdan Vodă sau alte sute din România. Va fi o universitate nu cu profil teologic protestant unde nu se va turna cu “tolcerul” în cap idei sectante, ci o instituţie privată de învăţământ superior, unde se va preda economie, inginerie, drept, etc. Va fi, până la urmă o investiţie: un campus ce va conţine Corp cladire Universitate – 3 Facultati – capacitate studenti – 300, Biblioteca, Corp cladire cazare cadre universitare, Corp cladire cazare studenti, Cantina / Sala Festivitati-Receptii, Punct comercial, Sala de Sport, Teren de Sport, Parc şi parcări. O investiţie ce va aduce un plus de minim 800.000 lei anual la bugetul local, asta doar din venituri directe (taxe, redevenţă şi impozite). O investiţie realizată nu de primar sau de consiliul local, ci de oameni de afaceri. O investiţie realizată nu din bani publici, ci din bani privaţi şi  mai mult, care va aduce bani la buget. Oare în opinia preotului Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica, ce trebuia să facă primarul şi Consiliul Local?! Să refuze un plus de un milion de lei la buget şi posibilitatea apoi de investiţii în drumuri, canalizare, iluminat, urbanizare pentru floreşteni?! Refuzăm investiţiile, dom’ părinte, doar pentru că investitorii sunt chinezi, negri sau penticostali ?! Oare Preotul Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica nu doreşte binele şi prosperitatea floreştenilor?! Absolut, nu acceptăm orice investiţie, nu facem bani din orice, dar, pe de-o parte e vorba de o investiţie de 15 milioane de euro şi pe de altă parte e vorba de o instituţie de învăţământ superior, o universitate, nu un depozit de deşeuri nucleare, un bordel sau o sală de jocuri mecanice !! Care ar fi totuşi varianta?! Retragerea în munţi? Izolarea? Refuzul progresului? Închistarea în mentalităţi de Ev Mediu?!

Si, până la urmă, cine împiedică Biserica Ortodoxă Română să realizeze la Floreşti, Cluj sau Apahida o Universitate privată?! Fie chiar şi una strict teologică?!

Revenind la Monografie, ne mai atrage atenţia un paragraf: “În contextul vremurilor pe care le parcurgem astăzi, când globalizarea pune stăpânire peste popoare şi peste culturi, când consumismul ne face să credem că trăim pentru a mânca, iar nu invers, mâncăm pentru a trăi, cum este firesc, când mulţi cred că scopul vieţii este acela de a face cât mai mulţi bani, când sincretismul religios ne spune că orice religie este bună şi nu contează la care aderi că tot un singur Dumnezeu este, când unii amestecă religiile şi credinţele religioase întreolaltă, nemainţelegând nimic din credinţă, lucrarea de faţă vine să facă lumină într-o zonă sensibilă: istoria zonală a Bisericii strămoşeşti, în care au trăit, au crezut şi s-au mântuit înaintaşii noştri”. Cu alte cuvinte, celebra maximă idioată <singura religie adevărată e cea ortodoxă, singurul Dumnezeu e cel ortodox>. Sunt ortodox, dar aşa ceva e de neconceput! Oare cu ce sunt mai prejos decât noi greco catolicii, romano catolicii, luteranii sau alţi creştini? Dar hinduşii sau de ce nu musulmanii? Unde e propăvăduirea dragostei faţă de aproapele tău, faţă de semnii tăi?! De când contează religia şi nu dragostea faţă de Dumnezeu şi trăirea cu respect faţă de bine şi semenii tăi! Cu ce sunt mai prejos martirii greco catolici din puşcăriile comuniste decât cei ortodocşi. Domunule Preot Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica, coordonatorul lucrării, Monografie a Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru”, Floreşti Cluj, dvs chiar v-aţi dat acordul pentru a se publica aşa ceva?! A fost o dată un Hitler, un Stalin, un Ghadaffi, un Pol Pot, un Francisco Franco, un Mao Zedong, un Idi Amin…Dictatori celebri. A căror teroare a început prim afirmarea că grupul lor, grupul din care fac ei parte, este deasupra tuturor celorlalte de pe planetă, este superior tuturor, este cel menit să…Nu, nu fac comparaţii. Constat doar. Re amintesc!  

Mai departe, nu vom zăbovi prea mult asupra datelor istorice şi constantei dispute ortodoxie/greco catolicism în Transilvania. Notăm doar că în plină perioadă dualistă din Ardeal, în Monografie găsim preoţi ortodocşi. Până la urmă Istoria (HISTORY în engleză) este povestea celui care o spune! His Story (povestea sa).

Şi încheiem cu o întrebare: domnule Preot Paroh Dr. Dumitru-Marcel Andreica, coordonatorul lucrării, Monografie a Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Dumitru”, Floreşti Cluj, când parohia dumneavoatră a primit în perioada 2007-2013 suma de 750.000 lei a fost bună administraţia locală?! Dar greco catolicii, romano catolicii şi alţi creştini şi nu numai creştini! ŞI din taxele şi impozitele cărora aţi primit aproape un miliard de lei noi pentru parohia dvs au fost de religie bună?! Asta s-a uitat, nu-i aşa?! Floreştenii au fost buni la plată, acum sunt buni de a li se interzice dreptul la progres şi bunăstare, dreptul de a-şi alege religia, dreptul de a gândi! Îmi permit a vă cita oarecum: mâncăm pentru a trăi, iar scopul vieţii nu este acela de a face cât mai mulţi bani…

Mihai Petean

About Author