Rromii evacuaţi de pe Coastei nu se dau bătuţi: “SCOATEȚI-NE DIN PATA RÂT!”

PR_afis_#2-01Grupul de Lucru Al Organizaţiilor Civice (GLOC) îi invită pe clujeni la un nou protest cu scopul de a comemora împlinirea a trei ani de la evacuarea familiilor de rromi de pe strada Coastei.  

„În 2010, autoritățile nu au acordat atenție petițiilor noastre și în decembrie au evacuat 350 de persoane de pe Coastei. În 2011, am obținut decizia CNCD cu privire la natura discriminatorie  a evacuării și a condițiilor precare în care au fost relocate familiile în zona Pata Rât. Am mobilizat mai multe organizații internaționale. După protestul „Sunt rom și vreau să trăiesc în demnitate”, după „Marșul pentru dreptate socială”, sau manifestația stradală „Munca nu e un lux – e un drept”, în decembrie 2012, împreună cu cei „Alungați la periferie”, ne-am imaginat ce înseamnă ca „primăria să fie a mea”. După 3 ani strigăm împreună SCOATEȚI-NE DIN PATA RÂT! Revendicăm introducerea desegregării Pata Rât printre obiectivele Clujului 2014-2020” – prof. univ. Enikő Vincze, membru fondator al Grupului de Lucru al Organizațiilor Civice (gLOC)

Evenimentul va avea loc marţi, 17 decembrie 2013,  şi are ca scop transmiterea mesajului : “SCOATEȚI-NE DIN PATA RÂT!”.  Acesta se va desfăşura între orele 15.30-17.00, la locuințele modulare, unde se va face teatru stradal protestatar cu copii și adulți din Pata Rât, când spectatorii devin actori. Vor vizita rampa, Noul Pata Rât și centrul educațional care a fost deschis recent, dar aceştia vor discuta şi vor încerca să găsească soluţii pentru ca acei rromi să poată pleca din ghetou.

„Dorim ca evacuarea din 17 Decembrie 2010 să nu treacă neobservată pentru că avem un mesaj de transmis: luptăm să plecăm de aici! Noi ne-am născut în orașul Cluj-Napoca și acolo vrem să trăim în continuare, nu între gunoaie”, Claudia Greta, președinte interimar Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC).

Cei care nu doresc să rămână indiferenţi se pot alătura protestului, fiind aşteptaţi  în Piața Mihai Viteazu de la ora 14.15 la autobuzul 8 sau în Piața Mărăști la ora 14.20 la autobuzul 8 L.

„Autoritățile române și-au ignorat cu desăvârșire proprii cetățeni în Pata Rât atunci când i-au evacuat lângă groapa de gunoi în condiții de locuire precare. Este inacceptabil să tratezi o comunitate asemenea unui gunoi. Este evident o încălcare gravă a demnității umane și de neacceptat ca o astfel de situație să fie tolerată timp de 3 ani” – Dezideriu Gergely, director executiv European Roma Rights Center (ERRC).

Vă reamintim că în iarna anului 2010, Primăria Cluj-Napoca a evacuat familiile de rromi ce locuiau pe strada Coastei în cartierul Mărăşti şi a cedat terenul Bisericii ortodoxe unde recent a fost inaugurată Facultatea de Teologie Ortodoxă. Familiile evacuate au fost mutate la Pata Rât în locuinţe construite de municipalitate însă în condiţii care nu îi mulţumeşte.

Despre Autor