Mihai Gotiu despre presa clujeana. Porcii de Bistrita, la mare cautare.

porculDespre cazul jurnalistei Oana Moisil, împiedecată de către jandarmi (la “sugestia” SPP) să-i pună întrebări incomode premierului Victor Ponta, am scris săptămâna trecută. Incidentul se înscrie într-o listă lungă de agresiuni, ameninţări şi intimidări la adresa libertăţii de exprimare şi a dreptului cetăţenilor de a fi informaţi, care face obiectul unei monitorizări care va ajunge pe masa organismelor europene de profil.

Între timp, un grup de 10-15 lucrători în presă, care au mai rămas activi în ceea ce a fost la un moment dat APPC (Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj), a emis un comunicat de presă care “face apel la Jandarmerie şi la celelalte forţe de ordine să nu se lase intimidate de cei care se declară jurnalişti și, în numele libertății de exprimare, servesc altor scopuri decât serviciul public pe care îl presupune meseria de jurnalist” (comunicatul integral aici, pe pagina de Facebook a APPC). Conform acestui grup, cei care reflectă agenda civică “nu pot fi considerați jurnaliști, chiar dacă publică în mod constant în diverse publicații sau new media”. Maximul ipocriziei este invocarea principiului relatării echidistante, ca pretext pentru repudierea din rândul ziariştilor a celor care urmăresc subiectele de pe agenda civică!

În cartea “Afacerea Roşia Montană”, în capitolul rezervat modului în care acest subiect a fost reflectat în mass-media, exemplific pe larg modelul după care, folosind acelaşi pretext – principiul echidistanţei – realitatea a fost denaturată şi minciuna transformată în adevăr (mediatic). Nimic nou sub soare: nu e deloc surprinzător că o parte a autorilor comunicatului sunt lucrători în instituţii media care s-au alăptat din greu din banii RMGC. Complici şi beneficiari direcţi ai comunicatelor companiei transformate în articole, respectivii lucrători în presă au tupeul şi neruşinarea să invoce principiul echidistanţei! Asta după ce ani la rând, atât ei, cât şi instituţiile media în care activează au călcat în picioare obligaţia prevăzută expres în Codul Deontologic a COM, la capitolul Integritate – jurnalistul este dator să semnaleze neglijenţa, injustiţia şi abuzul de orice fel -, respectivii lucrători în presă au neobrăzarea să facă apel la Codurile Deontologice şi să-i atace pe cei care, chiar dacă s-au aflat în minoritate, şi-au îndeplinit această obligaţie! Pentru ca ipocrizia să fie totală, într-un comunicat de presă în care se invocă prevederea din Codul Clubului Român de Presă: ziaristul va da publicității punctele de vedere ale tuturor părților implicate în cazul unor păreri divergente, cei care îl semnează şi se pretind jurnalişti UITĂ să dea publicităţii punctele de vedere ale celor de care se delimitează!!!

O josnicie mai mare e greu să întâlneşti în mass-media autohtone, deşi lista perversităţilor jurnalistice din ultimii ani nu e deloc scurtă. Cum ar veni, cei care au verificat şi contestat, cu argumente şi fapte, povestea oficială livrată de RMGC şi susţinătorii ei politici NU sunt jurnalişti. Jurnalişti sunt “echidistanţii” care au preluat şi promovat comunicatele companiei şi declaraţiile oficialilor politici. Iar dacă cineva nu e de acord cu această definire a jurnalistului, atunci să vină SPP-ul şi Jandarmeria să facă ordine. În opinia semnatarilor, selecţia făcută cu forţa de SPP şi Jandarmerie, legată de cine are şi cine nu are dreptul să-i pună întrebări (şi ce fel de întrebări) lui Victor Ponta reprezintă “apărarea libertăţii de exprimare”! Nu zău?

Dintr-un anumit punct de vedere, acest comunicat de presă este binevenit. Era şi este necesară o delimitare între diferiţi lucrători în presă. Să fie destul de clar şi pentru protestatari, dar şi pentru jurnalişti, cui îi este adresat sloganul “să vină presa, să-i scoatem lesa”. Pentru că prea mult timp s-au spart în capul tuturor jurnaliştilor mizeriile făcute de o anumită parte a breslei.

Un ultim amănunt: la finalul comunicatului se afirmă că APPC reuneşte aproximativ 80 de jurnalişti clujeni. Din câte cunosc, numărul membrilor rămaşi activi în ultimul an în APCC este, în realitate, mult, mult mai mic. S-ar putea să mă înşel însă, de aceea îi rog pe semnatari să publice lista celor care mai sunt încă membri activi ai APPC (cu cotizaţia plătită la zi) şi care îşi asumă această mizerie. Pentru a nu adăuga şi o minciună sfruntată la toate aberaţiile din comunicat.

Decat un jurnalism aservit puterii, prefer sa emigrez in Tarile Calde. Nu vreau sa fiu numit, ca altii, doar un „papagal vicios” sau un porc mincinos. M-am nascut in Cluj, slava Domnului !

In alta ordine de idei, bistritenii vand pe rupte porci la clujeni. Cica sunt mai ieftini…

Preluare de pe Vox Republica

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights