In atentia publicatiei online CityNews

cityCurtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, joi, ca instantele din Estonia au procedat corect amendand Delfi, unul dintre cele mai mari site-uri de stiri din tara, care a fost dat in judecata pentru comentariile anonime ofensatoare vizand un articol, transmite Mediafax citand pcworld.com .

Sapte judecatori ai Uniunii Europene au stabilit ca site-ul de stiri din Estonia este responsabil din punct de vedere legal pentru comentariile ofensatoare pe care le lasa utilizatorii.

In ianuarie 2006, Delfi a publicat un articol despre decizia unei companii de feriboturi de a schimba rutele, ceea ce a dus la intarzieri in deschiderea unor drumuri alternative mai ieftine catre unele insule. Mai multi cititori au scris comentarii jignitoare si amenintatoare la adresa companiei si a proprietarului ei. Drept urmare, proprietarul companiei a dat in judecata Delfi, in aprilie 2006, si a primit 433 de dolari despagubiri.

Reprezentantii Delfi au argumentat ca nu erau responsabili pentru comentarii si ca amenda primita reprezinta o incalcare a legilor Uniunii Europene care garanteaza libertatea de exprimare. Cu toate acestea, judecatorii au spus ca articolul 10 din legea Uniunii Europene permite libertatea de exprimare, atat timp cat acest lucru nu prejudiciaza reputatia unei persoane.

Curtea Europeana a decis ca hotararea a fost proportionala cu natura articolului, avand in vedere ca Delfi trebuia sa se astepte la comentarii ofensatoare si sa isi masuri de protectie suplimentare.

Mai mult decat atat, site-ul nu a luat masuri pentru indepartarea comentariilor ofensatoare, bazandu-se doar pe sistemul automat de filtrare a unor termeni vulgari.

Pe site se precizeaza ca autorii comentariilor sunt responsabili pentru postarile lor si ca mesajele amenintatoare sau jignitoare nu sunt permise, dar foarte mute comentarii injurioase au trecut de acest filtru si au fost publicate pe pagina online. Cu toate acestea, din moment ce cititorii pot sa scrie comentarii fara sa se inregistreze, identitatea autorilor este destul de greu de stabilit, astfel incat nu pot fi trasi la raspundere.

Preluare de pe Hotnews.ro.

Despre Autor