decembrie 9, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Jurnalista Oana Moisil ridicata de SPP-ul lui Ponta. Atentat la libertatea presei.

OanaJandarmeria Română a ridicat-o pe jurnalista Oana Moisil, una dintre „vedetele” mișcării de la Cluj în cazul Roșia Montană, pentru că încerca să-și facă meseria de jurnalist cu ocazia venirii premierului Victor Ponta. Despre întreaga întâmplare jurnalista a scris într-o postare pe site-ul de socializare Facebook.

Foto: Facebook Oana Moisil
Foto: Facebook Oana Moisil

„De Moş Nicolae, am fost ridicată de Jandarmeria Română, pentru că-mi făceam meseria de jurnalist. Cadoul l-am primit cu ocazia vizitei lui Victor Ponta la Cluj, la inaugurarea unui campus teologic (ridicat pe urmele evacuării a 300 de familii de romi, în 2010).

La tăierea panglicii, eram în mulţimea de jurnalişti care-l înconjurau pe premier, să prindă marea ştire. Eu voiam să-i adresez două întrebări despre Pungeşti şi Roşia Montană. N-am apucat atunci, pentru că un jandarm mi-a spus: „Tu nu ai ce căuta aici” şi m-a tras afară din grămada jurnaliştilor, “la maşină, să vorbim puţin.” A apărut şi un alt coleg de-al lui, care i-a dat o mână de ajutor. M-am lăsat jos şi am cerut explicaţii. “Hai că vezi tu, vino cu noi doar.” M-au târât printre picioarele unor preoţi, tineri usl-işti care strigau fanatici “Ponta, Ponta”, cetăţeni care-i cereau demisia pentru Roşia Montană şi bătrâne care încurajau din privire acţiunea jandarmilor şi pe mine mă priveau cu gravă dezabrobare.

Câţiva prieteni mi-au sărit în ajutor şi m-au prins de mâini, să nu fiu dusă la maşina jandarmeriei. Atunci a apărut şi şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, Aurel Litan. Părea surprins şi i-a întrebat pe jandarmi de ce m-au luat. “Am avut ordin de la SPP”, zice printre dinţi executantul care a pus primul mâna pe mine. I-aş spune pe nume, dar generalul le-a ordonat să plece şi m-a rugat să mă întorc în mulţime. I-am cerut explicaţii pentru acţiunea subordonaţilor săi şi m-a asigurat că nu ştie nimic. Am plecat după cei doi jandarmi şi am întrebat insistent de ce m-au bruscat, dar mi-au întors spatele şi au intrat în maşină.
O să scriu un reportaj despre asta, pe VICE”, a scris Oana Moisil pe Facebook.

Am fost de multe ori cu Oana la mitinguri. Acesta pare a fi sfarsitul democratiei in Romania. Un atentat murdar la libertatea presei. Presa din strainatate va prelua probabil acest asprct.

Sursa : buzznews, Oana Moisil

Despre Autor