septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Horia-Eugen Cristea, fraierul din Floresti, care merge la mitinguri

69Un cetatean care nu suporta mafia guvernarilor, indiferent ca au fost portocalii, sau rosii cu usoare nuante de galben. Un bou care nu se inscrie in nici un partid, de teama ca ar putea deversa intr-o sedinta, voma acumulata in 23 de ani de dictatura democratic-romaneasca, sau cum spunea pe vremuri Iliescu, democratie romaneasca originala.

Ma trezezsc si ma culc cu greata. Am dezvoltat fobia fata de emisiunile de stiri, unde se minte ca la balamuc. Am fost la un psiholog, care din pacate mi-a spus ca nu eu sufar de schizofrenie, ci modelul social romanesc, are un profil cu personalitate dubla. Eu, cu obsesiile mele, m-am gandit rapid la Ponta si Basescu. La Nastase si Iliescu. La Basescu si Tariceanu. La Iliescu si Roman. La Constantinescu si Ciorbea. Radu Vasile a scapat, din motive cunoscute. Dumnezeu sa-i ierte pe toti. Si pe Boc.

De 2 saptamani nu mai scriu. Din respect pentru tinerii care au solidarizat pentru Rosia Montanta, si pentru inlocuirea unui sistem politic aflat la capatul zilelor sale. Normal, ar trebui chemat un popa, care sa-i dea ultima impartasanie. Voi ati chema un popa pentru ce ne-au facut din viata ? Eu nu. Fara suparare.

Am fost la multe mitinguri, prea multe pentru o viata de om. Un anarhist nenorocit, spunea un „prieten”, om politic cu vila, masina si secretara la scara.

Nu stiu ce sunt, dar imi cumpar antivomitivul necompensat, la pret normal, ca orice roman. Daca ma doare spatele, ca ploua, iau si eu o aspirina. Cand sunt suparat, fac dragoste. Cand sunt fericit, fac acelasi lucru.

La mitingurile pentru Rosia, am intalnit oameni ca si mine. Uneori 7000, alteori 3000, nu prea conteaza. Vorbeam unii cu altii, spuneam bancuri si nu megeam nici la farmacii special concepute pentru noi, cand raguseam de atata strigat. Povesteam ca si cum ne cunosteam de o viata. Putini manifestanti trecuti de 45 de ani. Marea majoritate, tineri frumosi, pe care uraciunea comunismului si a dictaturii nu si-a pus pecetea.

Si asa, nu mai iau antivomitive duminica, cand merg la miting. Oamenii politici sper sa aiba nevoie de ele, macar duminica. Toate partidele, aceeasi mizerie. Asa e.

Acessta miscare nu poate fi cumparata pe bani. Cum nici site-ul Vocea Clujului nu e de vanzare.

Acest articol va ramane neterminat. Pentru ca vorbele palesc in fata solidaritatii. Atunci jurnalistul tace si asculta vuietul strazii. Care e tot mai puternic…

About Author