Cine este Catalin Predoiu ?

cataIata o scurta trecere in revista a lucrurilor care se stiu despre C. Predoiu – unele documentate, altele doar la nivel informal, dar despre veridicitatea carora pun marturie toti cei din sistem.
1. Implicarea socrului sau in falimentarea Bancii Religiilor.
Socrul e litigator ca specializare si are „Zamfirescu Racoti & Partners”. Aceasta a fost creata in 2005 prin fuziunea a doua case de avocatura : Calin Zamfirescu si Asociatii si Racoti Predoiu si Asociatii (casa de avocatura a lui Catalin Predoiu).
Scandaluri/ilegalitati :
a) Calin Zamfirescu, socrul lui Predoiu, a fost avocatul firmei Millenium Building Development – cea cu imobilul de langa Catedrala Sfantul Iosif.
b) Sandalul Banca Internationala a Religiilor – banca falimentata in anul 2000.
In 2004 raportul comun al celor doua comisii de abuzuri ale Parlamentului au concluzionat ca devalizarea BIR este rodul „unei acțiuni de crimă organizata si coruptie institutionalizata”, pusa la cale de „un grup de interese constituit din mai multe persoane, printre care avocații Arin Stanescu, Calin Andrei Zamfirescu, Flavius Baias si altii, impreuna cu persoane din conducerea Bancii Ntionale a Romaniei, Emil Iota Ghizari, Mihai Bogza si altii”, precum si cu „complicitatea unor magistrați de la diferite instante”.
c) Ceea ce se mai stie la nivel informal : pe vremea mandatului sau de ministru nimic “nu misca” in justitie fara stiinta “gruparii” Valeriu Stoica – Calin Andrei Zamfirescu – Arin Stanescu.
Predoiu a fost acuzat ca imediat dupa numirea ca ministru prima masura a fost scoaterea de sub urmărire penală a socrului sau si a celorlalţi 13 invinuiti in dosarul nr. 194/P/2003 (falimentul fraudulos al BIR) aflat în instrumentarea DNA.
2. Controverse/scandaluri personale si declaratii publice : 
– aparator al lui Morar
Predoiu si-a exprimat regretul ca nu a existat o rocada Kovesi-Morar la varful PICCJ-DNA: “Daniel Morar, un procuror de care Ministerul Public avea nevoie… El reprezinta o garantie ca aceste reforme vor continua, ca ele nu sunt reversibile. Nu vreau sa pun in discutie capacitatea celor propusi.”
Asta cu toate ca in anul 2008 a vrut sa-l schimbe pe Morar cu Monica Serbanescu, incercand sa convinga pe toata lumea ca Daniel Morar este o catastrofa. Dupa ce a primit aviz negativ cu 4-3 de la CSM si Basescu i-a respins propunerea, in 2009 l-a reevaluat pe Morar si l-a propus șef la DNA.
Multi spun ca aceasta reevaluare are la baza faptul ca Daniel Morar, pe toata durata mandatului sau, nu a redeschis dosarul BIR.
– scandalul licitatiilor
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a anulat (ca fiind dubioasa) „licitatia restransa accelerata” prin care Ministerul Justitiei condus de Catalin Predoiu a incercat sa atribuie unei singure firme un contract de 1,8 milioane euro pentru achizitii de licente pentru serverele ECRIS IV. Licitatia restransa accelerata avea ca obiect „achizitionare licente si servicii de dezvoltare software aferente – Continuarea dezvoltarii sistemului ECRIS” – cod CPV 48600000-4, 48780000-9, 48900000-7.
– ca ministrul Predoiu a cerut CSM, contrar legii, aviz pentru numirea procurorului Ceort ca director al INEC. CSM s-a conformat, incalcand la randu-i legea.
– arhiva SIPA
Predoiu ar fi vrut sa topeasca arhiva SIPA, zvonurile spunand ca astfel dorea sa-i scape pe autorii actiunilor de politie politica asupra magistratilor, care au devenit subiectii unor actiuni de santaj.
– protejati si protejate – sau cum oamenii din pozitiile cheie ale justitiei ii sunt datori/ii asculta ordinele :
– alaturi de Lupascu este mentorul fostei si actualei sefe CSM
– Nicoleta Nolden, cea care i-a arestat pe Gigi Becali si Corneliu Iacobov, proaspat numita judecatoare la CAB, i-a fost consiliera
– Alina Bica a fost secretar de stat in mandatul lui
– Legea micii reforme
Sub ministeriatul lui Catalin Predoiu prin Legea micii reforme s-au schimbat competentele la Inalta Curte, infiintandu-se doua Complete de 5, conduse prin lege de presedinta Livia Stanciu si vicepresedinta Rodica Aida Popa (care aleg ele singure cine sa faca parte din aceste complete timp de un an). Aceste complete fac legea in penal, in calea de atac a recursului, in procesele cu demnitari si magistrati. Orice solutie s-ar da la fond de completele de 3, este in final decis defintiv in Completele de 5 la recurs.
In incheiere, dar nu in ultimul rand, despre Predoiu se spune ca ar avea legaturi cu Serviciile.

Si in cazul in care doar o mica parte din cele de mai sus s-ar dovedi adevarata, tot am putea spune ca Predoiu este un personaj conturat mai mult din umbre, decat din lumini.

Interviu in cazul Antonie Solomon

GdS: Cum vă explicaţi deciziile diferite ale judecătorilor atunci când este vorba despre mandate de arestare? Unii sunt arestaţi, alţii lăsaţi în libertate? Şi spun asta, luând în calcul cazul primarului Antonie Solomon, care stă în arest de patru luni, şi al altora, care stau în arest de mai bine de un an în urma deciziilor magistraţilor din Piteşti.
C.P.: Probabil o să produc un disconfort, dar nu e politica mea să comentez cazuri particulare. Am atras atenţia recent, cu ocazia unui seminar asupra faptului că în ultima perioadă am avut exemple de soluţii care se băteau cap în cap. Şi atunci am spus: fie e ceva în neregulă în dosarul procurorului, fie în modul în care judecă judecătorii. E un semnal de alarmă pe care îl trag ca ministru. Practica este neunitară. Prezumţia de nevinovăţie trebuie să funcţioneze.

De remarcat ca primarul Craiovei, a fost aparat de unul din fostii consilieri ai ministrului Predoiu, avocat Remus Raduletu. Antonie Solomon a fost eliberat si s-a intors la Primaria Craiova, in vremurile „bune”.

Actualmente, Antonie Solomon a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare.

Avocatul Remus Raduletu, membru supleant ANI pana in 2012, fost consilier al lui Predoiu, a pierdut in fata procurorului Nistor.

Va prezentam in continuare un articol din seria comentariilor realizate de judecatorul  asupra interviului oferit de ,.

Integritate

Desi retras din cabinetul sau de avocatura pe perioada ministeriatului, numele sau nu a disparut de pe firma. Predoiu nu a raspuns niciodata la acuzele din presa referitoare la o licitatie pentru MJ, finalizata in timpul mandatului sau, care a fost castigata de o firma la care a fost asociat socrul sau.

De asemenea, poate cineva va fi curios cine a semnat demararea procedurii pentru rapire internationala de copii impotriva unui sot intr-un caz intens mediatizat anul trecut si de la ce casa de avocatura era avocatul care l-a reprezentat pe celalalt sot. Si tot aici, mai arat un lucru: poate cineva va analiza vreodata cine sunt parlamentarii care in timpul mandatului de ministru al justitiei al lui Predoiu au ajuns notari publici (notarii sunt, in anumite aspecte ale carierei lor, sub autoritatea MJ) creindu-se astfel cel putin aparenta unei legaturi nepotrivite intre ministru care propundea proiecte si parlamentarii-notari care votau asupra lor.

Nu stiu cum se face ca in 2006 a fost nevoie de reducerea numarului de secretari de stat de la MJ de la patru la doi, chipurile pentru a face economie. Insa, proaspat numit in Guvern, Predoiu primeste din nou patru posturi de SS (unul i-a revenit unui presedinte de curte de apel, si nu voi intelege niciodata cum unul din cei 15 judecatori care ar fi trebuit sa fie cei mai tari magistrati din justitia romana a acceptat un post de subordonat al unui membru al executivului), dar mai si inventeaza un post de sub-secretar de stat, functie in care ajunge fostul sau partener.

Revin la subiect: Predoiu nu a sprijinit in niciun fel Strategia de intarire a integritatii din justitie elaborata de noi in premiera pentru un sistem de justitie din Europa, iar cand am declarat anul trecut „Toleranta zero la coruptia din justitie” nu a avut niciun semnal de incurajare. Din contra, se intalnea cu magistrati sau cu sefi din instante spunandu-le cum ajung la el informatii despre coruptia din justitie – acum, de ce si cine ii trimitea lui asa ceva, eu nu indraznesc sa intreb, caci banuiesc. Dar ce competenta avea el in aceasta directie, asta nu inteleg.

Inca ceva trebuie mentionat aici: acelasi ex-ministru Predoiu a refuzat constant sa sustina eliminarea pensiei de serviciu a magistratilor corupti. Asta, desi insusi CSM a cerut-o. Nu-i nimic, avem in prezent magistrati care au iesit de la mititica ce isi incaseaza pensia. Si, mai mult, unii fosti magistrati, condamnati pentru coruptie, fac avocatura bine mersi. Si asta i se “datoreaza” unui ministru pentru care integritatea parea un cuvant cu care se trezeste si cu care se culca.

Site-ul MJ abunda de comunicate de presa cu privire la laudarea actiunilor Curtii de Apel Timisoara. Partizanatul unui secretar de stat cu aceasta curte este vizibil. Dar cand la acea curte a fost arestat vicepresedintele, MJ – promotor al anticoruptiei – nu a avut nicio reactie de dezavuare.

Despre sms-urile trimise unor membri CSM la adresa altor membri CSM, pentru a-i discredita pe acestia din urma si pentru a baga raca intre membrii principalului organism vazut de Predoiu drept concurent cu el, nu mai vorbesc. E de-a dreptul declansant.

In concluzie:

In realitate, Predoiu a nascut strategii, a initiat memorandumuri si a avut declaratii publice mimand intentii. S-a ferit sa isi asume actiuni si intotdeauna a aratat ca responsabilitatile ar reveni altor institutii. Parerea mea este ca a fost un om interesat doar de propria imagine.

Cat de multe s-au schimbat in justitia romana prin implicarea lui Predoiu, recunosc ca eu nu pot aprecia in mod obiectiv. Pentru ca ma impiedica sentimentul pe care il am cand vad atata ipocrizie stravezie in limbajul dublu al celui ce a fost … doar inca un ministru al justitiei.

Surse : blog Cojocaru, gdS.ro, ziare.com, site Ministerul Justitiei, site ANI, infolegal.ro, luju.ro

Poza :evz.ro

Subscribe To Our Newsletter

Verified by MonsterInsights