septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Fenomenul Rosia Montana ia amploare

Odata cu terimiterea catre Parlament a proiectului Legii Minelor si a aprobarii proiectului minier de la Rosia Montana, oamenii au inceput sa iasa in strada, nemultumiti de actuala situatie politica din Romania.

Piata Unirii din Cluj si Piata Universitatiid in Bucuresti par sa fie locurile obisnuite deja unde oamenii se aduna pentru a se solidariza unii cu altii.

Ieri a fost o zi mai deosebita din acest punct de vedere. Ieri a avut loc in Rosia Montana de la orele 16 un protest organizat de Asociatia Alburnus Maior, initiatoarea acestei campanii cu multi, multi ani in urma. Clujul s-a solidarizat cu rosienii intr-un protest de amploare de la orele 19.

Prima saptamana de proteste se va incheia duminica, 8 septembrie, cu Global Day. Vom reveni cu amanunte pe aceasta tema.

Un alt lucru interesant care s-a petrecut in aceasta saptamana este legat tot de Rosia Montana.  De marti au inceput sondajele de opinie prin telefon in legatura cu situatia politica din Romania si Rosia Montana.  Sondajul este realizat de IRES, iar una dintre intrebarile care se pun este: „Dumneavoastra at participa la manifestarile publice” (adica la proteste)?

Pana aici nimic nu tradeaza faptul ca ar fi vorba de construirea unei baze de date cu oamenii care ies in strada, desi etica culegerii datelor in cadrul unei cercetari de piata spune ca acestea sunt confidentiale.  Oricum convorbirile realizate din call-center pentru sondajele de opinie telefonice sunt inregistrate in „scopul” prelucrarii ulterioare a datelor. Si tocmai de aceea, sunt sau ar trebui sa fie confidentiale.

La sfarsitul convorbirii, domnisoara carea  aplicat sondajul mi-a cerut un numar de telefon mobil si o adresa de email, pentru verificare. Din moment ce convorbirea era inregistrata (stiu asta pentru ca am lucrat si eu intr-un call-center), este total lipsit de etica ceea ce a facut. I-am amintit ca aceste date sunt confidentiale. Din moment ce domnisoara respectiva a sunat pe numarul de fix (e adevarat ca nu eram titularul telefonului, dar cu acordul acestuia am raspuns la sondaj), a incalcat protocolul de cercetare.

E interesant cum a doua zi dupa declansarea protestelor in tara s-a si inceput realizarea acestui sondaj. Ceea ce inseamna ca cineva l-a comandat. Cineva a investit bani de pe o zi pe alta, pentru ca sunt zeci de operatori care dau sute de telefoane zilnic. Oare acei bani care au fost investiti pentru manipularea opiniei publice (ca, de fapt, asta se intampla in cadrul unui sondaj de opinie – manipulare subconstienta) si strangerea de informatii (cu persoanele care ies in strada) nu puteau fi alocati mai bine pentru cauze mai nobile?

Un alt aspect: oare de ce tocmai in aceasta saptamana „fierbinte” opinia publica din Romania este hranita cu subiecte precum „copil de patru ani ucis de un caine vagabond”? Astfel se distrage atentia de la subiectele cu adevarat importante. Pentru ca creierul isi va focaliza intreaga atentie asupra lucrului cu care este hranit cel mai mult.

Vazusem mai demult un citat pe Facebook care mi-a placut: „Creierul nu este un drog, deci folosirea lui nu este ilegala’ Nu va fie frica sa ganditi!

 

 

 

About Author