Aurelia Cristea, cel mai activ deputat de Cluj
REF: Deputatul PSD Cluj, Aurelia Cristea a ridicat problema finanțării Autostrăzii Transilvania și a spitalelor regionale de urgență din Cluj și Iași, la întâlnirea cu reprezentanții FMI, BM și CE.
Deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea a ridicat problema creşterii deficitului bugetar pentru finanţarea Autostrăzii Transilvania şi a spitalelor de urgenţă din Iaşi şi Cluj, la întâlnirea de ieri, 30 iulie, dintre reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale cu membrii Comisiei de buget şi finanţe a Camerei Deputaţilor. În cadrul aceleiaşi întâlniri, reprezentanţii FMI au anunţat că, din perspectiva macroeconomică, proiecţia de creştere a PIB-ului României a fost revizuită de la 1,6% la 2% pentru anul 2013.
„În intervenţia pe care am avut-o, am arătat că sunt reprezentanta unei comunităţi cu un puternic spirit antreprenorial şi un comportament fiscal corect, Clujul fiind unul dintre principalii contributori la bugetul de stat și pe primele locuri la colectarea taxelor. Cetăţenii acestei comunităţi au nevoie şi merită finalizarea obiectivului Autostrada Transilvania, chiar dacă asta înseamna un proiect pilot pentru politicile FMI, în sensul în care ar putea fi acceptată o creștere a deficitului bugetar, în situația în care nu există altă soluție de finanţare,în afara parteneriatului public – privat sau a concesiunii, pentru care sunt necesare garanţii guvernamentale. Autostrada Transilvania este un obiectiv necesar pentru România, nu doar pentru Cluj”, a declarat Aurelia Cristea. Aceeaşi propunere a fost înaintată şi pentru finanţarea construcţiei spitalelor regionale de urgenţă din Cluj şi Iaşi.
Deputatul a mai precizat că, în urma dialogului purtat, Comisia Europeana a subliniat că are la dispoziţie o anvelopă bugetară consistentă pentru sectorul transporturi, care trebuie accesată integral în exerciţiul bugetar 2014-2020, iar Banca Mondiala are în lucru analiza unor soluţii pentru cele doua spitale regionale de urgenţă.
În cadrul întâlnirii, au mai fost discutate detalii privind acordul preventiv cu FMI, care sunt obiectivele acestuia, dar şi aspect privind situaţia macroeconomica, mersul mai departe pe calea unei dezvoltari economice durabile, continuarea unor reforme structurale pe anumite sectoare considerate prioritare: sănătate, energie, transport. Reprezentantul Comisiei Europene a ţinut să precizeze că de o atenţie deosebită şi sprijin vor beneficia instituţiile publice, în vederea creşterii capacităţii administrative şi elaborării unor strategii durabile de funcţionare a acestora. De asemenea, reprezentanţii FMI au consemnat că, în domeniul politicilor fiscale, Guvernul României se află pe un drum de consolidare.
Deputaţii Comisiei de buget şi finanţe ai Camerei Deputaţilor au avut marţi, 30 iulie, o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene.