Masonul Isarescu, membru in Trilaterala, isi ironizeaza poporul pe care l-a nenorocit

porculRomânia nu a trecut printr-o criză finaciar-bancară, iar responsabilitatea autorităţilor ţine de gestionarea riscurilor şi nu de ghicirea viitorului, iar „dacă e nevoie de miracole, invit media să meargă la Maglavit şi să-l găsească pe Petrache Lupu”, a spus joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la coloviul „Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare în Uniunea Europeană”.

„A veni acum şi a spune că nu vom mai avea crize înseamnă a fi nerealist. Nu putem să transformăm pe nimeni, nicio instituţie şi nicio persoană, într-un fel de Dumnezeu. Noi încercăm să gestionăm riscuri, nu să ghicim viitorul că ne transformăm în altceva (…) Dacă e nevoie de miracole, invit media să meargă la Maglavit şi să-l găsească pe Petrache Lupu”, a declarat Isărescu, făcând aluzie la incidentul petrecut în 1935 în localitatea doljeană, când ciobanul Petrache Lupu a pretins că l-a văzut pe Dumnezeu.

Guvernatorul a precizat că economia mondială se află la începutul unui nou ciclu, iar stabilitatea macroeconomică reprezintă o precondiţie pentru creşterea economică sustenabilă.

„Când văd că toate dezbaterile duc spre ruperea echilibrelor financiare devin bănuitor, cel puţin. Stabilitatea macroeconomică este o precondiţie pentru orice program viitor de creştere economică sustenabilă. Economia în care trăim are cicluri cu suişuri şi coborâşuri”, a spus el, precizând că este de datoria economiştilor să le atragă atenţia guvernanţilor care gândesc în „cicluri politice” de necesitatea anumitor măsuri de ajustare ce trebuie luate în perioade de „boom” economic pentru a preveni eventuale dezechilibre ce au loc atunci când creşterea economică scade.

„Cred că a sosit momentul, cu toate că înseamnă o mare pierdere de rating, în care trebuie să înţelegem anumite lucruri, să încălzim o ciorbă veche, de exemplu, noţiunea de criză care are mai multe faţete, economică , financiară, morală. România a evitat o criză financiar-bancară în această perioadă, într-adevăr cu asistenţă financiară şi nu numai financiară internaţională. Eu vă spun că din punctul meu de vedere nu poate să fie nimic mai rău decât o criză financiar-bancară. Este devastatoare, are efecte pe ani întregi, pe generaţii”, a declarat Isărescu.

Guvernatorul a vorbit şi despre responsabilitatea băncilor în ceea ce priveşte acordarea creditelor. În luna mai, rata creditelor neperformante a urcat la 20,2%.

„Cât de vinovate au fost băncile că au dat credite în perioada 2006, 2007, 2008, când veniturile s-au dublat, veniturile salariale, datorită perioadei de boom? Dar nu numai în sectorul privat s-au dublat salariile ci şi în sectorul public. Ponderea fondului de salarii a crescut în câţiva ani de la 4-5% din venituri la 10% în sectorul bugetar. Şi atunci banca care se uită la salariul lui x-ulescu: îi luăm o treime din salariu… cu toate că acesta nu era unul realist, chiar dacă a fost aprobat prin legi votate de Parlamentul României”, a arătat el.

În ceea ce priveşte măsurile ce urmează a fi adoptate, guvernatorul a precizat că „viitorul prezent şi cel foarte apropiat ne va întâmpina cu o revizuire profundă a politicilor macroprudenţiale şi microprudenţiale”.

Despre Autor