Ziua Acțiunii United Way, sărbătorită de voluntari din Cluj și din toată țara

Peste 600 de voluntari ai Fundaţiei United Way România şi-au petrecut ziua de 21 iunie 2013 în acţiuni de voluntariat menite să faciliteze accesul la educaţie al copiilor proveniţi din medii defavorizate, cu risc crescut de abandon şcolar sau al copiilor cu dizabilităţi. La Cluj-Napoca, voluntarii United Way au au strâns pachete cu rechizite pentru copiii defavorizaţi, au organizat o excursie cu copiii cu dizabilităţi de la Grădiniţa Specială Malteză şi au vizitat un centru de zi pentru copii din familii monoparentale.

Ziua Acțiunii este sărbătorită de organizațiile United Way în întreaga lume, iar 21 iunie, solstițiul de vară, este o zi aleasă simbolic:  cea mai lungă zi din an, în care  voluntarii au mai mult timp la dispoziţie să fie generoși și să contribuie la comunităţile din care fac parte. Anul trecut, acţiunea a reunit  voluntari din 10 ţări care prin activităţile lor au îmbunătăţit viaţa a peste 750.000 de persoane. În România,  voluntarii United Way  şi-au petrecut ziua de 21 iunie 2012 alături de copii din familii dezavantajate vizitând muzee, renovând centre educaţionale sau  vizitând centre de zi pentru vârstnici şi copii cu dizabilităţi.

Anul acesta, Ziua Acţiunii s-a concentrat pe aria Educaţie, sub sloganul „Donează. Fii voluntar. Acţionează”.

La Cluj, voluntarii United Way de la Arobs Transilvania Software, Genpact Cluj, Metro şi Raiffeisen Bank s-au mobilizat colectând peste 250 de pachete cu rechizite pentru vacanţă  pentru copiii din familii dezavantajate, pentru a rămâne în contact cu şcoala pe parcursul vacanţei de vară.

Voluntarii United Way de la GlaxoSmithKline le-au oferit copiilor cu dizabilităţi neuro-motorii de la Grădiniţa Specială Malteză o ieşire în aer liber la zooparcul „Moara de Vânt”. Copiii s-au relaxat, au hrănit şi mangâiat  animalele, iar voluntarii au aflat mai multe despre educaţia şi progresele micuților.

Voluntarii  Genpact Cluj i-au vizitat pe copiii proveniţi din familii monoparentale, beneficiari ai centrului de zi „Acoperământul Maicii Domnului” al AFMC Christiana, s-au jucat cu ei şi le-au dăruit fructe de sezon şi alte gustări.

„Ziua Acţiunii United Way este o sărbătoare a voluntariatului şi a angajamentului nostru faţă de cei care au astăzi nevoie de ajutor. Cei care pot ajuta îi sprijină pe ceilalţi să devină independenţi şi pentru a putea la rândul lor ajuta mai târziu comunitatea în care trăiesc. Credem că numai împreună, unindu-ne eforturile şi energia putem schimba în bine viaţa oamenilor de lânga noi ”, a declarat Marina Boeriu, reprezentantul local Cluj al United Way România.

United Way România este o fundaţie românească, independentă, afiliată la United Way Worldwide şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate prin încurajarea donaţiilor individuale, corporatiste şi a voluntariatului, pentru ca toată lumea să aibă şanse egale la educaţie, sănătate şi un venit decent. Fundaţia lucrează cu voluntari, companii, organizaţii neguvernamentale acreditate în domeniul social sau al educaţiei, grupuri de iniţiativă cetăţeneşti, autorităţi locale şi specialişti din Bucureşti, Cluj şi Timişoara pentru a pune în practică principiul că „mai bine” nu poate exista decât dacă înseamnă „mai bine pentru toţi”. Alături de 55 de companii, 2.800 de donatori şi peste 700 de voluntari, United Way ajută anual mai mult de 6.500 de persoane în situaţii de risc şi, astfel, întreaga comunitate, pentru că vieţile tuturor sunt legate şi toată lumea are de câştigat când un copil ia note bune la şcoala, când fiecare familie are ce pune pe masă, când toţi oamenii se bucură de o sănătate mai bună.

 

Despre Autor