Insulta si calomnia dezbatute in cadrul Zilei Libertatii Presei, azi, la Cluj

Asta zi a fost marcata la Cluj Ziua Libertatii Presei. Este prima manifestare de acest gen din Cluj. Evenimentul a fost realizat in colaborare cu Institutul Francez si Asociatia Cluj Today.
Oaspetii evenimentului au venit tocmai din Franta, din regiunea Pays Vichy-Auverne, echipa producatoare a documentarului „Sur les pas d’Albert Londres dans les Balkan”. Acest film a fost proiectat astazi la Cluj. Vom reveni in scurt timp cu o cronica si un trailer al acestuia.
Dezbaterea care a precedat si urmat documentarul a fost moderata de binecunoscutul jurnalist clujean Claudiu Padurean.
Printre temele discutate s-au numarat: raportul publicat de Active Watch in data de 8 mai 2013 referitor la situatia presei din Romania in anul care a trecut, politizarea presei din Romania, ceea ce denota o criza profunda a presei romanesti, despre libertatea de expresie si despre echidistanta.
Un capitol aparte in cadrul dezbaterii l-au reprezentat doua concepte extrem de actuale: insulta si calomnia si cum sunt acestea privite din punct de vedere legislativ. Expunerea pe aceasta tema a apartinut doamnei avocat Camelia Iusco, de la Baroul Cluj. In legislatia romaneasca, insulta si calomnia sunt incluse ca si infractiuni in cadrul Codului Penal, acesta fiind adoptat in anul 1968, intrand in vigoare la 1 ianuarie ’69.
Dar, pentru ca lucrurile mai trebuie actualizate din cand in cand, in momentul de fata se lucreaza la noua varianta a Codului penal, din care au fost inlaturate aceste doua infractiuni – insulta si calomnia, respectiv Articolele 205 si 206 din actualul Cod Penal.
In momentul de fata Curtea Constitutionala trebuie sa ia o decizie in ceea ce priveste regimul acestor doi termeni.
Personal cred ca nu ar fi cazul ca jurnalistii sa fie judecati si condamnati pentru ca isi exprima opinia referitor la un anumit aspect. Adica acestea ar putea fi incadrate in drept civil si nicidecum ca infractiuni penale.
Libertatea de exprimare si libertatea de constiinta fac parte din drepturile fundamentale ale omului. Cred ca rolul jurnaliatului este de a comunica, de a transmite cititorilor, ascultatorilor sau telespectatorilor sai mesaje pozitive, care au scopul de a transforma ceva in bine in mintea publicului carora le sunt adresate.
Cred in jurnalistul care isi bazeaza munca pe inalte principii etice si morale, care prin tot ceea ce face cauta sa imbogateasca spiritual lumea din jurul sau.