Autorul Povestasului devine Doctor Honoris Causa la Universitatea din Cluj

 Universitatea Babeş-Bolyai organizează luni, 20 mai 2013, cu începere de la ora 11.00, în sala Aula Magna, din clădirea centrală (str. M. Kogălniceanu nr. 1, et 2) ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa scriitorului peruan, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 2010, Mario Vargas Llosa.

Titlul va fi acordat în urma propunerii formulate de Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Laudatio va fi prezentat de prof. univ. dr. Corin Braga, decanul Facultăţii de Litere. Opera polifonică a lui Mario Vargas Llosa este o constantă pledoarie pentru importanţa ficţiunii în definirea condiţiei umane, pentru rolul scriitorului în comunitate, pentru puterea literaturii de a reda omul complet, în care realul se îmbină cu idealul, iar viaţa se împlineşte prin imaginaţie” a precizat prof. univ. dr. Corin Braga, în motivaţia acordării titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş-Bolyai.

La eveniment vor participa ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, Jose Antonio Arrospide del Busto, şi directorul Institutului Cervantes din Capitală, Juan Carlos Vidal. Accesul persoanelor la acest eveniment se va face pe bază de invitaţie şi/sau acreditare de presă.

Facultatea de Litere din cadrul UBB va găzdui marţi, 21 mai, ora 12.00, în sala “Mihai Eminescu” un dialog în faţa publicului, între Mario Vargas Llosa şi Gabriel Liiceanu, conversaţia fiind intitulată „Am putea trăi fără să evadăm în ficţiune?”. Cu această ocazie va avea loc şi o sesiune de autografe.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia. Primul său roman „Oraşul şi câinii”, i-a adus scriitorului peruan recunoaşterea imediată.

Vargas Llosa a publicat o serie impresionantă de romane: La ciudad y los perros (1963), La casa verde (1966) Conversación en La Catedral (1969) Pantaleón y las visitadoras (1973), La tia Julia y el escribidor (1977), La guerra del fin del mundo (1981), Historia de Mayta (1984), Quien mató a Palomino Molero? (1986), El hablador (1987), Elogio de la madrastra (1988), Lituma en los Andes (1993), Los cuadernos de don Rigoberto

 (1997); La fiesta del chivo (2000), El paraiso en la otra esquina (2003), Travesuras de la niña mala (2006) – încununate aproape toate cu premii literare. Proza lui Mario Vargas Llosa este aceea a ”realismului magic” (realismo mágico, lo real maravilloso).

Prima vizită a scriitorului peruan în România a avut loc în anul 1995, apoi în anul 2005 a participat la lansarea a două dintre romanele sale, prilej cu care Uniunea Scriitorilor i-a decernat Premiul „Ovidius 2005”.

Scriitorului Mario Vargas Llosa i-a fost conferit Premiul Nobel pentru Literatură pentru „cartografierea structurilor puterii”. 

Centrul de Comunicare şi PR al UBB



Despre Autor