10 pentru FILM, la a doua ediție

Ediția a doua a programului 10 pentru FILM, inițiat anul trecut de Festivalul Internaţional de Film Transilvania, aduce în atenția publicului, a presei și a cineaștilor alți 10 actori talentați de teatru, între 6 și 8 iunie 2013, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc.

10 pentru FILM își propune să promoveze figuri noi în filmul românesc și vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producții autohtone.

Actorii vor beneficia de materiale de prezentare – broșuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist -, vor participa la workshopuri şi întâlniri şi vor fi prezentaţi spectatorilor, jurnaliştilor şi oamenilor din industria filmului – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

Cei 10 pentru FILM au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru) şi Răzvan Penescu (editor al portalului LiterNet).

Actorii selectați la această ediție sunt: Claudia Ardelean (Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe), Balázs Bodolai (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Eliza Noemi Judeu (Teatrul Municipal George Bacovia din Bacău), Nicoleta Lefter (Teatrul Odeon, Bucureşti), Călin Stanciu Jr. (Teatrul Naţional din Timişoara), Rareș Florin Stoica (masterand UNATC), Silvia Török (Teatrul German de Stat din Timişoara), Mihaela Trofimov (Teatrul „Maria Filotti” din Brăila), Cătălin Vieru (Teatrul Naţional ,,Marin Sorescu” din Craiova), Irina Wintze (Teatrul Național din Cluj).

Claudia Ardelean
Data naşterii: 14 noiembrie 1984

Este absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie. Este actriţă a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, unde a jucat în peste 10 spectacole, şi a colaborat cu Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Teatrul 74 din Târgu Mureş şi Teatrul Municipal Turda. A participat la numeroase ateliere de teatru, coordonate de David Esrig, Yves Marc, Rainer Dobernig, Walter Anichhofer etc. A jucat în scurtmetrajul „Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici”, în regia lui Lucian Ţion.

Balázs Bodolai
Data naşterii: 2 decembrie 1980

Este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală „Szentgyörgyi István” , Târgu-Mureş, secţia Actorie. Este actor al Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca. A colaborat cu regizori precum Tompa Gábor, Andrei Şerban, Robert Woodruff, Silviu Purcărete, Alexey Levinskiy. A participat la workshop-uri coordonate de Yoshi Oida, David Esrig, Andrei Şerban, Jean-Jacques Lemetre etc. A fost nominalizat de două ori la Premiile Uniter, în 2012, pentru Cel mai bun actor în rol secundar, şi în 2005, pentru Debut. A obţinut Premiul „Teplánszky” pentru cel mai promiţător actor la Festivalul de Teatru din Kisvárda, Ungaria, 2005, şi Premiul „Hunyadi László”, 2005.

Eliza Noemi Judeu
Data naşterii: 27 iulie 1977

Este absolventă a Universităţii Hyperion, Facultatea de Arte, secţia Actorie, şi este actriţă a Teatrului Municipal George Bacovia, Bacău. A colaborat cu regizori precum Claudiu Goga, Theodora Herghelegiu, Muriel Manea şi joacă în spectacole de teatru independent. A scris scenariul şi a regizat filmul de mediumetraj „Dragostea”, după romanul lui Mircea Cărtărescu.

Nicoleta Lefter
Data naşterii: 10 septembrie 1982

Este absolventă a Universităţii de Arte „George Enescu”, Iaşi, secţia Teatru, şi este actriţă a Teatrului Odeon, Bucureşti. Colaborează, de asemenea, cu Teatrul Naţional din Bucureşti, UNTEATRU, Green Hours şi Teatrul Act. A jucat în peste 20 de spectacole de teatru, atat in tara cât şi în străinatate. Unul dintre cele mai importante roluri este C din spectacolul „Trei femei înalte” de E.Albee, pentru care a primit premiul publicului în cadrul Festivalulul „Maratonul de teatru”, Bucureşti. A participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon cu spectacolul „Cannin Felin”. A colaborat cu regizori importanţi de teatru precum Radu Afrim, Alexandru Dabija, Andrei Şerban, dar şi de film, Cristian Mungiu şi Francis Ford Coppola.

Călin Stanciu Jr.
Data naşterii: 13 septembrie 1986

Este absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică, secţia Actorie. Este actor al Teatrului Naţional din Timişoara şi colaborează cu Teatrul Odeon din Bucureşti. A jucat în peste 10 spectacole de teatru, colaborând cu regizori precum Radu Afrim, Alexander Hausvater, Mihai Mănuţiu. În film, a interpretat rolul lui Alex în „Anaconda 4 Trail of Blood”, în regia lui Don E. Fountleroy.

Rareş Florin Stoica
Data naşterii: 1 iulie 1989

Este absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie. În present, este masterand anul II la UNATC la clasa lui Gelu Colceag. În 2011 a început colaborarea cu Teatrul Naţional Bucureşti pentru spectacolul „Băiatul din ultima bancă”, în regia lui Cristian Theodor Popescu, rol titular pentru care a fost nominalizat în 2013 la Premiul UNITER pentru Debut. A participat la cursurile Academiei Itinerante Andrei Şerban de la Ipoteşti, în 2011, şi Mogoşoaia, în 2012, şi la diferite workshop-uri susţinute de Mihai Mihalcea, Cristian Theodor Popescu, Florin Şerban, David Esrig, Florin Fieroiu, Robert Cohen, Judith Koltai etc. A jucat în diverse scurtmetraje realizate în cadrul Facultăţii, printre care şi „E.L.I.S.A”, în regia lui Hadrian Gavriliuc (UNATC).

Silvia Török
Data naşterii: 20 februarie 1987

Este absolventă a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie, promoţia 2011. În timpul facultăţii a colaborat cu regizori precum Radu Afrim, la Teatrul Naţional Cluj Napoca, şi M.C. Ranin, la Teatru de Artă Deva. Este actriţă a Teatrului German de Stat din Timişoara. A participat la workshop-ul „Şcoala de Vară Master Class «Gheorghe Dinică»”, în 2012, în Burghausen, Bavaria, atelier conceput şi condus de David Esrig, şi la ateliere coordonate de Robert Cohen, Florin Fieroiu, Florin Şerban. Este nominalizată anul acesta la Premiul UNITER pentru debut.

Mihaela Trofimov
Data naşterii: 6 februarie 1973

Este absolventă a Academiei de Arte „Luceafarul”, Bucureşti, Facultatea de Teatru, promoţia 1996. Este actriţă a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, unde a jucat în peste 45 de spectacole, în majoritate având roluri principale. A colaborat cu Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul „Maior Gheorghe Pastia” din Focşani şi Teatrul independent „Unteatru” din Bucureşti.
Între anii 2003-2006 a coordonat cercul de mişcare scenică din cadrul proiectului „Terapia prin Teatru”, proiect european cu finanţare PHARE destinat integrării sociale a tinerilor cu dizabilităţi, derulat de Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. În film, a jucat în următoarele producţii: „Joi”, regia Hadrian Marcu (2007), „Aurora”, regia Cristi Puiu (2010), „După dealuri”, regia Cristian Mungiu (2012).

Cătălin Vieru
Data naşterii: 24 octombrie 1988

Este absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie, şi absolvent al Colegiului Naţional ,,Carol I” din Craiova, secţia Filologie. Este actor al Teatrului Naţional ,,Marin Sorescu” din Craiova şi colaborator al Teatrului ,,Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. A fost nominalizat la categoria Debut a Premiilor UNITER 2012 pentru rolul Hlestakov de la Teatrul ,,Anton Pann”. A colaborat cu regizori ca Janusz Wisniewski, Cristi Juncu, Yiannis Paraskevopulos şi a participat la workshop-uri coordonate de Robert Cohen, Andrei Şerban, David Esrig, Florin Fieroiu, Mihai Mihalcea, etc., şi la un atelier de actorie de film coordonat de Florin Şerban. A fost colaborator al studioul TVR Craiova, ca prezentator al emisiunilor „Zona T” şi „Viaţă de Vacanţă”.

Irina Wintze
Data naşterii: 14 iunie 1963

Este absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“, secţia Actorie. Este actriţă a Teatrului Naţional din Cluj, unde a jucat în spectacole regizate de Eli Simon (S.U.A.), Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Gábor Tompa, Mona Marian. În 2007, a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER – Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul Fedra din Iubirea Fedrei, de Sarah Kane, un spectacol de Mihai Măniuţiu, realizat la Teatrul de Stat din Arad.
În anul 2009 a participat la cursurile de vară ale Academiei Athanor din Germania, organizate de regizorul David Esrig. Este asistent universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În film, a jucat în scurtmetrajele regizate de Cristian Pascariu: „Beţişoare Rock’n’Roll” (2010), „Dincolo de muntele meu” (2011), „După un an” (2012).

 

Despre Autor