septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Teme de discutie la Bruxelles

b1(Bruxelles, 24 aprilie 2013) – Monica Macovei – Declaratie politica

Teme de discutie care cer reactii rapide: Mai poate judeca Viorica Costiniu dosarele DNA? Mai poate judeca Viorica Costiniu orice fel de dosar? Mai este AMR credibila? Magistratii condamnati penal merita pensia speciala?

Eu raspund: categoric NU.

1. In privinta judecatoarei Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucuresti, nu mai exista nici macar o aparenta de impartialitate in judecarea dosarelor de coruptie sau frauda intocmite de DNA. Sotul acesteia, fost judecator de la ICCJ – Florin Costiniu, tocmai a fost condamnat definitiv pentru fapte de coruptie la patru ani de inchisoare, cu suspendare, intr-un dosar intocmit de DNA.

DNA a solicitat, de altfel, inca de pe vremea cand Florin Costiniu era trimis in judecata, ca sotia lui sa nu mai intre in complete care judeca cereri sau dosare DNA, dar CSM nu a fost de acord. Este momentul ca CSM sa adopte o solutie care sa asigure increderea in justitie si in impartialitatea judecatorilor.

Solutia este simpla: judecatorii sa nu mai judece dosarele venite de la unitatile de parchet care ancheteaza sau au trimis in judecata membri ai familiilor judecatorilor sau rude ale acestora. Am propus o astfel de modificare in 2011, dar nu a fost sustinuta in Senat. O mai propun acum o data.

Mai mult, este imoral ca judecatoarea Viorica Costiniu, sotia fostului judecator Florin Costiniu, condamnat definitiv pentru fapte de coruptie, sa mai judece vreun dosar. In plus, relatia de prietenie pe care familia judecatorilor Costiniu a recunoscut ca o are de ani de zile cu Catalin Voicu, creierul retelei de coruptie prin care se aranjau dosare in justitie, ridica dubii serioase asupra impartialitatii doamnei judecator Costiniu si este greu sa mai pretinda ca „face dreptate”.

2. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) se decredibilizeaza cu fiecare ora in care ii mai permite Vioricai Costiniu sa fie presedinte de onoare. Reactia judecatorilor membri ai acestei asociatii profesionale ar trebui sa fie ferma, pentru ca lipsa de credibilitate se rasfrange si asupra lor, cat timp accepta sa fie reprezentanti de la nivelul unei functii de onoare de o judecatoare al carei sot este condamnat pentru fapte de coruptie. Toate demersurile AMR initiate si conduse de Viorica Costiniu si ulterior de Mona Pivniceru, careia i-a predat stafeta, au fost pana la urma politice ori determinate de alte interese private, iar Asociatia nu mai poate fi luata in serios.

3. Desi condamnat definitiv pentru infractiuni de coruptie, fostul judecator Florin Costiniu va avea pana la sfarsitul vietii o pensie speciala ca fost judecator. Potrivit presei, aceasta ar fi de 16.000 de lei (aprox. 3.800 de euro lunar). Pensia speciala, cum este cea a magistratilor, are la baza recompensarea unei activitati impartiale si corecte. Prin urmare, sa primesti pensie speciala tocmai pentru ca ai aratat ca nu ai fost impartial si corect este o contradictie flagranta.

Condamnarea fostului judecator Florin Costiniu pentru coruptie poate fi punctul de plecare pentru o dezbatere publica extrem de necesara pentru judecatorii si procurorii care nu fac parte din nicio „retea Voicu”, dar asupra carora se rasfrange intreaga murdarie pricinuita de astfel de cazuri. Si cere reactii si decizii rapide. Pana la urma, nu este vorba despre familia Costiniu, ci de un principiu – al imaginii de impartialitate a judecatorilor – si de criterii de integritate si moralitate care trebuie impuse si respectate.

Exista riscul enorm ca, tolerand astfel de situatii, magistratii sa contribuie la scaderea increderii in justitie. CSM, judecatorii si procurorii onesti trebuie sa demonstreze opiniei publice ca „reteaua Voicu” nu mai functioneaza, ca se despart clar de judecatoarele Viorica Dinu si Antoanela Costache, de la Tribunalul Bucuresti, arestate preventiv pentru fapte de coruptie si de orice alti magistrati care incalca legea.

 

Mihai Politeanu

Assistant to MEP Monica Macovei

Aleea Modrogan 22, Camera 12,

Bucuresti – Sector 1, Romania

Mobil: (+4) 0770421482

www.monicamacovei.eu

About Author