septembrie 22, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Cum sa iti reincarci bateriile

Stress-ul este ingredientul principal al vietii de zi cu zi. Pe strada, in autobuz, la servici, peste tot intalnim factori stresori care ne afecteaza nivelul de energie si de concentrare si ne impiedica uneori sa functionam optim si sa ne ducem activitatile la bun sfarsit.

Exista oare vreo metoda prin care sa scapam de stres? Ba mai mult, exista vreo metoda prin care sa ne blindam impotriva stres-ului?

Rasounsul este unul afirmativ. Am sa va prezint in continuare doua tehnici de relaxare la nivel psihologic, care – daca sunt aplicate cu succes – fac minuni.

 

TEHNICA PIETRICELEI

Inchide ochii si imagineaza-ti ca esti pe malul unui lac. Cerul este senin. Soarele este sus pe cer. Pasarelele ciripesc. Adie vantul.

La picioarele tale sunt milioane de pietricele care stralucesc in lumina Soarelui. Te apleci si ridici o piatra de culoare verzuie. O strangi in pumn si simti caldura acumulata de la soare. Intinzi mana si o arunci in apa. Observi ca in momentul in care atinge suprafata apei se formeaza cercuri concentrice care se desfac din aproape in aproape. O urmaresti cu privirea cum coboara printer plantele de apa, iar in momentul in care atinge fundul lacului observi ca se ridica milioane de particule care tulbura apa. Incetul cu incetul aceste particule dispar si apa se linisteste. Pe masura ce aceste particule dispar si apa se inisteste, tu te linistetsi si mai tare.

 

TEHNICÃ NLP

Intinde-te pe spate si inchide ochii. Inspira adanc si expira. Mentine aerul in corp cat de mult poti, apoi expira. Repeta de mai multe ori. Bucura-te de starea de relaxare care te invadeaza. In momentul in care esti foarte relaxat si nu mai simti contururile corporale, imagineaza-ti cã esti pe un camp si culegi flori, îti faci un buchet care contine toate culorile curcubelui: Lalele rosii, crini portocalii, margarete galbene, iarba verde, margarete albe, flori de culoare indigo si violete. Imagineazã-ti cã ai acest imens buchet în mânã si te

bucuri de aspectul, mirosul si prospetimea lui.

In continuare, imagineazã-ti cã cobori 21 de trepte. Urmãreste fiecare detaliu: treapta întâi, treapta a doua, treapta a treia, … a douãzecisi una treaptã. In fata ta este o usã. Dincolo de uaã se afla un loc în care te poti retrage oridecâte ori simti nevoia sã fii

singur si vrei sã-ti încarci bateriile. Un loc special în sufletul tãu.

Pe parcursul întregii sedinte de NLP, încearcã sã îti mentii focalizatã atentia, pentru cã în momentul în care ea ti-a fost distrasã trebuie sã o iei de la început.

Dupã ce ai terminat “sesiunea”, imagineazã-ti cã iesi pe usã si urci cele 21 de scãri. Vizuauzeazã cât mai multe detalii.

Când ajungi la suprafatã, te bucuri de aerul proaspãt si de lumina strãlucitoare a soarelui. Acum poti deschide ochii. Esti complet relaxat

 

TEHNICA VALULUI

Daca te-ai asezat comod, inchide ochii. In cateva momente am sa te rog să respiri profund. Si sa expiri lin. Relaxeaza-te…Inspir profund, lent, expir lin.

Inspir profund, lent, expir lin.

Inspir profund, eu stiu ca inspir profund.

Expir lin, eu stiu ca expir lin.

Inspir lent. Inspiratia mea devine tot mai profunda Expir lin, expiratia mea devine tot maicalma.

Devin constient de corpul meu.

Inspir. Relaxez intregul meu corp.

Expir. Lunistesc corpul meu. In timp ce inspire. Linistesc mintea mea in timp ce expir. Zambesc corpului meu. Inspir Eliberez tensiunile din corpul meu. Expir Zambesc corpului meu Inspir Imi simt corpul usor. Expir

Imi imaginez ca sunt pe malul unui ocean In imensitatea lui este plin de armonie.

Si pace.

Albastrul lui profound este desavarsit de valuri albe si delicate care inaintează şi se retrag. Privesc cum devin si cum se destrama. Picioarele mele se scufunda usor in nisipul cald si fin.

O briza delicata imi mangaie obrajii.

Inspir aerul proaspat al oceanului. Simt bucuria de a fi viu. Ma simt fericit.

Devin constient de un val din ocean.

Zambesc valului. Devin constient de apa din val. Zambesc apei. Observa nasterea valului. Zambesc naşterii valului. Observa moartea valului. Zambesc morţii valului.

Recunosc natura nenăscută a apei din val.

Zambesc naturii nenăscute a apei Recunosc natura nemuritoare a apei din

val. Zambesc naturii nemuritoare a apei Valul se naste si moare, se inalţă şi se prăvăleşte,inaintează şi se retrage. Apa rămane mereu aceeaşi. Sunt nenumărate valuri şi totuşi sunt unul. Apa este mereu aceeaşi.

Imi imaginez naşterea corpului meu.

Zambesc naşterii Imi imaginez moartea corpului meu.

Zambesc morţii Recunosc esenţa nenăscută a fiinţei mele. Zambesc esenţei nenăscute.

Recunosc esenţa nemuritoare a fiinţei mele. Zambesc esenţei nemuritoare

Recunosc natura nenăscută a conştiinţei mele.

Zambesc naturii nenăscute.

Recunosc natura nemuritoare a conştiinţei mele.

Zambesc naturii nemuritoare.

 

TEHNICA TABLEI

Imagineaza-ti ca esti in fata unei table.

Iei creta alba si scrii litera a mare de mana.

O contempli si te relaxezi. Acum iei un burette ud leoarca si cu o usoara miscare in zig-zag, stergi incet incet tabla si te relaxezi si mai mult.

Acum iei din nou creta si scrii litera b mare de mana. O contempli si te relaxezi.

Acum iei un burette ud leoarca si cu o usoara miscare in zig-zag, stergi incet incet tabla si te relaxezi si mai mult. (faci asa cu cat mai multe litere din alfabet, dupa care):

Iei creta alba si scrii pe tabla – unele sub altele – problemele pe care le ai (de exemplu: sunt frustrat, sunt obosit etc.).

Le contempli si te relaxezi. Acum iei buretele ud leoarca si cu o usoara miscare in zig-zag, stergi incet incet tabla si te relaxezi si mai mult

Acum iei o creta de alta culoare – de culoare rosie – si scrii – unele sub altele dorintele pe care le ai, cum ai vrea sa fii (de ex: sanatos, puternic, increzator etc). Le contemplii si te relaxezi. Pe acestea nu le mai stergi.

 

About Author