Cele 8 decizii care iti marcheaza viata finaciara, cu Eusebiu Burcas la Cluj (preluare de pe CNN)

Primavara a inceput la Cluj cu un seminar gratuit de educatie financiara, organizat si prezentat de Eusebiu Burcas – “Cele 8 decizii care iti marcheaza viata financiara”. Seminarul s-a desfasurat in Ballroom-ul Scolii Internationale “Transylvania College” din Cluj, singura scoala acreditata Cambridge din Cluj.

 

In cadrul acestui seminar, domnul Eusebiu Burcas a impartasit celor prezenti care sunt cele 8 decizii care marcheaza viata financiara, pe care le-a constientizat el insusi de-a lungul vietii. Cifra 8 este considerata de chinezi a fi cifra norocului.

Eusebiu Burcas si-a inceput prezentarea vorbind celor prezenti despre bani si relatand prima experienta legata de bani pe care a avut-o vreodata. La varsta de 8 ani, a cumparat o bata, a investit in bata fiului vacarului din sat.  “Ceea ce traim vis-a-vis de bani in copilarie ne afecteaza comportamentele financiare in viata adulta”. Cu alte cuvinte, daca ar fi sa privim acest aspect din punctul de vedere al psihologiei si al programarii neurolingvistice, totul este legat de subconstient si de programul pe care mintea noastra il ruleaza ori de cate ori suntem intr-o situatie similara.

In opinia domnului Eusebiu Burcas, sloganul secolului XXI este  “Descurca-te singur! Ai singur grija de banii tai!”  A vorbit in continuare despre sistemul de pensii, care nu numai in Romania, ci in intreaga lume este “Falit”.  “Deficitul de pensii in Romania la inceputul lui 2013 este de 2 miliarde de euro. Sistemul de pensii este un sistem piramidal:  raportul dintre contribuabili si pensionari in Romania la inceputul lui 2013 este de 1 la 1.74.”.

Domnia sa mai mentioneaza ca “la sfarsitul lui 2012, a fost prima data cand un oficial din Romania a recunoscut intr-o emisiune televizata ca cei care au acum 35-40 de ani vor primi la pensie 15% din ceea ce castiga actual”. Iata de ce este atat de importanta educatia financiara sanatoasa. “Problema secolului XXI nu e ca nu stiu cum se face. Problema este cu facutul”. Secolul XXI este secolul competentelor: 20% cunostinte teoretice si 80% cunostinte practice (adica competente).

Pentru a obtine rezultate diferite, este necesar sa invatam sa gandim diferit.

In continuarea am aflat care sunt “Treptele succesului financiar”. Despre aceasta clasificare mai auzisem si in cadrul altor prezentari de dezvoltare financiara. De exemplu, am aflat ca 70% din populatia planetei traieste in haos din punct de vedere financiar, pentru ca acestia nu stiu pe ce isi cheltuie banii. Cea mai importanta caractistica a banilor, ne spune Burcas, e ca ei sunt numarabili. “Daca ii numeri poti lua o decizie”. Era o gluma care circula mai demult. “Ma duc la banca sa scot banii. De ce? Ca sa-i numar, dupa care ii pun la loc”. Cat adevar, cata intelepciune!

Cea de-a doua treapta a succesului financiar o reprezinta siguranta finaciara. Doar 22,5% din populatia planetei se afla pe nivelul acesta. “daca iti pierzi actuala sursa de venit, poti sa traiesti 6 luni la nivelul actual. De aceea este important sa avem mai multe surse de venit, sa deblocam mai multe surse de venit. Este ceea ce cursurile de dezvoltare personala si financiara occidentale predica de mai multi ani.

Cea de-a treia treapta a succesului financiar o reprezinta Independenta financiara, insa doar 7.5% din locuitorii planetei se afla pe acest nivel. Acest nivel poate fi definit asa: “venitul produs de ceea ce tu detii si iti acopera cheltuielile”.  “Asigura-ti venituri din ceea ce tu detii  si produce bani: business, active sau imobiliare”.

In varful piramidei, la “Libertate financiara”, se afla doar 0.6% din oamenii de pe glob. Pentru ca este foarte dificil de ajuns acolo.

 

Iata in continuare care sunt cele 8 decizii care ne marcheaza viata financiara, in opinia lui Eusebiu Burcas:

Dec izia Nr 1 – Ce sursa de venit alegi?

Dec izia Nr. 2 –  Cum iti administrezi veniturile ?

Decizia Nr. 3 – Casatoria. Ce impact poate avea casatoria asupra vietii financiare? Ce poate face o familie ca sa iasa din haos financiar?

Decizia Nr 4 – Casa – cum poate locuinta sa iti influenteze casa viata financiara?

Decizia Nr 5 – Achizitia masinii. In opinia lui Eusebiu Burcas, “achizitia masinii reprezinta cea mai proasta achizitie pe care un individ poate sa o faca”.

Decizia Nr. 6 – Achizitii de valoare mica (telefon mobil, Bicicleta, laptop)

Decizia Nr 8 –  Investitiile –In ce stim sa investim? Care sunt investitiile care ne aduc bani? Pentru a cunoaste si stapania ceste aspecte este necesara educatia investitionala.

Cateva domenii utile ar fi:  imobiliare, actiuni sau piata de capital.

Decizia Nr. 8 – Educatia. Aceasta creeaza relatii, networking, conexiuni(1) si comportamente (2).

Acest seminar gratuit este urmat de un workshop, care va avea loc pe data de 20 martie la Cluj-Napoca. Inscrierile se pot face aici.

Traducerea si adaptarea: Carmen Moraru

Textul original il puteti vedea aici

 

Despre Autor